Пт, 2024-04-19, 17:23
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Квітень » 21 » Міністерство культури України хоче створити музей тоталітаризму
20:09
Міністерство культури України хоче створити музей тоталітаризму

В Україні має бути створений музей тоталітаризму, де б кожен відвідувач міг наочно переконатися в масштабах злочинів тоталітарного комуністичного режиму проти українців.

Таке переконання висловив віце-прем'єр-міністр - міністр культури України В'ячеслав Кириленко, повідомляє прес-служба міністерства.

"У зв'язку з ухваленням Верховною Радою пакету антикомуністичних законів, відповідно до яких комунізм прямо визнаний злочинним терористичним режимом, а архіви зі свідченнями про злочини репресивних органів будуть відкриті, необхідно створити музей цієї кривавої епохи - музей тоталітаризму", - вважає Кириленко.

Такий музей, який буде мати і дослідницьку, і просвітницьку роль, насамперед сприятиме поширенню правди про історію комуністичної окупації України в 1917-1991 році і буде застерігати суспільство від рецидивів подібних історичних катастроф. Створення музею тоталітаризму має сформувати несприйняття в суспільстві будь-яких тоталітарних ідеологій і застерегти нові покоління від реанімації таких політичних режимів, переконані в Мінкультури. Практичний досвід створення таких музеїв є в країнах Балтії та Східної Європи.

"Пам'ятники комуністичним вождям, які відповідно до нового закону підлягають демонтажу, треба долучити до експозиції музею", - вважає чиновник.

Обговорення концепції музею тоталітаризму і можливого місця його розташування музею відбудеться найближчим часом під час наради в Мінкультури за участю громадськості та науковців.

Нагадаємо, глава неформальної групи друзів України в Європейському парламенті, віце-президент групи Альянс лібералів і демократів ЄП Пятрас Ауштрявічюс (Литва) порадив Україні з радянських пам'ятників і символів створити музей.

У Запорізькій області повернули Леніна, а в Миколаєві вождя перетворили на козака з чубом і у вишиванці

У селищі Веселе Запорізької області після реставрації був встановлений на постамент раніше повалений і зруйнований пам'ятник Володимиру Леніну.

Ініціативу його відновлення взяла на себе місцева організація КПУ.

Як повідомили кореспонденту Радіо Свобода в Запорізькому обкомі Компартії, всі роботи здійснені коштом партійних і благодійних внесків.

"Почали надходити звернення до першого секретаря райкому з проханням відновити цей пам'ятник. Підтримали "афганці", ветеранська організація. Кілька разів вони виставляли намет у районному центрі для збору коштів. Люди приносили гроші - хто 5 гривень, хто 200, хто 500 гривень. Знайшли компетентних людей, які відновили цей зруйнований пам'ятник. Тепер 22-го (квітня, в день народження Леніна - ред.) буде офіційне відкриття і мітинг", - розповів по телефону секретар Запорізького обкому КПУ Віталій Мішок.

Також в обласній організації КПУ повідомили, що місцеві партійні активісти організували постійне чергування навколо пам'ятника, щоб запобігти його можливому новому поваленню і руйнуванню.

Пам'ятник Леніну в селищі Веселе невідомі знесли в березні цього року.

За даними Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА, на території області в даний час є близько 80 пам'ятників Леніну.

А в Миколаєві активісти креативно прикрасили барельєф із зображенням Леніна, домалювавши йому козацького чуба і вишиванку.

Тепер Ленін у Миколаєві більше схожий на справжнього козака. Активісти домалювали йому козацькі вуса і чуб, а також "одягнули" вождя революції у вишиванку.

Раніше Рада заборонила пропаганду і символіку комуністів і нацистів, а також взяла зобов'язання перейменувати області, райони та населені пункти, названі на честь вищих державних і партійних діячів комуністичного режиму.

Законом про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного режимів забороняється публічне використання символіки таких режимів, встановлюється обов'язок перейменування організацій і торгових марок.

Категорія: Культура та навчання | Переглядів: 11083 | Додав: abel | Теги: музей тоталітаризму, злочини комуністичного режиму, злочини тоталітарного комуністичног, комуністичний режим | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]