Пт, 2024-03-29, 11:49
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Травень » 27 » Кримські пляжі безлюдні. Не їдуть навіть росіяни
12:44
Кримські пляжі безлюдні. Не їдуть навіть росіяни

Близько 10% пляжів у Криму закриють цього літа для вільного відвідування. Про це заявив глава окупаційної російської влади Криму Сергій Аксьонов. За його словами, право закрити свої пляжі від вільного доступу в Криму отримають медичні та дитячі установи, а також пляжі біля елітних готелів, – інформує рупор "уряду" Криму сайт КрымИнформ.

 "Є пляжі лікувальної категорії, для дитячих установ. Частина цих пляжів може бути закрита. Але загалом по Криму може бути закрито близько 10-12% пляжів. Переважна кількість пляжів буде відкрита без винятку для всіх безкоштовно і в будь-який час доби", – сказав він.

"У тому числі це будуть (пляжі) окремих п'ятизіркових готелів. Сьогодні чотири готелі, які надають послуги такої якості", – додав Аксьонов.

Він також повідомив, що зараз у Криму ведеться категоризація пляжів, і надалі вони будуть передаватися на баланс муніципалітетів.

У середині травня Аксьонов підписав методичні рекомендації з користування пляжними територіями півострова, згідно з якими обмежується доступ на дитячі та лікувальні пляжі. Право визначати призначення пляжів отримали муніципальні органи влади.

Зазначимо, "Держрада" Криму на засіданні 22 квітня задовольнила протест "прокурора республіки" Наталії Поклонської на закон "Про курорти, природні лікувальні ресурси та лікувально-оздоровчі місцевості Республіки Крим". Прокуратура встановила, що окремі норми закону суперечать російському законодавству. Зокрема, прокуратура не згодна з позицією депутатів з питання доступності пляжних територій.

Визначений кримським законом поділ пляжних територій на загальнодоступні пляжі і пляжі з обмеженим доступом суперечить кільком статтям Водного кодексу Росії, в якому зазначено, що берегова смуга призначена для загального користування, рівне право доступу до неї має кожен громадянин.

Пляжі Криму порожні без туристів по всьому півострову

Курортний сезон у Криму цього року вже видається ще більш провальним, аніж торік. Туристи не поспішають зайняти кращі місця біля моря, адже добиратися до заповітного берега надто складно.

Сотні тисяч українців, які традиційно відпочивали в Криму, відмовляються від поїздки через анексію півострова. Росіянам же, які захопили "курортний рай", теж їхати не з руки: подолання кілометрової черги на Керченській протоці не варте морської засмаги і купання в солоній воді без особливого сервісу.

Журналісти "погуляли" по найпопулярніших пляжах Криму вранці, вдень і ввечері у вівторок, щоб подивитися, як відпочивають туристи на уподобаному Росією півострові.

Грязі Керчі

Перша точка, куди потрапляє турист з Росії, що прямує до Криму через Керченську переправу, - це місто Керч. На крайній південній точці Керченської бухти розташоване невелике курортне селище Героївське, або як його ще називають автохтони - Ельтиген. Раніше це місце славилося своїми лікувальними грязями, а тепер навіть бажання оздоровитися не приваблює туристів. Хоча цей пляж настійливо рекламують.

"Природа і ландшафт Керченського півострова сильно відрізняються від природи ПБК і часто дивує приїжджих, але це зовсім не означає, що шанувальників у цих місць менше", - йдеться на сайті Криму.

Пляжі Гурзуфа

Тим часом на південному березі Криму спостерігається така ж ситуація. У селищі Гурзуф неподалік Ялти на пляжі зранку немає ні душі. Поблизу санаторію "Ай-Даніль" - тільки порожні лежаки і хвилі, залиті сонцем.

Небагато людей з'явилося аж до вечора: хтось прогулюється по хвилях, а хтось просто дивиться на море з набережної.

Набережна Алушти

Центральна набережна в Алушті практично порожня навіть на заході дня. Немає натовпу народу, що поспішає до моря по яскраві фото. І тільки кілька десятків перехожих зрідка розполохують голубів.

Можна звичайно припустити, що всі туристи на південному березі Криму вирішили відмовитися сьогодні від пасивного відпочинку на пляжі і відправилися гуляти по місту. Але веб-камери, які транслюють самотню ротонду і безлюдню набережну швидко спростовують цей міф. Хоча гостей там чекають - ротонду щедро прикрасили прапорами Росії.

Галька Коктебеля

На сході Криму є й інші популярні селища, наприклад, Коктебель. Прекрасна набережна, оточена зеленим ландшафтом з горою Кара-Даг, як і галькові пляжі, все ще порожні.

Спостерігаючи за набережною на веб-камері протягом кількох хвилин, створюється відчуття, ніби це лише картинка. Але насправді рідкісні рибалки і перехожі, що поспішають у своїх справах, доводять, що такий тепер вигляд має місце, де раніше яблуку ніде було впасти.

Раніше повідомлялося про повний провал початку курортного сезону в цьому році. До прикладу, на травневі свята на пляжах і в санаторіях півострова було порожньо. Про це свідчать фотографії, які розмістив на сайті crimeaukr.wordpress.com житель Криму. За його словами, твердження російської влади про те, що велика кількість туристів з Росії на травневі свята ринула до Криму, дуже перебільшене.

"Проїхавшись за маршрутом Феодосія - Коктебель - Судак, переконався, що туристи в "російському" Криму велика рідкість, а більшість магазинів, торгових точок і кафе закриті. Місцеве населення - в шоці від кількості відпочивальників і майбутніх перспектив", - пише кримчанин.

Нагадаємо, українські оператори вважають, що туристи, які раніше відпочивали в Криму, вирушать за межі країни - насамперед у Болгарію і Туреччину.

Правозахисники не радять українським туристам їхати в окупований Крим

Заступник голови Кримської польової місії з прав людини Ольга Скрипник не виключає того, що українські туристи, які мають популярні сторінки в соціальних мережах, можуть мати проблеми, якщо вирішать відпочити в Криму, який зараз перебуває під контролем Росії. Про це вона сказала в коментарі для Крим.Реаліі.

Правозахисники вважають, що під виглядом боротьби з "радикалами" російські силовики можуть вчинити протиправні дії відносно українців, які медійно або політично активні на материку.

"Активні користувачі соціальних мереж становлять загрозу для кримської влади, тому що для них треба зберегти суспільну думку про те, що в Криму все стало чудово. Тому дійсно така людина може піддатися залякуванню, нападу, необгрунтованому затриманню", - сказала правозахисниця.

Скрипник вважає, що ризик для безпеки на півострові існує не тільки для політично активних українців, а й пересічних аполітичних громадян. На її думку, основну загрозу для туристів з материка може представляти "кримська самооборона", яка має статус народного ополчення. Скрипник стверджує, що представники цього формування почуваються безкарними і на півострові відсутні будь-які правові механізми, щоб на них вплинути.

При цьому, на її думку, попадання в Крим жителів материкової України є хоч і небезпечним, але корисним процесом з політичної точки зору.

"Це можливість донесення інформації до кримчан, що тут немає "хунти" і тут абсолютно нормальна країна. Крім того, якщо люди як туристи туди слідують, це можливість дізнатися, які проблеми існують в Криму у людей", - зазначила правозахисниця.

Категорія: Спорт і туризм | Переглядів: 11205 | Додав: abel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]