Пт, 2024-03-29, 09:27
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2019 » Лютий » 18 » Безліч рідкісних тварин виявили у Чорнобильській зоні відчуження
08:34
Безліч рідкісних тварин виявили у Чорнобильській зоні відчуження

Вчені проаналізували ситуацію щодо тварин, які мешкають в Поліському державному радіаційно-екологічному заповіднику. Для цього дослідники встановили камери з датчиками руху і рибні туші. А результати опублікували в журналі Food Webs.

В результаті випробувань риба була з’їдена десятьма видами ссавців і п’ятьма видами птахів.

І ось, що вчені виявили: три види мишей – польова миша, жовтогорла миша, миша-малютка, а також два види птахів – сойка і звичайна сорока.

Зафіксували камери і більших тварин, включаючи єнотовидного собаку, східну нірку, звичайну видру, вовка, ворону і орлана-білохвоста.

– Цих тварин сфотографували під час поїдання рибних туш на берегах річок і каналів, – розповідає доктор Бізлі. – Ми спостерігали докази різноманітності живої природи в регіоні в попередніх дослідженнях, але зараз вперше побачили орланів-білохвостів, східну нірку і річкову видру на кадрах.

За словами вчених, дослідження показало доказ багатства природи у Чорнобильській зоні відчуження.

– У нинішньому дослідженні рибні туші були розміщені біля самого краю відкритих вод річки Прип’ять і в прилеглих зрошувальних каналах, імітуючи природну діяльність, в ході якої потоки викидають туші мертвих риб на берег, – пояснив Пітер Шлихтинг, науковий співробітник університету штату Арізона.

Вчені також порівняли активність тварин біля річки з активністю тварин у каналів і оцінили параметри, включаючи відсоток з’їдених туш і швидкість їх поїдання, число зареєстрованих камерами видів і то, як часто з’являвся кожен з них.

Біля річки рибу з’їдали частіше через те, що там її було простіше знайти. Але, як припускали дослідники, найбільше тварин з’являлося поблизу каналів.

– Безліч колишніх сільськогосподарських ділянок в Чорнобильській зоні відчуження зрошувалося за допомогою цих маленьких каналів, – говорить доктор Бізлі. – У більшості з них до цих пір є вода, але вони заросли рослинами, які служать укриттям для живої природи, тому і використовуються безліччю видів.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1537 | Додав: adminA | Теги: Чорнобиль, Відчуження, тварина, зона, рідкість | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]