Сб, 2024-04-20, 13:49
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Травень » 27 » Через сальмонельоз перевірять ресторації в Чернігові
12:56
Через сальмонельоз перевірять ресторації в Чернігові

Міський голова Чернігова Олександр Соколов через зростання рівня захворюваності на сальмонельоз у місті доручив фахівцям санепідемслужби перевірити заклади харчування, де святкуватимуть випускні вечори. Про це він сказав сьогодні, 27 травня, під час наради у міськраді.

Головний санітарний лікар міста Іван Макаренко поінформував, що за останні 10 днів в обласному центрі Чернігівщини зросла захворюваність на сальмонельоз – серед госпіталізованих до інфекційного відділення міської лікарні №2 встановлено 21 випадок захворювання на сальмонельоз (хоча у середньому за рік у місті фіксують не більше 100 випадків сальмонельозу).

Фахівці вказують, усі випадки не пов`язані між собою, чи вживанням страв у закладах громадського харчування, не мають одного джерела інфекції, тож варто говорити про сезонне підвищення захворюваності, але не спалах. Хворі вживали продукти харчування, приготовані у домашніх умовах – курятину, печінку, яйця, придбані у різних торгових точках міста, страви із майонезом.

Міський голова звернувся до головного санітарного лікаря та начальника управління міськради Володимира Купріяненка провести роботу з директорами шкіл, батьківськими комітетами, щоб не допустити випадків отруєнь під час випускних вечорів, що відзначатимуться на вихідних.

Макаренко підкреслив, що СЕС може провести роз`яснювальну і профілактичну роботу, оскільки перевірки суб`єктів підприємницької діяльності можливі лише за їхніми заявами.

У Чернігові цього року налічується майже 1600 випускників.

Нагадаємо, в травні у львівському ресторані отруїлися 55 осіб. У 8 з них діагностували сальмонельоз.

Довідка. Сальмонельоз

Сальмонельоз – інфекційне захворювання травної системи, що виникає в результаті зараження бактеріями роду Salmonella та супроводжується вираженою інтоксикацією організму. Джерелом сальмонельозу може бути домашня худоба, птиця, деякі дикі тварини.

Мікроорганізми досить стійкі до соління і копчення, а при заморожуванні збільшують тривалість терміну життя. Сальмонели гинуть через 5-10 хвилин при температурі 70 С. Можуть витримувати деякий час кип`ятіння, якщо знаходяться в товщі великого шматка м`яса. У молоці та м`ясних продуктах сальмонели не лише зберігаються, але й активно розмножуються, при цьому не впливають на смакові властивості продуктів.

Категорія: Здоров'я і медицина | Переглядів: 11071 | Додав: abel | Теги: сальмонельозу, сальмонельоз, сальмонельоза | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]