Чт, 2024-04-25, 23:48
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2016 » Грудень » 5 » Італійці на референдумі провалили конституційну реформу
14:08
Італійці на референдумі провалили конституційну реформу

 Громадяни Італії на проведеному в неділю, 4 грудня, референдумі висловилися проти внесення змін до конституції країни, запропонованих нинішнім урядом під керівництвом Маттео Ренці.

За даними екзит-полів, які були оприлюднені одразу після закриття виборчих дільниць, за реформи проголосували від 42 до 46 відсотків, проти висловилися 54-58 відсотків, передає DW.

У центрі запропонованого урядом пакету реформ - скасування рівноправності обох палат італійського парламенту - Палати депутатів і Сенату. Зокрема, перетворення передбачали скорочення чисельності сенаторів з 315 до 100. Крім цього, у парламенту забирається право висловлювати недовіру уряду. Передбачалося, що разом зі змінами до виборчого законодавства, які набрали чинності влітку, це має полегшити роботу уряду. Явка на референдумі була дуже високою, понад 60 відсотків.

Прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці заявив про намір подати у понеділок заяву про відставку після провалу на референдумі щодо запропонованої ним конституційної реформи.

Ренці повідомив, що планує в понеділок вдень, 5 грудня, зібрати засідання уряду, а після нього подати президентові країни прохання про відставку, повідомляє РБК з посиланням на Reuters.

Приводом для виступу стали попередні результати підсумків референдуму щодо запропонованої Ренці конституційної реформи. Проти неї проголосували близько 60% громадян. Явка при цьому перевищила 70%.

В ході виступу перед журналістами Ренці визнав результати референдуму, назвавши їх цілком очевидними. Він взяв на себе повну відповідальність за поразку. При цьому глава уряду підкреслив, що противники реформи тепер повинні запропонувати свої варіанти виходу з кризи.

Раніше в Італії пройшли багатотисячні демонстрації проти конституційної реформи. Противники ініціативи заявляли, що вона призведе до концентрації влади в руках прем'єра Ренці.

Провал італійського конституційного референдуму може завдати удару по Євросоюзу, зацікавленому в тому, щоб Ренці зберіг свій пост. Експерти ж порівнювали ефект від поразки реформи з британським "Брекзітом".

Суть реформи полягала в масштабній видозміні національного парламенту. Документ передбачав скасування двопалатної системи, яка закріплена в Конституції країни від 1948 року. У разі схвалення змін верхня палата (Сенат) перестала би бути обраним органом і надалі не брала би участь в голосуванні про довіру уряду. Інститут довічних сенаторів, які призначаються нині президентом, був би усунений. Нових же сенаторів стало б лише 100 замість нинішніх 315, причому вони б перестали отримувати зарплату.

Опитування, втім, показувало, що багато італійців виступають проти реформи тільки через те, що хочуть відставки Ренці. За останнє десятиліття рівень життя в країні відчутно знизився, і громадяни розчаровані чинним урядом.

Єврокомісар: референдум в Італії не був голосуванням проти ЄС

Італія має міцні політичні інститути і сильну економіку, що дозволить подолати наслідки відставки прем'єр-міністра Маттео Ренці. Про це заявив єврокомісар з питань економіки П'єр Московісі напередодні зустрічі міністрів фінансів єврозони в Брюсселі, повідомляє Reuters.

"Це міцна країна з твердою владою і у мене є повна впевненість, що Італія зможе впоратися з цією ситуацією. Є певна політична нестабільність, але країна дуже стабільна і має велику економіку", - сказав Московісі.

Він відкинув припущення про те, що референдум був голосуванням проти Євросоюзу. "Він не мав з цим нічого спільного. Це внутрішні конституційні поправки в Італії, які не були прийняті", - сказав єврокомісар.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1914 | Додав: adminA | Теги: конституційна реформа, провал, референдум, італія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]