Чт, 2024-03-28, 21:57
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Червень » 3 » Рада позбавила мандатів Клюєва та Мельничука
17:03
Рада позбавила мандатів Клюєва та Мельничука

Верховна Рада України позбавила позафракційного народного депутата Сергія Клюєва депутатської недоторканності і дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності. За це рішення сьогодні, 3 червня, проголосували 287 із 322 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

При цьому від груп "Відродження" та "Воля народу" не проголосував жоден депутат, від "Опозиційного блоку" лише один депутат (Вадим Рабінович - ред.) підтримав це рішення.

 Під час обговорення цього питання, коментуючи отримані слідством докази проти Клюєва, в.о. генерального прокурора України Володимир Гузир заявив: "Докази свідчать про те, що в період 2007 року брати Клюєви, які володіли австрійською фірмою, шляхом обману і зловживаючи довірою, заволоділи акціями заводу - відкритого акціонерного товариства "Завод напівпровідників".

"Це відбулося у 2007 році. Потім під діяльність цієї структури були створені ряд фінансових оборудок, внаслідок чого ця структура виявилася неплатоспроможною, завод мається на увазі. Отримав 250 млн євро з державного банку у кредити, відсотки були погашені, а це близько 200 млн грн, із захищених статей бюджету, внаслідок маніпуляцій відповідними структурами Кабінету міністрів, а відомо тоді, що Андрій Петрович (Клюєв, старший брат – ред.) був першим віце-прем`єром", - сказав Гузир.

Таким чином, зазначив він, ідеться про 190-ту статтю Кримінального кодексу (шахрайство) і статтю 191-шу (заволодіння бюджетними коштами).

Клюєв під час свого виступу у Раді наголосив, що він не причетний до жодного з інкримінованих йому Генеральною прокуратурою України злочинів.

"Відповідально хочу заявити, що я не причетний до жодного з інкримінованих мені Генпрокуратурою злочинів", - сказав він.

За його словами, "понад рік слідчі Генеральної прокуратури намагалися знайти хоч щось, що свідчить про мою причетність до яких-небудь злочинів".

Він зауважив, що протягом цього часу 6 разів з`являвся на допити і відповідав на всі запитання слідчих, які, "провівши цю роботу, не встановили жодних доказів моєї провини".

"У поданні прокурора відсутні докази моєї причетності до яких-небудь злочинів. Навіть навпаки: є висновок і результати багатьох державних органів, які говорять про законність усіх угод, рішень і дій", - сказав Клюєв і додав також, що, зокрема, суд у Відні також розглянув надані прокуратурою матеріали і визнав докази недостатніми.

Голова фракції "Блоку Петра Порошенка" Юрій Луценко заявив перед голосуванням, що питання про винуватість або невинуватість Клюєва має вирішувати суд.

Сергій Соболєв з "Батьківщини" теж заявив, що суд має встановити істину, але подання ГПУ повинні бути підготовлені професійно і не повинні мати підстав бути оскарженими у судах.

"Наш сьогоднішній крок – це дача згоди, а далі ГПУ отримає можливість розслідувати справу, щоб ніхто не ховався за депутатським мандатом", - додав він.

У свою чергу Віктор Бондар, який виступав на комітеті і намагався затягнути процес розгляду, дав зрозуміти, що група "Відродження" не підтримає подання, і заявив, що це "є переслідування тих, хто незгодний з нинішньою владою", передає "Українська правда".

У свою чергу представник опозиційного блоку Нестор Шуфрич ("Опозиційний блок") заявив, що депутатів втягують в корпоративні стосунки, і що це справа господарського суду, і при цьому зазначив, що підстав для зняття недоторканності з Клюєва немає.

У свою чергу депутат Сергій Лещенко ("БПП") заявив, що передасть в ГПУ ще кілька журналістських розслідувань, щоб долучити їх до справи.

