Чт, 2024-04-25, 23:32
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Серпень » 29 » Мавп-мутантів знайшли в Африці
14:11
Мавп-мутантів знайшли в Африці

Дослідники з'ясували що в Уганді приблизно чверть приматів народжується з генетичними мутаціями.

Представники міжнародної групи вчених з Національного парку Кібале в Західній Уганді вважають, що причиною мутацій стали пестициди.

У цьому регіоні кожен четвертий шимпанзе і бабуїн народжується з видимими каліцтвами - увігнутими мордами або відсутніми пальцями. До 2014 року такі мутації були рідкістю, проте до 2016 року мутації спостерігалися у 25% шимпанзе і 17% бабуїнів. При цьому в популяціях мавп в інших регіонах народжуються здорові мавпи.

Причина подібних мутацій полягає в інсектицидах і пестицидах, якими користуються місцеві фермери, вважають вчені. Справа в тому, що неподалік від національного парку розташовані заводи з виробництва чаю. А в грунті близько цих заводів знайшли аномально високий рівень пестицидів. Зокрема, на одній з ферм знайшли сліди ДДТ, який заборонений в більшості країн з 70-х років минулого століття.

"Принаймні три види пестицидів, які використовуються в цьому регіоні, впливають на гормон щитовидної залози, який бере участь в розвитку черепа. Аномальні рівні гормону у новонароджених або їх матерів пов'язані з лицьової дисплазією, включаючи губи", - відзначають дослідники.

Проте, далі вчені відзначають, що вони "не можуть поки виключити можливість того, що інші фактори можуть сприяти дисплазії". Це пов'язано зі складнощами в проведенні аналізів рівня гормонів у новонароджених мавп.

Дослідники планують зайнятися збором сечі мавп, щоб з'ясувати, які з пестицидів найбільш небезпечні.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1762 | Додав: abel | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]