Пт, 2024-04-19, 23:08
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2019 » Січень » 29 » Перші середньовічні мумії виявили в Арктиці
18:57
Перші середньовічні мумії виявили в Арктиці

Це дозволить значно повніше зрозуміти особливості життя місцевого середньовічного і стародавнього населення.

Російські та південнокорейські вчені вивчили поховання в арктичній зоні Західного Сибіру і виявили серед могил XII-XIII століть ряд добре збережених трупів, в ряді випадків загорнутих в савани з кори, які за ступенем збереження внутрішніх органів відповідають класичним муміям.

Муміфікація виявлених російсько-корейською групою археологів останків – в основному є наслідком панування вічної мерзлоти в грунті цього району. Знахідка, крім усього іншого, означає, що вивчати давнє населення арктичного регіону можна буде більш детально, ніж було можливим раніше. Відповідна стаття опублікована в PLoS ONE.

Автори вивчили поховання в районі Зеленого Яру, розташованого на 66-му градусі північної широти в Західному Сибіру. Всього тут вдалося знайти 47 поховань. Серед них виявилося чотири трупи з чітко вираженою муміфікацією основної частини м’яких тканин, серед них – троє дорослих і одна дитина 6-7 років. Всі вони були укладені в свого роду савани з березової кори, місцями вона була не очищена від лубу. Використовуючи візуальний огляд, електронну та оптичну спектроскопію, а також томографію, дослідники встановили, що внутрішні органи мумій демонструють високу ступінь збереження. Йдеться в тому числі про мозок, м’які тканини очей, ряд м’язів, печінку і легені.

Крім цього, вдалося проаналізувати мітохондріальну ДНК (передається по материнській лінії) мумій, похованих у Зеленому Яру, а також і ряд скелетних останків в цьому ж комплексі поховань. Всі вони належали до гаплогруп U5a, H3ao, D, U4b1b1 і D4j8. Ці гаплогрупи типові для корінних народів Західного та Східного Сибіру, ​​з чого можна зробити висновок, що поховані, швидше за все, належали до місцевого населення, а не до сторонніх народів.

Як відзначають дослідники, досі арктичні мумії старше XVI століття знаходили тільки в Західній півкулі – в похованнях ескімосів в Гренландії і на Алясці. Для Росії були відомі лише поховання не давніші XVI століття, тобто вони відносяться вже до Нового часу. Описувана робота – перша, яка зафіксувала давніші мумії в російській частині Арктики.

Мумії дуже важливі для вивчення древніх людей тому, що при аналізі їх м’яких тканин можна виявити безліч дрібних деталей, які зазвичай не зберігаються. Саме тому кілька років тому вивчення європейської мумії природного походження, що отримала умовне найменування Еці, дало безліч даних різного характеру, які було б неможливо отримати від скелета. Наприклад, мова йде про вміст останньої вечері мумії, наявності у неї татуювань, характер прижиттєвих травм м’яких тканин і багато іншого.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1519 | Додав: adminA | Теги: арктика, виявлення, мумія, середньовіччя | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]