Пт, 2024-04-19, 05:49
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Квітень » 5 » Католики святкують Великдень, православні - Вербну неділю
11:44
Католики святкують Великдень, православні - Вербну неділю

У неділю, 5 квітня, віряни західного обряду святкують свято Христового Воскресіння, яке ще називають Великоднем.

У ніч з суботи на неділю служаться урочисті великодні богослужіння. Об 11:00 за Києвом відбудеться великодня меса із площі Святого Петра у Ватикані за участі Папи Римського Франциска.

Пізніше понтифік оголосить своє традиційне послання "Urbi et Orbi" ("Місту і світові"), повідомляє Радіо Ватикану.

Водночас християни східного обряду святкують Вербну неділю. Згідно з християнським вченням, цього дня Ісус Христос за кілька днів до своїх хресних страждань в’їхав у Єрусалим на віслюку. Люди, оспівуючи його, вистилали дорогу перед ним пальмовими гілками.

В Україні символ свята – пальму – замінили на вербу. За тиждень до Пасхи в усіх церквах проходить урочистий обряд освячення гілок верби. Виходячи із церкви у Вербну неділю, люди один одного легенько торкалися лозою, кажучи: "Не я б’ю, верба б’є, через тиждень – Великдень".

Великдень – перехідне свято, і його дату для кожного року вираховують за місячно-сонячним календарем. У вірян західного обряду цьогоріч Пасха припала на 5 квітня, а у вірян східного – на 12-те.

У 2014 році Великдень співпав за датою і у католиків, і у православних.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11168 | Додав: abel | Теги: ВеликДень, Католики святкують Великдень, православні святкують Вербну неділю, Вербна неділя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]