Чт, 2024-03-28, 21:37
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Червень » 19 » ЄС скликає екстрений саміт через Грецію, яка може оголосити дефолт
10:43
ЄС скликає екстрений саміт через Грецію, яка може оголосити дефолт

Важке становище Греції, яка перебуває на межі дефолту, далі погіршується. Після провалу переговорів з кредиторами керівництво країни отримало останнє попередження від Міжнародного валютного фонду. Якщо Греція не розплатиться з боргами до кінця місяця, то 1 липня в державі настане дефолт, передає Reuters. Про це в четвер, 18 червня, заявила директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард. За її словами, Греції необхідно укласти нову угоду з кредиторами.

"Без нової угоди Греція може оголосити дефолт вже 1 липня, але я сподіваюся на укладення нової угоди", - зазначила Лагард. Глава МВФ також додала, що для підписання документа країні потрібно затвердити проведення пенсійної реформи. "Всі це знають. Грецька влада знає, що без цих заходів угоди не досягти", - пояснила вона. За словами Лагард, мова йде не про зниження пенсій, "це питання існування пенсійної системи взагалі".

Голова Євроради Дональд Туск, у свою чергу, скликав позачерговий саміт єврозони для обговорення катастрофічного становища Греції. "У світлі результатів зустрічі Єврогрупи сьогодні я вирішив скликати саміт єврозони у понеділок, 22 червня. Настав час терміново обговорити ситуацію в Греції на найвищому політичному рівні", - заявив він у четвер.

Це рішення Туска обумовлено тим, що зустріч ради міністрів фінансів єврозони (Єврогрупи) в Люксембурзі, присвячена грецькій проблемі, не дала жодних результатів. Єврогрупа відкинула нові пропозиції Афін з реформування економіки. Півгодинна промова міністра фінансів Греції Яніса Варуфакіса і його меморандум на п'яти сторінках, який він передав колегам, не переконали дипломатів, повідомляє британське видання The Guardian.

Тим часом міністр фінансів РФ Антон Силуанов у кулуарах міжнародного економічного форуму, що проходить цими днями в Санкт-Петербурзі, заявив журналістам, що Греція не зверталася по фінансову допомогу в Кремль.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель у четвер заявила, що її країна докладає всіх зусиль, щоб Греція залишилася членом єврозони і знайшла вихід з тривалої економічної кризи. "Ми хочемо, щоб громадяни Греції мали кращу перспективу на майбутнє. Я переконана: там, де є воля, буде і вихід. Якщо ті, хто несе політичну відповідальність в Греції, проявлять волю, то угоди з кредиторами ще можна досягти", - зазначила вона, виступаючи з урядовою заявою в Бундестазі.

Меркель поставила Афінам за приклад Ірландію, Іспанію і Португалію, які також зазнавали фінансових труднощів, але "завершили свої програми і міцно стоять на своїх ногах. "Вони використали свій шанс. Греція була одного разу на доброму шляху, але він не був завершений. Грецький уряд зобов'язаний провести всеосяжні реформи", - пояснила канцлер.

При цьому, як показує нещодавнє опитування громадської думки в Німеччині, 58% жителів країни не проти виходу Греції з єврозони. За те, щоб Еллада залишилася в зоні євро, висловилися лише 28% опитаних, пише британська газета The Daily Telegraph.

Тим часом грецький прем'єр-міністр збирається в п'ятницю зустрітися з російським президентом на економічному форумі в Санкт-Петербурзі. Як припускає, наприклад, телеканал CNBC, однією з причин цієї зустрічі може стати можливість накладення Афінами вето на розширення антиросійських санкцій ЄС в обмін на російську "фінансову допомогу".

Британське видання, The Guardian нагадує про попередній візит Ципраса до Москви в квітні, в результаті якого він мало що отримав, "окрім теплих слів про дружню участь".

"Комплексна фінансова угода з Грецією, безумовно, можлива, але вона навряд чи буде прийнята у формі прямого термінового кредиту і, швидше за все, буде оформлена в рамках угоди про авансовий платіж за транспортування газу або щось в цьому роді", - пояснив виданню фінансовий аналітик Кріс Уїфер.

Можливий і такий результат: нещодавно заснований банк розвитку країн БРІКС може запросити Грецію вступити до нього. "Афіни заплатять символічну суму за вступ у новий банк і тоді зможуть отримувати позики та фінансування на інфраструктурні проекти", - йдеться в статті. Проте країни БРІКС можуть не погодитися прийняти Грецію, і, за словами аналітиків, Росія навряд чи ризикне зробити такий зухвалий крок у найближчому майбутньому, зазначає автор статті.

Нагадаємо, Греція веде переговори з Євросоюзом і МВФ щодо врегулювання боргу обсягом понад 240 млрд євро, який утворився після порятунку грецького бюджету від дефолту в 2010 і 2012 роках. Поки що вжиті урядом країни заходи економії не дозволили виплачувати борги в потрібному темпі.

Угода з кредиторами має бути досягнута до кінця терміну дії програми допомоги Греції, тобто до кінця червня, крім того, 30 червня країна повинна перерахувати за позиками МВФ 1,54 млрд євро, повідомляє російська газета "КоммерсантЪ".

Для погашення боргу перед МВФ країні необхідний останній транш фінансової допомоги від кредиторів, який вона не може отримати через відмову проводити реформи в рамках старої програми фінансової допомоги.

У середу Європейський центральний банк збільшив на 1,1 мільярда євро стелю обсягу кредитів, наданих грецьким банкам у рамках програми екстреної кредитної допомоги (Emergency Liquidity Assistance) - до 84,1 мільярда євро. Минулого тижня обсяг коштів збільшили на 2,3 мільярда євро, повідомляє РІА "Новости".

Погоджений європейськими партнерами план також передбачає введення контролю системи розрахунків грецької сторони з іншими європейськими країнами. Він допоможе запобігти масовому зняттю коштів з рахунків в грецьких банках і відтоку валюти за кордон. Для цих цілей планується на кілька днів закрити всі фінансово-кредитні інститути Греції. А після їхнього відкриття обмежити зняття готівки в банкоматах всередині країни. Крім того, електронні грошові перекази всередині країни будуть обмежені, а за її межами - заблоковані.

Аналітики бачать кілька варіантів розвитку подій. Якщо сторони не домовляться про додаткову допомогу, Афіни можуть оголосити дефолт з виплати боргів МВФ і Європейського центрального банку, а останній може заморозити екстрену допомогу банкам. Інший сценарій виходить з того, що Греція в останній момент погодиться на реформи - і в цьому випадку уникає дефолту і залишається в єврозоні.

Нарешті, є ймовірність, що домовитися не вдається, але сторони не будуть доводити справи до крайності, і Греція поки що залишається в єврозоні.

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 11117 | Додав: abel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]