Чт, 2024-04-25, 16:32
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Травень » 20 » Будувати "Турецький потік" без згоди Туреччини почне "Газпром"
16:05
Будувати "Турецький потік" без згоди Туреччини почне "Газпром"

"Газпром" вперше запускає великий експортний проект, не підписавши зобов'язальних угод щодо нього: монополія оголосила про початок будівництва газопроводу "Турецький потік", повідомляє російський "Коммерсантъ".

Як пише видання, в результаті "Газпром" ризикує залишитися з недобудованою трубою посеред Чорного моря, але в компанії вважають, що затримка "суто політична" й угоду з Туреччиною буде підписано після виборів у цій країні на початку червня.

В Анкарі, втім, чекають ще й знижки для державної Botas. Ранній старт "Газпрому" дає Туреччині перевагу в переговорах, але йому нема чого втрачати: монополія вже платить підряднику за простій.

Турецькій владі незрозуміло, чому "Газпром", на словах говорячи про "партнерство", не надає турецькій стороні жодних знижок на газ. Комерційні турецькі компанії домоглися невеликих знижок після виснажливих переговорів, а державна компанія Botas їх так і не отримала.

Прокладення морської частини газопроводу "Турецький потік" через Чорне море почнеться в червні, заявив учора член правління "Газпрому" Олег Аксютін.

Отже, російська монополія готується приступити до перших реальних дій за проектом, який обговорюється останні півроку.

Нагадаємо, "Газпром" з осені минулого року законтрактував у Saipem два судна-трубоукладачі (Castoro Sei і Saipem 7000), які мали працювати над морською ділянкою попередника "Турецького потоку", газопроводу South Stream, але після скасування останнього в грудні 2014 року простоювали. Поки що обладнання італійців простоює, що обходиться "Газпрому" щомісяця в 25 млн євро.

На початку травня, після чергових переговорів глави "Газпрому" Олексія Міллера і міністра енергетики Туреччини Танера Йилдиза, Saipem отримала вказівку розпочати роботи згідно з проектом.

У березні прем'єр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що вважає будівництво "Турецького потоку" прийнятним.

При цьому ні початок будівництва, ні навіть укладання угод стосовно "Турецького потоку" не є гарантією успіху. South Stream починав будуватися тричі: у серпні 2012 року перший стик був урочисто зварений на компресорній станції "Російська" біля Анапи, потім, наприкінці жовтня 2013 року, офіційно стартувало будівництво болгарської ділянки, а ще через місяць - сербської. Через ще рік проект було скасовано.

Категорія: Бізнес і виробництво | Переглядів: 11091 | Додав: abel | Теги: турецький потік, газпром, Росія, Туреччина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]