Чт, 2024-03-28, 23:03
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Лютий » 26 » Берлін обурений діями Москви - справа Савченко
15:46
Берлін обурений діями Москви - справа Савченко

Уряд Німеччини незадоволений витоком інформації про результати огляду української льотчиці німецькими лікарями і закликає звільнити її, але жорстких вимог Москві не пред’являє.

Доля української військової льотчиці Надії Савченко викликає зростаючу занепокоєність у Берліні. Крім того, у Німеччині обурені витоком непідтвердженої інформації про результати її огляду німецькими лікарями в московському слідчому ізоляторі, МЗС ФРН визнав за необхідне внести ясність у суть справи, відкинути деякі домисли і виступив зі спеціальною заявою. Але все по порядку.

"Консиліум" у слідчому ізоляторі

На переговорах у "нормандському форматі" в Мінську в ніч з 11 на 12 лютого міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр скористався перервою і попросив президента РФ Володимира Путіна про те, щоб до Надії Савченко, яка голодує на знак протесту з 12 грудня 2014 року, допустили німецьких лікарів. Путін прохання задовольнив.

Уже через три дні до Москви відправилася група медиків з Німеччини і здійснила обстеження льотчиці. Після огляду німецькі лікарі обмінялися думками з колегами з тюремної лікарні. На цьому "консиліумі", на якому, як підкреслив офіційний представник МЗС ФРН Мартін Шефер, деякий час була присутня і сама Савченко, досягнули домовленості про дотримання, за його висловлюванням, "абсолютної конфіденційності" і нерозголошення результатів огляду. Німці і не розголошували. А ось у російських ЗМІ з’явилася цілком докладна інформація про візит німецьких лікарів з посиланням на прес-службу Федеральної служби виконання покарань Росії (ФСВП).

"Після завершення огляду проведено лікарський консиліум, на якому закордонні спеціалісти оцінили стан її здоров’я як задовільний, відзначили професійний підхід і повноту виконаних Надією Савченко лікувально-діагностичних заходів в умовах лікарні медико-санітарної частини ФСВП", - цитує сайт Вести.ru повідомлення ФСВП, передане інформаційній агенції "Інтерфакс". "Результати огляду підтвердили, що її стан здоров’я у нормі", - констатують Вести.ru.

Правда це чи ні, невідомо. Німецькі медики свято бережуть лікарську таємницю, а МЗС ФРН навідріз відмовляється підтвердити чи спростувати повідомлення російських ЗМІ і висловлює неабияке незадоволення з приводу порушення російською стороною домовленості про нерозголошення результатів обстеження.

Хто вимагає звільнення Савченко

 

Як би не було, деякі українські коментатори вже встигли дорікнути Німеччині за підрив київських зусиль. Спрямованих на звільнення льотчиці, яка тим часом стала депутаткою Верховної Ради і учасницею української делегації в парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). На їхню думку, Берлін пішов на компроміс з Москвою, німецькі лікарі своєю позитивною оцінкою створили додаткове алібі російським правоохоронним органам, а в результаті шанси Савченко на звільнення стали ще меншими.

Звільнити українську військову льотчицю вимагає ПАРЄ, голова Бундестагу Норберт Ламмерт, американська адміністрація, яка називає Савченко "заручницею російської влади". У розгорнутій за ініціативою Юлії Тимошенко міжнародній кампанії беруть участь посли США і Канади в Києві. Незвичну акцію провели на початку лютого міністри закордонних справ Євросоюзу. Під час однієї зі своїх зустрічей у Брюсселі вони разом позували фотографам поряд з портретом Савченко та закликом до Росії "звільнити нелегально утримувану українську льотчицю".

По четвергах перед приміщенням російського посольства у Берліні проходить пікет, німецькі і українські учасники якого також вимагають терміново звільнити Надію Савченко. Буває, правда, що за декілька метрів звідти і прибічники сепаратистів виставляють свій пікет, наполягають на якомога суворішому і швидшому її покаранні. Берлінські ж поліцейські, які чергують між ними, стежать за тим, щоб справа не дійшла до рукопашної.

Amnesty International (AI) поки не вважає Савченко політично ув’язненою, оскільки, пояснили кореспонденту DW в німецькій секції правозахисної організації, "у нас поки немає достатньої інформації по цій справі, щоб остаточно оцінити висунуті проти неї звинувачення".

Разом з тим, в АІ говорять про наявність свідчень, які вказують на протизаконне викрадення і утримування льотчиці в Росії, вимагають "провести незалежне розслідування, не допускати застосування щодо Савченко тортурів, забезпечити перевірку висунутих всіх проти неї звинувачень у ході чесного судового розгляду".

Військовополонена чи підозрювана в убивстві?

Надія на звільнення української військовослужбовиці з’явилася після "нормандського саміту" в Мінську.

У підписаному там учасниками контактної групи по Україні меморандумі (пункт 6) вони зобов’язалися "забезпечити звільнення і обмін всіх заручників і незаконно утримуваних осіб на основі принципу "всіх на всіх". "Цей процес повинен бути завершений найпізніше на п’ятий день після відведення" (важких озброєнь, - Ред.).

Незабаром, однак, з’ясувалося, що, з точки зору Кремля, Надія Савченко не підпадає під категорію передбачених для звільнення чи обміну осіб. Представник російського президента заявив, що на відміну від Києва не вважає її "ні заручницею, ні військовополоненою", а людиною, підозрюваною у співучасті в убивстві.

Стримано на цю тему висловлюється уряд ФРН. Мартін Шефер, зокрема, відповідаючи в середу, 25 лютого, на запитання DW, відмовився яким би то не було чином "кваліфікувати" Савченко. "Наші зусилля продиктовані виключно міркуваннями гуманності, - заявив він. - Ми хочемо, щоб у цій справі було знайдено хороше і розумне рішення, яке враховує належною мірою фактор самопочуття пані Савченко".

"Хорошим" і "розумним" рішенням, з точки зору офіційного Берліна, було б швидше звільнення Надії Савченко. На перемовинах міністрів закордонних справ "нормандського формату" в Парижі у вівторок, 24 лютого, ця тема, щоправда, за даними присутнього на них Шефера, не зачіпалася, часу, мовляв, не вистачило. Але, запевнив він кореспондента DW, "ми будемо і далі стежити за долею і справою Савченко, лишаючи за собою право відповідним чином реагувати на той чи інший розвиток подій".

Уряди інших західних країн висувають вимоги щодо звільнення української льотчиці в куди більш жорсткій формі. Берлін же, вважають спостерігачі, намагається не нагнітати обстановку, щоб не ризикувати зривом мінських домовленостей, які й без того висять на волосині.

 

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11215 | Додав: adminA | Теги: Берлін обурений діями Москви, справа Савченко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]