Пт, 2024-03-29, 16:23
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Лютий » 6 » Дисидент Микола Плахотнюк помер
10:21
Дисидент Микола Плахотнюк помер

 На 79-му році пішов із життя дисидент-шістдесятник, голова громадської організації "Музей шістдесятництва" Микола Григорович Плахотнюк.

Як передає "Нація.інфо", відспівування і прощання з видатним громадським діячем відбудеться у Михайлівському соборі при Видубицькому монастирі у Києві 7 лютого, з 8.00 ранку.

"Поховають Миколу Григоровича у суботу, 7 лютого, близько 11.00. Ймовірно, на Байковому кладовищі (місце ще уточнюється)", - йдеться у повідомленні.

Варто зазначити, що Микола Плахотнюк був представником покоління дисидентів-шістдесятників і побратимом В'ячеслава Чорновола, Василя Симоненка, Миколи Вінграновського, Євгена Сверстюка.

За проукраїнську позицію його постійно переслідувала радянська влада, заарештовувала двічі — у 1972 та 1981 роках. Суд направляв його на примусове лікування в спецпсихлікарню.

За часів незалежності України був членом Українського комітету "Гельсінки-90", членом проводу Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих.

В останні роки очолював громадську організацію "Музей шістдесятництва" у Києві. Лауреат премії імені Василя Стуса, має кілька орденів за вагомий особистий внесок у національне та державне відродження України. Видав книжку спогадів "Коловорот".

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11103 | Додав: admin | Теги: микола плахотнюк, помер, дисидент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]