Вт, 2024-03-19, 13:01
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2018 » Вересень » 20 » Бактерію, яка здатна виробляти електрику виявили вчені
15:20
Бактерію, яка здатна виробляти електрику виявили вчені

Дослідники з Лундського університету (Швеція) і Каліфорнійського університету в Берклі (США), незалежно один від одного, виявили, що бактерія ентерокок фекальний (Enterococcus faecalis) здатна виробляти електрику. Їх роботи опубліковані в журналах Biochemistry і Nature.

Ентерокок фекальний – грампозитивна бактерія, що мешкає в мікрофлорі травного тракту людини, великої рогатої худоби, собак та інших тварин. У той же час вона збудник менінгіту і різних інфекцій, в тому числі сечовивідних шляхів та органів малого тазу. Тепер же вчені знайшли у неї незвичайну властивість – здатність до електрохімії.

Ця бактерія виробляє електрику шляхом позаклітинного перенесення електронів (ВПЕ) – спосіб, при якому ентерокок передає електрони в зовнішнє середовище. Вчені показали процес в експерименті, помістивши клітини E. faecalis на електрод. Ті передавали електрони за посередництва молекул хінону.

Тим часом вчені з Каліфорнійського університету в Берклі знайшли одразу кілька подібних бактерій в кишечнику, де E. faecalis – лише одна з них. До числа інших відносяться: лістерії (Listeria monocytogenes) і лактобактерії (Lactobacilli), залучені в процес ферментації йогуртів.

Професор Ден Кравець (Dan Portnoy), який брав участь у другому дослідженні, пояснив, до чого можуть призвести ці відкриття:

"Той факт, що багато бактерій – будь то патогени, пробіотики або ті, що залучені в наш мікробіом, – виробляють електрику, а ми цього не помічали – неймовірний. В результаті отримана інформація допоможе нам зрозуміти, як ці бактерії заражають нас або, навпаки, допомагають підтримувати здоровий стан".

Дослідники з обох груп також відзначили, що відкриття допоможе у виробництві нових антибіотиків, спрямованих проти кишкових інфекцій, і посприяє пошуку способів боротьби з раком товстої кишки.

Раніше біологи вивчали схожі організми – електролітоавтотрофи, які безпосередньо поглинають електрони, що мешкають в жерлах глибоководних гідротермальних джерел. Виявилося, ці бактерії "дихають" електронами завдяки "нанодротам".

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1579 | Додав: adminA | Теги: електрика, бактерія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]