Пт, 2024-04-19, 13:14
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2019 » Квітень » 17 » Короткозорість: причина виникнення
08:52
Короткозорість: причина виникнення

Короткозорість, також відома як міопія, виникає, коли очне яблуко довше нормального. Короткозорість змушує світло фокусуватися перед сітківкою, а не прямо на її поверхні.

Особливості короткозорісті?

Хтось з короткозорістю може помітно жмуритися, намагаючись побачити об'єкти на відстані. Люди з цим порушенням рефракції можуть сидіти дуже близько до телевізора або підносити книги дуже близько до очей під час читання. Короткозорість вимагає корекції зору, як правило, у вигляді окулярів або контактних лінз. Рефракційна хірургія, така як LASIK, також може виправити короткозорість.

Останнім часом міопії приділяється набагато більше уваги, оскільки її поширеність значно зростає. Деякі країни розглядають короткозорість як епідемію або кризау суспільної охорони здоров'я. У Сполучених Штатах поширеність міопії збільшилася на 40 відсотків за останні 30 років. У деяких країнах, таких як Китай, поширеність міопії наближається до 80 відсотків населення.

Чому виникає міопія?

У 2013 році Консорціум по рефракційній помилці та міопії (CREAM), міжнародна команда вчених-зорових рецепторів, виявив 24 нових генетичних фактора ризику розвитку міопії. Деякі з цих генів беруть участь у функціонуванні нервових клітин, обміні речовин і розвитку очей. Поодинці кожен ген має невеликий вплив на ризик короткозорості. Однак, дослідники виявили, що у людей, які несуть більшу кількість схильних до міопії версій генів, ризик короткозорості збільшено в 10 разів.

Хоча генетика відіграє певну роль при короткозорості, різке зростання поширеності короткозорості, зафіксоване в кількох дослідженнях в США та інших країнах, вказує на такі екологічні причини, як брак часк для прогулянок на відкритому повітрі, і збільшення кількості часу, проведеного за екранами комп'ютера. Науковці з’ясували, що у дітей, які проводять більше часу на вулиці, менше шансів стати короткозорими.

Дослідники не впевнені, чому час на відкритому повітрі допомагає запобігти виникненню короткозорості. Дехто припускає, що природне сонячне світло може забезпечити важливі сигнали для розвитку очей. Інші дослідники припускають, що для нормального розвитку очей може знадобитися достатня кількість часу для спостереження за віддаленими об'єктами. Цікаво, дослідники виявили, що як тільки короткозорість починає розвиватися, час на відкритому повітрі не уповільнює її прогресування.

Небезпеки короткозорості

Короткозорість стала гарячою темою через можливі ризики, пов'язані з нею. До них відносяться:

  • висока короткозорість, зазвичай визначається понад 5,0 одиниць або діоптрій (D). Це порушення рефракції створює підвищений ризик глаукоми, катаракти, відшарування сітківки;
  • при 3,0 D міопії потрійний ризик розвитку катаракти та відшарування сітківки;
  • навіть міопія 1,0 D подвоює ризик розвитку катаракти та потроює ризик відшарування сітківки в порівнянні з людьми з еметропією. (Еметропія - це стан, коли не потрібна корекція зору, це коли в людини нормальний зір).
Категорія: Здоров'я і медицина | Переглядів: 1535 | Додав: adminA | Теги: причина, Виникнення, короткозорість | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]