Чт, 2024-03-28, 17:15
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Травень » 7 » Нова хвиля приватизації може принести бюджету до 20 млрд дол
11:03
Нова хвиля приватизації може принести бюджету до 20 млрд дол

Фонд держмайна і Мінекономрозвитку підготували список держоб'єктів, які Кабмін хоче продати вже в 2015 році. Джерело в Кабміні підтвердило , що цей список – останній, розглянутий в кінці квітня, але відправлений на доопрацювання. Що не влаштувало міністрів, поки невідомо, але, за словами джерела, основні об'єкти в списку збережуться.

У списку – більше 340 об'єктів, вже дозволених до приватизації, в основному – частини облгазів і обленерго, окремі підрозділи держшахт, працюючі й непрацюючі цукрозаводи, агрофірми, галузеві НДІ і т. д.

З дорогих об'єктів – "Сумихімпром" і Одеський припортовий завод з унікальним аміакопроводом. Є й додатковий список: у ньому 44 об'єкти, які Кабмін теж хотів би продати, але які для цього потрібно виключити зі списку підприємств, заборонених до приватизації спеціальним законом.

Головні "ласі шматки" – всі 13 морпортів країни, від найбільших – Іллічівського і Маріупольського – до мілководного Скадовського. Причому продати хочуть навіть спецморпорт "Октябрьск", в якому частково базуються військові кораблі ЗСУ, а також Дунайське пароплавство, три гранітних кар'єри і держбудкорпорацію "Укрбуд".

За оцінками експертів, за всі наявні в списку об'єкти можна виручити до 20 мільярдів доларів

Економісти і політологи вважають, що, враховуючи протиборство в гілках влади, загальний список можуть розділити на кілька частин, виключивши з нього спірні об'єкти.

"Перш за все морпорти, – каже політолог Володимир Фесенко. – Адже навіть серед зарубіжних політиків поки немає єдиної думки, чи варто віддавати їх у приватні руки, позбавивши тим самим державу права впливу на інфраструктуру".

А президент Украналітцентра Олександр Охріменко зазначає, що більшість об'єктів у списку – "сміттєві", типу збиткових шахт, цукрозаводів і НДІ.

"Залишки держвласності в облгазах і обленерго треба продати їх власникам. А кому продати "Сумихімпром" і Одеський припортовий – неясно, адже сировину на них вигідно поставляти лише з Росії і їй же продавати продукцію з нього, а це зараз навряд чи реально, – говорить Охріменко. – Що стосується морпортів, то продавати їх треба великим іноземним інвесторам – наприклад китайцям, але без причальних стінок, тільки крани і склади. Тоді китайці будуть зацікавлені в перевалці вантажів між Європою та Азією саме через наші порти".

Нагадаємо, в лютому міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус заявив, що приватизація державних компаній, доходи від якої закладені в бюджеті на рівні 17 млрд грн, може початися не раніше другої половини 2015 року.

Він зазначив, що Україна перед проведенням приватизації слід змінити менеджмент і структуру управління державних компаній, а також забезпечити прийнятні умови для підвищення їхньої ринкової вартості.

Зазначимо, уряд хоче заборонити російським компаніям і структурам, пов'язаним яким-небудь чином з фінансуванням тероризму і сепаратизму на сході України, брати участь у приватизації.

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 11005 | Додав: abel | Теги: бюджет, приватизація | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]