Чт, 2024-04-25, 21:31
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2018 » Листопад » 25 » Позбуваємося від підвищеного газоутворення в кишечнику: прості методи
13:08
Позбуваємося від підвищеного газоутворення в кишечнику: прості методи

газоутворення Коли людський організм починає інтенсивно виділяти гази, життя трохи ускладнюється, у людини з’являються певні комплекси. Спробуємо розібратися, через що взагалі газ утворюється і що робити, щоб цьому запобігти.

Чому ми пукаємо

Причин появи в людському організмі газів може бути кілька, також як і способів їх запобігання. Наприклад, при відрижці гази виходять через рот із стравоходу або шлунка. При метеоризмі (у народі цей процес називають пуканням) гази виходять через пряму кишку. У разі затримання газів всередині організму у людини починається здуття – це процес, що супроводжується спазмами, бурчанням в животі і іншими сторонніми звуками.

У певній концентрації газ, в будь-якому випадку, завжди є в організмі людини. Коли через відрижку він починає виходити під час їжі, це вважається цілком нормальним процесом. При ковтанні їжі в організм потрапляє велика кількість мікробів. Крім цього, вони виділяються з крові.

Для організму гази мають певне позитивне значення. Зокрема, їх наявність суттєво полегшує процес перетравлення їжі. Як вважають вчені Національного інституту проблем діабету, хвороб нирок і органів травлення, що веде свою діяльність в США, при випущенні газів у кількості до 21 разу протягом доби цей процес можна вважати нормою, оскільки це звичайне позбавлення від надлишку певних речовин.

Однак якщо при виході газів відчувається неприємний запах, або людина відчуває біль в організмі, це є сигналом. Між тим, існує кілька порад, що дозволяють позбутися від надмірного виділення газів.

Як позбутися від зайвих газів

Вживати якомога менше продуктів, що викликають гази

В сучасній медицині вважається, що кожен продукт в тій чи іншій мірі здатний породжувати виділення надалі з організму певної кількості газів. Перш за все, необхідно якомога менше вживати продукти, до складу яких входить груба клітковина. Вона міститься у багатьох фруктах і овочах (цибуля, виноград, капуста, аґрус тощо).

Крім того, слід підкоригувати вживання молочних продуктів, а також страв, що містять велику кількість бобових рослин. Всі перераховані продукти містять велику кількість крохмалю і інших речовин, які при всмоктуванні організмом можуть викликати велике газовідділення.

Основним способом вирішення проблеми, як вважають представники медицини, є помірне вживання подібного роду продуктів. В цілому, кожен організм індивідуальний в даному підході. Відповідно до результатів проведених досліджень, у деяких людей гази починали виділятися від великої кількості фруктів і овочів, у той час як інші страждали від газів після вживання страв, що містять велику кількість крохмалю.

Для нормалізації процесу газоутворення бажано вести щоденник, через який можна самостійно спостерігати за своїм організмом, вживаючи протягом кількох днів різні продукти. Окремі представники медицини та інших наук вважають, що зменшити концентрацію газів можна за допомогою спеціальної обробки продуктів.

Наприклад, хлорофіл, є однією з причин утворення газів, руйнується при тривалому кип’ятінні. Крім того, велику кількість страв можна готувати на пару – це також допоможе зменшити кількість утворюються в організмі газів.

Під час газів не варто вживати воду

Якщо в процесі прийняття їжі їжу розбавляти навіть невеликою кількістю води, це може істотно ускладнити процес перетравлення їжі. Щоб не допускати таких явищ, бажано пити воду приблизно за півгодини до прийому їжі. Це дозволить вимити шлунковий сік, який вже застоявся в організмі і істотно полегшить, в результаті, процес перетравлення їжі. У свою чергу, все це позитивно позначається на процесі утворення газів.

