Сб, 2024-04-20, 15:51
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2019 » Березень » 6 » 10 овочів і фруктів, які потрібно їсти правильно: список
13:54
10 овочів і фруктів, які потрібно їсти правильно: список

Користь овочів і фруктів не викликає сумнівів: вживаючи їх, ми твердо віримо, що насичуємо організм вітамінами і мікроелементами. На жаль, це не завжди так. Неправильна нарізка, чищення та термообробка плодів призводять до того, що вони втрачають практично всю користь.

У сьогоднішньому огляді розповідаємо, як перестати втрачати вітаміни і максимально отримувати користь від овочів і фруктів.

1. Морква

Всі ми з дитинства любимо похрумтіти соковитою свіжою морквиною. Однак вчені з’ясували, що їсти коренеплід в сирому вигляді – не найкращий варіант. Набагато більше корисних речовин засвоюється з вареної моркви. Зваріть її на парі або в каструлі, полийте оливковою олією і приправте улюбленими прянощами – і смачно, і всі вітаміни на місці.

2. Огірки

Шкірка огірків може бути грубуватою, тому багато людей зрізають її і викидають. І марно: саме в шкірці сконцентрована величезна частина клітковини і вітаміну А. Крім того, неочищені огірки дають краще почуття ситості. Тому їжте овоч разом зі шкіркою і обрізайте лише ті ділянки, які гірчать.

3. Полуниця

Здавалося б, що поганого в тому, щоб нарізати полуницю? Виявляється, це загрожує чималими вітамінними втратами: вітамін С під впливом світла і кисню стрімко руйнується. Нарізана ягода буде як і раніше смачною, але вже не такою корисною. Саме тому відривати хвостики у полуниці треба безпосередньо перед їжею, а не наперед. А щоб зберегти в ягоді ще більше користі, зберігайте її в холодильнику.

4. Броколі

Броколі – один з тих овочів, в якому корисне та їстівне все! Причому в стеблі рослини міститься набагато більше цінних речовин, ніж в суцвіттях: в ньому багато кальцію, заліза та інших мікроелементів. Листя овочу – прекрасне джерело вітаміну А, а ферменти, наявні в них, допомагають регулювати обмін речовин в організмі. За смаком листя, особливо молоде, схоже на шпинат. Його можна тушити, запікати або їсти свіжим, попередньо ошпаривши окропом.

5. Картопля

Любите картоплю в мундирі? Вітаємо! Цей спосіб приготування – найкорисніший. У шкірці коренеплодів міститься велика кількість цінних елементів: калію, кальцію, марганцю, цинку і заліза, вітаміну C, тіаміну, рибофлавіну і ніацину. Головне, не забувайте ретельно мити картоплю перед приготуванням.

6. Кавун

А ось тепер ви точно здивуєтеся: виявляється, кавун потрібно їсти разом з насінням. Те, що вони застрягають в організмі та можуть призвести до апендициту – тільки міф. Насправді насіння кавуна – багате джерело магнію, цинку, селену, заліза і білка, причому всі ці елементи добре засвоюються. Насіння регулює рівень цукру в крові, сприятливо впливає на шкіру, покращує зір і обмін речовин, заспокоює нервову систему, запобігає сечокам’яній хворобі і має протипаразитну дію.

Насіння можна їсти в будь-якому вигляді: сирому, меленому, обсмаженому в духовці або на сковороді. Не вагайтеся і додавайте їх до салатів, супів, випічки або споживайте як корисний і поживний перекус.

7. Ківі

Викидаєте шкірку ківі? А ось і даремно. Вона дуже навіть їстівна, до того ж дуже корисна: шкурка рясніє антиоксидантами, яких набагато менше в м’якоті плоду. Крім того, шкірка має антисептичні властивості й сприяє загоєнню ран. Звичайно, перед вживанням плоди потрібно ретельно помити.

8. Спаржа

Спаржа – досить дорогий продукт, тому красти у нього корисні речовини – подвійний злочин. Секрет у тому, що овоч не любить тривалої термообробки, особливо варіння, адже у воді розчиняється вітамін С. Щоб не втратити вітаміни, дієтологи рекомендують відварити її на парі або дуже швидко обсмажити на сковороді. Ідеальна готова спаржа – ніжна і при цьому хрустка, але ні в якому разі не м’яка і розварена. До речі, не поспішайте виливати воду з пароварки після приготування спаржі: цей бульйон можна додавати до супів і соусів.

9. Цитрусові

Цитрусові, втім як і більшість фруктів, найкраще їсти зі шкіркою: в ній міститься в кілька разів більше корисних харчових волокон, ніж у м’якоті. Крім того, шкірка багата флавоноїдами, що перешкоджають утворенню атеросклеротичних бляшок, що знижують рівень холестерину і нейтралізують вільні радикали. Як бачите, викидати її – кримінал. Звичайно, їсти шкірку в сирому вигляді не дуже приємно, зате з неї можна зробити цедру (до речі, це чудова приправа для м’яса) або приготувати смачні домашні цукати.

10. Помідори

Помідори корисні в будь-якому вигляді, але максимальну користь вони приносять після термообробки: обсмажування на сковороді або грилі, запікання, варіння і тушкування. Річ у тому, що в процесі приготування в томатах зростає рівень лікопіну – джерела молодості та краси. Це потужний антиоксидант, що перешкоджає старінню організму і сприятливо впливає на роботу всіх органів і систем. А тому, що лікопін є жиророзчинним елементом, готувати помідори варто з додаванням оливкової або будь-якої іншої олії.

Категорія: Довідки та рецепти | Переглядів: 1580 | Додав: adminA | Теги: Фрукт, овоч, вітамін | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]