Пт, 2024-04-19, 20:21
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Липень » 8 » Єврокомісія розробляє сценарій виходу Греції з єврозони
11:45
Єврокомісія розробляє сценарій виходу Греції з єврозони

Єврокомісія починає розробку сценарію можливого виходу Греції із зони євро, заявив за підсумками саміту зони євро голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Повідомлення з різних джерел свідчать, втім, що Греції готові дати ще один "останній шанс": канцлер Німеччини Меркель відвела на вирішення проблеми "кілька днів", а прем'єр Греції Ципрас заявив, що його уряд підготував якісь нові пропозиції.

Саміт Євросоюзу для обговорення ситуації намічено на неділю, 12 липня.

За підсумками переговорів у вівторок Юнкер заявив: "Єврокомісія починає розглядати сценарій можливого виходу Греції із зони євро. Я не хочу цього, але не можу цьому запобігти, якщо Греція не зробить того, що повинна". (Цитата згідно з російським агентством ТАСС.)

Саміт ЄС зобов'язав Грецію протягом 24 години надати свої пропозиції щодо виходу з кризи, реформ і офіційний запит на нову програму допомоги.

Голова Євроради Дональд Туск назвав неділю крайнім терміном для досягнення угоди: "Крайній термін досягнення угоди щодо Греції настане в неділю (12 липня), коли в Брюсселі збереться новий саміт... Зустріч проходитиме у двох форматах - саміт всіх 28 країн ЄС і саміт 19 держав зони євро. Перед нами критичне питання, яке стосується всіх... Провал переговорів по Греції означатиме її банкрутство".

При цьому, як передає DW, канцлер Австрії Вернер Файман не виключив ймовірності надання Греції тимчасової фінансової допомоги. А глава Мінфіну Ірландії Майкл Нунан в інтерв'ю ірландському телебаченню сказав, що міністри фінансів єврозони допускають реорганізацію грецьких боргів. Про прогрес у переговорах з міжнародними кредиторами у вівторок заявив і новий міністр фінансів Греції Евклідіс Цакалотос. За його словами, країни єврозони демонструють політичну волю, щоб "дати Греції новий шанс".

Як повідомляє DW, джерела європейських агентств в грецькому уряді повідомили, що нові пропозиції, про які говорив за підсумками переговорів прем'єр Ципрас, - це перехідна угода до кінця липня. За час йїї дії країна підготує більш ґрунтовний план.

При цьому джерела ТАСС так резюмували підсумки роботи саміту: "Лідери (держав зони євро) досягли взаєморозуміння з прем'єром Ципрасом, що на переговорах на рівні Єврогрупи має бути вжито всіх заходів для збереження Греції в єврозоні... (Проте) коли стало відомо, що грецька сторона ще не підготувала нових пропозицій щодо реформ та шляхів виходу з кризи, стало ясно, що остаточного рішення не слід очікувати ні сьогодні, ні в найближчі день-два. Належить робота і потрібне терпіння".

З травня 2010 року по 30 червня 2015 року Греції було надано дві міжнародні програми допомоги сумарним обсягом 240 млрд євро.

Меркель: умов для запуску нової програми допомоги немає

Партнери Греції по єврозоні очікують, що Афіни представлять свої пропозиції щодо врегулювання держборгу країни не пізніше як у четвер, заявила канцлер ФРН Ангела Меркель за підсумками саміту глав держав і урядів країн єврозони в Брюсселі.

Греція покладає надії на нову програму допомоги від Євросоюзу, але Меркель заявляє, що наразі для цього немає приводів: "Можу сказати, що умов для запуску програми по лінії Європейського стабілізаційного механізму поки що немає... Умовою, по-перше, є офіційний запит, а його ще немає... Цього, однак, недостатньо. Єврокомісія повинна сказати, чи існує загроза для єврозони в цілому, чи гарантована здатність держави нести боргове навантаження. Це має бути підтверджено ЄК, ЄЦБ і, ми розраховуємо, МВФ... Якщо ми відкриваємо переговори про нову програму допомоги, то ми повинні розуміти, чи має це взагалі сенс".

Торкаючись можливості надання Греції термінової фінансової допомоги, канцлер підкреслила, що про короткострокові механізми Греції можна буде говорити тільки після того, як Афіни нададуть свій проект розв'язання проблеми держборгу.

"Ми потребуємо детальних пропозицій, розрахованих на довгострокову перспективу, - сказала вона. - Коли вони будуть представлені, будуть створені можливості для обговорення короткострокових механізмів (допомоги)... Але послідовність абсолютно ясна: спочатку пропозиції, потім готовність говорити про короткострокові механізми", - вказала Меркель.

Ципрас виступить у Європарламенті

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас у середу, 8 липня, виступить у Європарламенті в Страсбурзі, виступ заплановано на 9-ту ранку за місцевим часом, повідомили в прес-службі прем'єра.

Очікується, що Ципрас розповість депутатам про ситуацію в економіці Греції та про минулий 5 липня референдум, на якому 61% греків сказали "ні" твердим вимогам кредиторів продовжувати політику жорсткої економії. Як нагадує РІА "Новости", рішення грецького уряду "звернутися до прямої демократії" викликало різку критику багатьох європейських політиків.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас пообіцяв представити нові пропозиції грецького уряду на саміті ЄС у вівторок, 7 липня.

Відсутність у грецької делегації нових пропозицій шокувало міністрів фінансів держав єврозони, розсердивши деяких представників Єврогрупи.

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 11057 | Додав: abel | Теги: Греція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]