Вт, 2024-04-23, 10:42
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Січень » 27 » Пам'ятник-гармату на Арсенальній площі у Києві демонтують
17:18
Пам'ятник-гармату на Арсенальній площі у Києві демонтують

 Пам'ятник загиблим робітникам-більшовикам заводу "Арсенал" у Києві слід демонтувати в рамках декомунізації, заявив директор Українського інституту Національної пам'яті Володимир В'ятрович. "Так, повинен бути демонтований", - сказав він у коментарі.

Пам'ятник відкрили 1923 року до п'ятиріччя так званого Січневого повстання. 76-міліметрова гірська гармата зразка 1909 року "Дангліз-Шнейдер", з якої вели вогонь заколотники, встановлена на постаменті з тесаного каменю червоного граніту.

Пам'ятник стоїть на площі біля входу на станцію метро "Арсенальна" в Києві, навпроти одного з корпусів заводу "Арсенал". У січні 1918 року частина робітників цього підприємства під впливом пропаганди більшовиків підняли збройний заколот проти Української Народної республіки і її вищого органу влади - Центральної Ради. Цей бунт мав відтягнути з фронту частину сил української армії, яка намагалася зупинити наступ більшовиків. Заколот придушили сили Гайдамацького коша Слобідської України під командуванням Симона Петлюри, що відступив з фронту.

Раніше повідомлялося, що в Україні вже демонтували 1320 пам'ятників Леніну. 

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1797 | Додав: adminA | Теги: Пам'ятник, арсенальна, Київ, демонтування, гармата | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]