Сб, 2024-04-20, 07:35
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Травень » 21 » Рада розірвала п'ять військових угод із Росією
14:14
Рада розірвала п'ять військових угод із Росією

Верховна Рада України сьогодні, 21 травня, розірвала п'ять угод між урядами України і Росії, що стосуються військової співпраці між державами. Депутати проголосували за денонсацію угоди:

  • про співпрацю у військовій галузі;
  • про співпрацю у галузі воєнної розвідки;
  • про охорону таємної інформації;
  • про транзит російських військ через Україну в невизнану Придністровську молдовську республіку (за це проголосували 265 депутатів);
  • про військові міждержавні перевезення та розрахунки за них (264 голоси).

Виступаючи з трибуни перед голосуванням, лідер Радикальної партії (підготувала 4 з 5 законопроектів) Олег Ляшко заявив, що наразі між Україною і Росією діє 37 міждержавних угод, і жодну з них не денонсовано.

Також він виступив з вимогою денонсувати угоду про перебування російських військ у Криму і Харківську угоду про продовження цього перебування до 2042 року.

Як заявив співавтор проектів законів Михайло Головко ("Свобода"), дивно, що такі рішення про денонсацію угод не були прийняті рік тому.

"На сьогодні абсурдно, що територію України можуть спокійно перетинати залізничними коліями російські війська нібито в Республіку Молдова. Ми зараз фактично будуємо оборонні споруди на сході, щоб захистити Маріуполь та інші важливі території української держави, а вони сьогодні, згідно з цим договором, можуть спокійно перетинати, і це буде вважатися навіть не втручанням на територію України, не посяганням і не окупацією", - заявив Головко.

Денонсація співробітництва у військовій галузі

Верховна Рада України ухвалила закон України "Про денонсацію Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про співробітництво у військовій галузі" (реєстраційний номер 0019). За це рішення проголосувало 272 із 326 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Міністерству закордонних справ України доручено здійснити відповідні процедури відповідно до положень Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 року та розділу V Закону України "Про міжнародні договори України".

Автори законопроекту зазначили, що, "починаючи з кінця лютого 2014 року, Російська Федерація здійснює збройну агресію проти України, незаконну воєнну окупацію та подальшу анексію Автономної Республіки Крим і м. Севастополь, воєнну окупацію значної частини території України у Донецькій та Луганській областях, організацію озброєного сепаратизму і тероризму на території України".

"Сьогодні Росія веде широкомасштабну "гібридну" війну проти України у східних регіонах України, зокрема шляхом озброєння та всебічної підтримки терористів та сепаратистів, в тому числі російських найманців, а також фактичної участі військових формувань Збройних сил Російської Федерації у військових діях на боці незаконних збройних формувань терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР",- сказано в пояснювальній записці проекту закону.

Також зазначається, що дії Росії підпадають під ознаки агресії згідно "Визначення агресії", затвердженого Резолюцією 3314 (ХХIХ) Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року, в тому числі відповідають критеріям агресії, даним у Статті 3 цього документу. Військова агресія Росії засуджена міжнародним співтовариством, зокрема в резолюціях Парламентської асамблеї Ради Європи від 9 квітня 2014 р. та Парламентської асамблеї ОБСЄ від 1 липня 2014 р".

Автори законопроекту також вказують, що Російська Федерація в односторонньому порядку порушила норми і принципи міжнародного права, положення Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією 1997 року та Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року.

Угода між урядами України та Російської Федерації про співробітництво у військовій галузі, була підписана 25 листопада 1995 року у м. Сочі, та була ратифікована Верховною Радою України 10 січня 2002 року.

Припинено співпрацю в галузі воєнної розвідки

Верховна Рада ухвалила Закон "Про денонсацію Угоди між Україною та Російською Федерацією про співробітництво в галузі воєнної розвідки" (№0018). За дане рішення проголосували 268 із 325 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Згідно із законом, денонсується Угода між Україною і РФ про співробітництво в галузі воєнної розвідки, підписана 26 серпня 1997 року в м. Києві, та ратифікована Верховною Радою України 7 лютого 2002 року.

Законом доручено Міністерству закордонних справ України здійснити відповідні процедури відповідно до положень Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 року та розділу V Закону України "Про міжнародні договори України".

Розірвано угоду про взаємну охорону таємної інформації

Верховна Рада України ухвалила закон про денонсацію Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Російської Федерації про взаємну охорону секретної інформації (№0016). За це рішення проголосував 261 народний депутат із 326, зареєстрованих у сесійній залі.

