Пт, 2024-04-19, 13:06
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2019 » Березень » 7 » Ексклюзивним брендом може стати український мед
11:53
Ексклюзивним брендом може стати український мед

Перші 10 географічних зазначень (geographical indications, GI), зареєстрованих в Україні, міститимуть дві назви сиру, два фрукти, п'ять алкогольних напоїв і мед. Про це повідомив координатор проекту ЄС "Географічні вказівки в Україні" Саверіо Савіо.

Раніше повідомлялося, що херсонський кавун може стати наступним продуктом з захищеним географічним зазначенням.

За словами Савіо, є три варіанти лейблів GI:

- PDO (protected designation of origin) — захищене вказівку місця походження;

- PGI (protected geographical indication) — захищене географічне зазначення;

- TSG (traditional specialities guaranteed) — гарантія традиційності.

"Ми плануємо зареєструвати два PDO для сирів (гуцульської овечої бринзи й гуцульської коров'ячої бринзи), два PDO для фруктів і овочів (херсонський кавун і мелітопольська черешня), два PGI і два PDO для вин, одне — для алкогольного напою, а також PGI для меду", — розповів Савіо.

Він додав, що заявка на реєстрацію "гуцульської овечої бринзи" вже подана, незабаром подадуть заявку на реєстрацію "гуцульської коров'ячої бринзи".

Нещодавно була створена асоціація виробників бессарабських вин, і перший продукт, який буде там зареєстровано — вино з району озера Ялпуг. Щодо меду – ми досі обговорюємо з Мінагрополітики, де його зареєструвати, тому що це важливий продукт на всій території України, і міністерство має визначитися зі своїми преференціями з локації", — зазначив Саверіо Савіо.

Як пояснив Савіо, проект займається консультаційною та технічною підтримкою реєстрації GI, а безпосередньо ініціаторами реєстрації повинні бути асоціації виробників. Наприклад, проект сприяв створенню Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів і допоміг підготувати документи на реєстрацію GI, однак саму заявку подала асоціація.

За даними проекту, назви винних і алкогольних географічних зазначень поки невідомі. Зокрема, асоціація "Придунайська Бессарабія", яка займатиметься реєстрацією вина з району озера Ялпуг, може вибрати назву для GI "Ялпуг" або модифікувати його.

За словами Саверіо Савіо, поки невідомо, скільки часу триватиме реєстрація GI в Україні.

Це залежить від бюрократії. Ми займаємося двома паралельними процесами: готуємо досьє, яке необхідне для реєстрації в Європейському Союзі, але спочатку реєструємо GI в Україні. Скільки часу займе реєстрація в Україні — ми не маємо уявлення. Потрібен час на те, щоб опоненти могли подати заперечення. В ЄС період реєстрації може тривати від трьох місяців до 3-4 років", — розповів Савіо.

За його словами, термін дії географічного зазначення необмежений, проте GI припиняє діяти, якщо продукт відсутній на ринку протягом 7 років.

Категорія: Бізнес і виробництво | Переглядів: 1508 | Додав: adminA | Теги: україна, бренд, мед, ексклюзив | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]