Не варто поспішати під час прийняття їжі і води

Якщо ви будете поспішати, то разом з їжею в організм почне потрапляти велика кількість повітря. Відповідно, у підсумку все це призведе до процесу інтенсивного газоутворення. Таким чином, під час їжі не потрібно поспішати. Окрему увагу тут слід приділити тим, у кого замість зубів встановлені протези. Таким людям необхідно проконсультуватися зі стоматологом з приводу того, чи правильно протези зафіксовані і чи міцно тримаються.

Прийом спеціальних препаратів

Перед їжею бажано вжити щось з препаратів, що сприяють полегшенню травних процесів. Подібні препарати можна без особливих зусиль придбати в будь-якій аптеці, тим більше що ціна на них не висока. Між тим, при їх виборі необхідно враховувати той факт, що далеко не кожен з них дійсно допомагає зменшити процес газоутворення.

Наприклад, препарати, які зменшують рівень кислотності, практично не здатні впливати на процес газоутворення. А ось ферменти, що розщеплюють вуглеводи на більш прості елементи, будуть досить ефективні. Правда, їх ефективність істотно знизиться, якщо в їжу вживати продукти, до складу яких входить велика кількість клітковини.

Періодично вживайте активоване вугілля

До даної поради необхідно підійти особливо ретельно, оскільки надмірне вживання активованого вугілля надає шкідливий вплив на людський організм, і замість користі ви отримаєте точно зворотний ефект. Тому приймати його слід з перервами, приблизно за годину до їжі.

Намагайтеся не заковтувати повітря

Людині властиві такі процеси, як куріння, жування, використання соломинки при вживанні соку, коктейлів і т. д. Це супроводжується заковтуванням великої кількості повітря. Відповідно, має певний негативний вплив на людський організм, в тому числі і в плані газоутворення.

Вживати якомога менше замінників цукру

Вплив даних речовин на організм людини в даний час до кінця не вивчено. Поки що вважається, що замінники цукру не слід вживати вагітним жінкам, а також особам до 18 років (виняток складають хворі на цукровий діабет). А якщо виходити із загальної ситуації, то крім замінників, бажано позбавлятися і від самого вживання цукру, оскільки він тільки псує натуральний смак продуктів.
Інтенсивне утворення газів як ознака хвороби

Коли в людському організмі утворюється занадто багато газів – це не тільки викликає певні неприємні відчуття, але і може свідчити про те, що в організмі почала розвиватися якась серйозна хвороба, пов’язана з роботою серця, травної системи і т. д.

Особливу увагу слід приділити таким захворюванням як:

- Непереносимість лактози

Дане захворювання характеризується тим, що організм перестає приймати лактозу (натуральний цукор, який міститься в молочних продуктах). Для того щоб діагностувати наявність цієї недуги, необхідно на деякий час відмовитися від вживання молока і молочних продуктів. Якщо проблема пішла, а гази перестали так сильно виділятися – значить у вас саме непереносимість лактози.

- Синдром роздратованого кишечника

Основним і найбільш яскравим проявом цього захворювання є метеоризм. Крім цього, утворення подібного роду хвороби супроводжується появою болю в животі, а також здуттям.

- Рак товстої кишки

Представники офіційної медицини не вважають таку ознаку, як газоутворення, основним при розвитку раку товстої кишки. Однак якщо в організмі почали утворюватися гази в підвищеній кількості – це є сигналом до того, що потрібно якомога швидше проконсультуватися з лікарем.

- Хвороби верхнього відділу шлунково-кишкового тракту

Вчені вважають, що частий прояв відрижки є одним з різновидів газоутворення. Це свідчить про те, що людина може страждати виразкою шлунка та іншими захворюваннями верхнього відділу ШКТ.

Крім усього перерахованого, вважається, що в деяких ситуаціях навіть підвищене виділення газів може вважатися нормою. До таких ситуацій відноситься різке набирання ваги або схуднення, а також перенесення різного роду операцій на черевній порожнині. Однак для більш точного діагнозу все ж слід проконсультуватися з фахівцем.

Категорія: Здоров'я і медицина | Переглядів: 1577 | Додав: adminA | Теги: кишечник, газоутворення | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]