Законом передбачено денонсувати Угоду між Кабінетом міністрів України та урядом Російської Федерації про взаємну охорону секретної інформації, підписану 2 грудня 2000 року у м. Москві, та ратифіковану Верховною Радою 15 листопада 2001 року.

Міністерство закордонних справ України має здійснити відповідні процедури відповідно до положень Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 року та розділу V Закону України "Про міжнародні договори України".

Кабінет міністрів України має привести нормативно-правові акти у відповідність із цим законом.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як зазначається у пояснювальній записці, метою законопроекту є захист національних інтересів, незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, в умовах коли Росія в односторонньому порядку порушила норми і принципи міжнародного права та здійснила збройну агресію проти України, шляхом денонсації угоди між Кабміном та урядом РФ про взаємну охорону секретної інформації.

Транзит через територію України військових формувань РФ в Молдову заборонений

Верховна Рада України ухвалила закон України "Про денонсацію Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про транзит через територію України військових формувань Російської Федерації, які тимчасово перебувають на території Республіки Молдова" (реєстраційний номер 0015). За дане рішення проголосували 265 із 324 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Цим законом денонсується угода, підписана 25 листопада 1995 року в м. Сочі. В пояснювальній записці зазначається, що Закон України "Про денонсацію Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про транзит через територію України військових формувань Російської Федерації, які тимчасово знаходяться на території Республіки Молдова від 25 листопада 1995 року" розроблено з метою ліквідації чинних законних передумов для переміщення військових формувань Російської Федерації, які перебувають на території Молдови, транзитом через територію України.

В ній зазначається, що "згідно з положеннями цієї Угоди (ст.2 Угоди) транзит військових формувань Російської Федерації через територію України здійснюється, як правило, залізничним рухомим складом Російської Федерації, а також залізничним рухомим складом України за узгодженням між Державною адміністрацією залізничного транспорту України та Міністерством шляхів сполучення Російської Федерації".

"Враховуючи фактичну участь військових формувань Російської Федерації у військових діях на сході України проти Збройних Сил України та інших збройних формувань України, утворених відповідно до чинного законодавства України, на боці незаконних збройних формувань, доцільним є денонсувати цю Угоду як таку, фактичне виконання якої несе пряму загрозу національній безпеці та територіальній цілісності України" - наголошується в записці.

Довідка. Придністровський конфлікт

Ескалація напруженості у Придністров'ї - регіоні Молдови - розпочалася 1989 року, коли в багатьох містах та районах проводили референдуми про створення окремої Придністровської республіки. У березні 1992 року конфлікт переріс у збройні сутички між сторонами. Переговори про статус Придністров'я поновилися наприкінці 1992 року.

Зараз у Придністров'ї перебувають російські військові як миротворці. Молдова сподівається на підтримку України у врегулюванні придністровського конфлікту. Тирасполь також задоволений, що Київ "активізувався" у врегулюванні придністровського конфлікту.

Значну частину населення Придністров'я становлять етнічні українці.

Денонсована угода про організацію військових міждержавних перевезень та розрахунки за них

Верховна Рада України ухвалила закон про денонсацію Угоди між урядом України та урядом Російської Федерації про організацію військових міждержавних перевезень та розрахунки за них (№0017). За це рішення проголосували 264 народних депутатів із 324 зареєстрованих у сесійній залі.

Законом денонсується Угода між урядом України та урядом Російської Федерації про організацію військових міждержавних перевезень та розрахунки за них, підписана 25 листопада 1995 року у м. Сочі та ратифікована Верховною Радою України 12 вересня 2002 року.

Згідно з законом, Міністерство закордонних справ України має здійснити відповідні процедури відповідно до положень Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 року та розділу V Закону України "Про міжнародні договори України". Цим законом Кабінету міністрів України доручено привести нормативно-правові акти у відповідність до зазначеного закону.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

У пояснювальній записці, зокрема, зазначається, що збройна агресія та підривна діяльність Росії проти України здійснюється за найактивнішої участі Збройних сил Росії. "В зазначених умовах співробітництво в організації військових міждержавних перевезень між нашими державами стає неможливим, оскільки абсолютно не відповідає об’єктивним обставинам та є зрадою національних інтересів України", - мовиться у записці.

Додамо, 21 травня уряд України ухвалив рішення про припинення дії угоди про військово-технічне співробітництво (ВТС) з Росією, укладеної 26 травня 1993 року.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11054 | Додав: abel | Теги: які угоди Україна розірвала із Росі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]