Чт, 2024-03-28, 19:39
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2016 » Квітень » 25 » Чорнобиль: 30 років опісля - InoPressa
19:12
Чорнобиль: 30 років опісля - InoPressa

Незважаючи на те, що найстрашніша у світі катастрофа на атомній електростанції сталася в українському місті Прип'ять, через важку ситуацію в економіці українці продовжують терміни служби старих АЕС. А от російська атомна програма є значно амбітнішою. У Чорнобильській зоні відчуження репортери поспілкувалися з місцевими мешканцями, котрі самовільно повернулися до рідних місць, а також на власні очі побачили незаконне вирубування лісу на продаж.

Через 30 років після катастрофи на Чорнобильській АЕС половина української електроенергії виробляється на атомних електростанціях, але серед українців зростає недовіра до АЕС, що все старішають. У Росії ж "подібних турбот немає - там, навпаки, роблять ставку на ядерну енергетику", розповідається в матеріалі оглядача газети Handelsblatt Андре Балла.

У 2011 році, коли в Японії сталася аварія на АЕС в Фукусімі, опитування показали, що "65% українців не вважають свої атомні станції безпечними". У 2014 році української "Енергоатом" отримав від ЄС 600 млн євро на поліпшення безпеки АЕС, але не так давно стався збій на Запорізькій АЕС. Викиду радіації не було, але збій призвів до вимкнення електрики на великих територіях. Проте через важку економічну ситуацію Україна продовжила термін роботи своїх АЕС, розповідається в статті.

Що ж до російської ядерної програми, то вона значно більш амбіційна, пише автор.Найближчими роками російський президент нахваляється побудувати 28 нових реакторів і підняти частку електроенергії, виробленої на АЕС, із 18 до 20-30%. Росія експериментує навіть із плавучими АЕС. До 2018 року планується створення плавучої атомної електростанції "Академік Ломоносов".

Російське керівництво постійно відкидає всі застереження екологів, пише автор. У той час як весь світ після Фукусіми розмірковував про можливу відмову від ядерної енергетики, Путін непохитно заявляв, що реактори російського виробництва безпечні й навіть підписав контракт на будівництво АЕС у Білорусі з залученням російських технологій та кредитів.

"У вівторок виповниться 30 років з моменту найстрашнішої у світі ядерної катастрофи - вона сталася на Чорнобильській АЕС, в українському місті Прип'ять", - нагадує The Christian Science Monitor.

"Чорнобильська катастрофа завдала невиправної шкоди довкіллю, котра буде відчуватися тисячоліттями, - йдеться в дослідженні Greenpeace від 2016 року. - Ніколи в історії людства за одну подію до навколишнього середовища не потрапляло такої величезної кількості радіоізотопів з тривалим періодом напіврозпаду".

Територія безпосередньо довкола Чорнобиля лишатиметься безлюднюю як мінімум 3 тисячі років, пише автор. Але деякі експерти навіть і таку оцінку вважають занадто оптимістичною. На запитання, коли терени довкола ядерного реактора знову стануть придатними для проживання, директор Чорнобильської АЕС Ігор Грамоткін відповів: "Мабуть, через 20 тисяч років".

Незважаючи на це, приблизно 160 місцевих жителів зважилися знов туди повернутись, мовиться в статті.

"Мій чоловік хотів повернутися на батьківщину все життя. Він повернувся, коли тут було все закрито, коли було заборонено сюди приїжджати. Він пробрався через колючий дріт", - розповідає Олександра Лозбіна. Вона і її чоловік повернулися до свого будинку в 7 км від Чорнобильської АЕС у 2010 році: "Ми вирішили зберегти історію Чорнобиля. Ми сподіваємося, що люди будуть повертатися сюди".

Нещодавнє дослідження території площею у тисячу квадратних миль довкола Чорнобильської АЕС виявило, що тварини тут живуть у нормальному ритмі. "Коли люди йдуть геть, природа розквітає, навіть після найстрашнішої у світі ядерної катастрофи", - вважає еколог з Портсмутського університету (Великобританія) Джим Сміт.

"Носії своєрідної субкультури 20-річних, які називають себе "сталкерами", виявили в Чорнобильській зоні відчуження величезні ділянки вирубаного лісу, розповідає кореспондент Ендрю Е.Крамер в The New York Times.

Артур Калмиков, програміст, що був кореспондентові провідником по зоні, розповів, що це він виявив вирубування лісової ділянки й повідомив про знахідку в організацію "Стоп корупція" - одне з громадських об'єднань, що з'явилися в Україні після революції на Майдані", - мовиться в статті. Після "очисної" революції "найбруднішому клаптику української землі, як повідомляє "Стоп корупція", підкилимні угоди за участю бюрократів - керівників зоною відчуження процвітають як завжди, пише автор.

Під прикриттям, що неначебто відбувається вирубування дерев, пошкоджених лісовими пожежами, йде заготівля величезної кількості здорових сосен для продажу в Україні та Румунії, звідки цей ліс можуть перепродувати до Європи.

"Ми думали, що це окремі й незначні випадки, але, почавши розслідування, виявили, що маємо справу з гігантською й системною проблемою", - каже юрист організації Вадим Внуков.

"За словами учених, нині середній рівень радіації в зоні майже вчетверо менш небезпечний для здоров'я людини, аніж відразу після вибуху й пожежі на АЕС, - розповідається в статті. - Типове значення в зоні - близько 10 мікрозівертів, і це можна порівняти з дозою випромінювання, яку пасажир літака може отримати при перельоті через Атлантику. Однак небезпека все ще таїться тут: якщо лічильник Гейгера піднести до моху, він починає дзижчати, як електробритва".

Директор Держагентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук заперечує, що незаконне вирубування лісів триває й після того, як він обійняв свою нинішню посаду у вересні, повідомляє Крамер. За словами Петрука, рубають лиш пошкоджені пожежею дерева для профілактики поширення шкідників. А продаж лісу, заготовленого в зоні відчуження, від 2004 року вважається законним.

Проте журналіст на власні очі бачив, як вирубувалися здорові сосни по сусідству із ділянкою, що постраждала від вогню.

Переклад InoPressa

Категорія: Здоров'я і медицина | Переглядів: 11128 | Додав: adminA | Теги: 30 років опісля, InoPressa, Чорнобиль | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]