ВР позбавила Мельничука недоторканності, але не дала згоди на арешт

Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності Сергія Мельничука, але відмовилася дати згоду на його затримання та арешт. За надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності проголосувало 262 народних депутати із 313, зареєстрованих у сесійній залі.

Не голосували в повному складі група "Відродження", а з групи "Воля нарду" проголосував лише один народний депутат.

За затримання Мельничука проголосувало лише 32 (при необхідних 226 — ред.) із 318 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

За арешт Мельничука проголосувало лише 16 (при необхідних 226 — ред.) із 318 зареєстрованих у залі депутатів. Таким чином справу Мельничука передадуть до суду, який і отримає право обрати для нього арешт або інший запобіжний захід.

Журналісти у Раді зазначають, що арешт Мельничука не підтримали зокрема через те, що цю міру не було застосовано щодо Клюєва.

Доповідаючи про подання, в. о. генпрокурора Володимир Гузир повідомив, що ГПУ просить про арешт Мельничука, оскільки зафіксовано зникнення більше тисячі автоматів і тому можливий "тиск на свідків" та перешкоджання слідству.

Гузир вкотре заявив, що "банда Мельничука" не має нічого спільного з добровольцями батальйону "Айдар", а тільки кількох людей, які вчиняли злочини "до того ж не в зоні АТО, а в Києві, Київській та Житомирській областях".

Сам Мельничук, отримавши слово в Раді, заявив, що ГПУ його переслідує на замовлення кримінальних кланів. Начебто, його почали переслідувати через те, що він "почав активно боротися з корупцією".

Нагадаємо, 12 травня генпрокурор подав в Раду подання про зняття депутатської недоторканності з Клюєва і Мельничука.

Клюєв підозрюється у скоєнні злочинів, передбачених ч.4 ст.190 (шахрайство), ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України. Сергій Мельничук також підозрюється у скоєнні низки кримінальних правопорушень, зокрема за ст.257 (бандитизм).

2 червня регламентний комітет українського парламенту рекомендував Раді зняти з Клюєва депутатську недоторканність.

Геращенко пояснив, коли можна буде взяти під варту Клюєва і Мельничука

Клюєв і Мельничук можуть сісти до в'язниці після судових рішень про їхню винуватість. Про це заявив депутат фракції "Народний фронт" і радник голови МВС Антон Геращенко на брифінгу в парламенті.

На його думку, депутати справедливо не дали згоди на затримання екс-командира батальйону "Айдар" Мельничука, так само як і не стали цього робити у відношенні представника "Опозиційного блоку", екс-"регіонала" Клюєва.

Геращенко зазначив, що таких фактів, як у випадку з Віктором Лозінським, який свого часу отримав тюремний строк за вбивство, зараз "наведено не було".

"Суд після ухвалення рішення про винуватість чи невинуватість Сергія Мельничука й Сергія Клюєва може увалити два рішення: або звинувачувальний вирок, після якого в депутатів ще буде можливість подати апеляцію, або ж засудити їх", - заявив радник голови МВС.

"Якщо буде звинувачувальний вирок підтримано апеляційним судом, тоді він набуде законної сили – і в такому випадку Сергій Клюєв і Сергій Мельничук можуть отримати строки позбавлення волі, – або умовні, або реальні, – у кожному разі, депутатські мандати вони втратять", - пояснив він.

"Після позбавлення депутатського мандата даних депутатів, якщо суд визнає їх винними, наступними до Верховної Ради зайдуть ті, хто були (далі) за списком "Опозиційного блоку" і "Радикальної партії Олега Ляшка", - додав Геращенко.

На його думку, своїми рішеннями Верховна Рада показала, що "не покриває" депутатів, незважаючи на те, що Мельничук "брав справді активну участь у питаннях оборони країни навесні-влітку минулого року, коли в нас була розруха відверта у Службі безпеки, структурах оборони й МВС".

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11049 | Додав: abel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]