Чт, 2024-03-28, 19:22
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Травень » 6 » Нова реформа дозволить успадковувати пенсії і виведе зарплати з тіні
12:25
Нова реформа дозволить успадковувати пенсії і виведе зарплати з тіні

Пенсійна реформа дозволить українцям успадковувати пенсії померлих родичів. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

"Все накопичені пенсійні активи, які будуть на персональному рахунку людини, яка, на жаль, помре до того, як вона зможе ними скористатися - вони ще будуть успадковуватися", - заявив голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний.

Якщо пенсійна реформа запуститься - це буде чудо. Тоді нове покоління українців отримуватиме велику пенсію - таку, як громадяни євроспільноти. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав економіст Олександр Охріменко.

Він пояснив, що за цим законопроектом роботодавець перераховуватиме кошти за робітника у спеціальний пенсійний фонд. "І ці гроші не будуть втраченими. Вони чітко обліковуватимуться виключно за робітником. Відповідно, якщо зарплата буде високою, накопичувальна сума теж буде високою і працівник отримуватиме дійсно велику пенсію. Це стимулюватиме українців працювати офіційно і робити кар'єру", - вважає експерт.

Втім, за словами Охріменка, від накопичувальної системи пенсій виграє лише молоде покоління, "фактично 20-річні".

"Вони зможуть накопичити собі непогану пенсію. Ті ж кому зараз 40-50 років можуть стати заручником нової пенсійної системи. Адже, коли вона запуститься державні пенсії або скасують, або суттєво зменшать. А заробити пенсію за новою накопичувальною системою вони вже не встигнуть. Оце може стати великою проблемою. Бо перехідний період досить тривалий", - пояснив економіст.

Друга небезпека, на думку економіста, полягає у відборі спеціалізованих недержавних пенсійних фондів, куди мають здійснюватися перерахування. "Міністерство соцполітики зобов'язане провести тендер і вибрати для цього не більше п'яти надійних фондів, які не збанкрутують. Такі є", - зауважив експерт.

Водночас, Охріменко не виключає, що нова пенсійна система не запрацює з 1 січня 2017 року, як анонсував міністр соцполітики Павло Розенко.

"Нова пенсійна система мала запрацювати ще з 1 січня 2003 року. Майже за півтора місяці до того у закон внесли зміни, що він запрацює з 1 січня 2005 року. Але тоді його впровадження знову відклали. І на сьогодні такий ризик також існує і в 2016-му — знову можуть передумати.

У пенсійній реформі не зацікавлені ті, хто наближений до влади — прокурори, депутати. Їх влаштовує солідарна система нарахування. Бо завдяки їй вони мають непогану пенсію. Якщо ж буде персональний рахунок з нього ж нічого не можна буде вкрасти. Сьогодні вони кажуть, що підтримують пенсійну реформу, бо до 2017 року ще далеко", - каже експерт.

Як повідомлялося раніше, влада планує запровадити накопичувальну пенсійну систему з 1 січня 2017 року. За словами міністра соціальної політики Павла Розенка, обов’язковому страхуванню в накопичувальній пенсійній системі підлягатимуть громадяни віком до 35 років. Також у цій системі передбачена добровільна участь українців віком від 36 до 55 років.

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 1969 | Додав: abel | Теги: україна, успадковувати пенсії, реформи, пенсійна реформа, Нова пенсійна реформа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]