Вт, 2024-04-16, 22:43
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2014 » Грудень » 5 » Переїздом скульптури Парфенону до Росії Греція обурена
18:53
Переїздом скульптури Парфенону до Росії Греція обурена

Прем'єр-міністр Греції сказав, що рішення Британського музею позичити Росії одну зі скульптур Парфенону з колекції лорда Елгіна є "образою" для грецького народу.

Антоніс Самарас заявив: "Ми, греки, становимо одне ціле з нашою історією і цивілізацією. Це неможливо зламати, позичити чи віддати".

За його словами, перевезення скульптури з Лондона до Санкт-Петербурга перекреслює минулі заяви Британії про те, що мармурові скульптури не можна перевозити.

Статуя річкового бога Іліссоса буде до 18 січня виставлена в санкт-петербурзькому Ермітажі, який святкує своє 250-річчя.

Греція неодноразово вимагала від Британії повернути скульптури до Парфенону.
Грецька влада відмовляється визнати легітимним дозвіл влади Османської імперії на вивезення скарбів і наполягає, що лорд Елгін вивіз культурні скарби незаконно.

Ніл Макгрегор, директор Британського музею, назвав рішення показати мармурову скульптуру в Росії видатною подією.

"Народ Росії вперше в історії отримає можливість оглянути ці великі приклади європейського мистецтва і європейської думки", - сказав пан Макгрегор в інтерв'ю ВВС.

Він помилково припускав, що уряд Греції зрадіє такому повороту подій.

"Я сподіваюсь, вони (греки - ред.) будуть дуже задоволені з того, що багато нових глядачів ознайомляться з великими досягненнями стародавньої Греції".

На запитання ВВС, чи мармурові скульптури Парфенону можуть теоретично передати на певний час Греції, якби влада країни пообіцяла їх повернути, Ніл Макгрегор сказав, що Британський музей готовий позичити частини своєї колекції за умов гарантій безпечного транспортування і повернення.

Грецький уряд, за його словами, досі не звертався до Британського музею з таким проханням.

У заяві прем'єр-міністра Греції сказано, що Парфенон і його мармурові скульптури були викрадені в народу.
Переговори про передання Ермітажу скульптур почалися ще минулого року

"Британський аргумент з минулого - про те, що мармурові скульптури Парфенону не можна перевозити, - більше недійсний, так само як після будівництва нового музею в Акрополі став недійсний інший британський аргумент про те, що Греція не має належних умов для зберігання цих скульптур", - каже в заяві Антоніс Самарас.

Британський прем'єр-міністр Девід Кемерон у 2013 році зазнав критики, коли виступив проти повернення скульптур Греції, а діаманта "Кохінур" - Індії. Він казав, що такими скарбами потрібно "належним чином ділитися з народами світу", а також додав, що не вірить у так званий "повернізм".

Директор Британського музею Ніл Макгрегор назвав Ермітаж і Британський музей "майже близнюками" і першими великими музеями європейського Просвітництва.

Британський музей відкрився для публіки 1759 року, а Ермітаж - через п'ять років, зазначив Макгрегор.

У блозі музею він написав, що поява статуї в Ермітажі є знаком тривалої дружби і співпраці між двома музеями.

Категорія: Спорт і туризм | Переглядів: 11077 | Додав: adminA | Теги: Греція обурена, скульптури Парфенону, Росії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]