Вт, 2024-04-23, 10:13
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Січень » 15 » Рада схвалила проведення нової мобілізації
13:05
Рада схвалила проведення нової мобілізації

 Верховна Рада України схвалила проект указу президента Петра Порошенка про проведення трьох хвиль мобілізації в 2015 році. За відповідну законодавчу ініціативу в четвер, 15 січня, проголосували 268 народних депутатів.

Секретар РНБО Олександр Турчинов виступаючи у парламенті, заявив, що в рамках чергової хвилі мобілізації в першу чергу повинні бути поставлені під рушницю патріотично налаштовані добровольці.

"У першу чергу, безумовно, ми повинні давати пріоритет для патріотично налаштованих громадян, які добровільно готові захищати свою країну", - заявив секретар РНБО.

При цьому він зазначив: "Далі ми повинні запрошувати, закликати до лав Збройних сил та інших військових формувань громадян, які мають спеціальну підготовку".

Водночас Турчинов підкреслив, що особлива увага повинна бути приділена матеріально-технічного забезпечення всіх мобілізованих.

"У нас не повинно бути жодного солдата, офіцера, який призваний до лав Збройних сил, Нацгвардії, прикордонників, які не забезпечені матеріально-технічно, у яких немає взуття, одягу, засобів особистої безпеки", - додав Турчинов.

Відповідаючи на запитання депутатів, він також зазначив, що підтримує ідею проведення спеціального засідання парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони за участю керівництва Генштабу, Міноборони з питання мобілізації.

14 січня на зустрічі з главами облдержадміністрацій глава Української держави Петро Порошенко підписав указ про проведення трьох черг мобілізації 2015 року, а також заявив, що передасть його до Верховної Ради України на схвалення.

"Я підписую цей указ і передаю його до парламенту, оскільки це потребує ще відповідного рішення парламенту", - заявив він.

Порошенко зазначив, що прийняв це рішення у світлі загострення ситуації на Донбасі, коли бойовики "ДНР"-"ЛНР" упродовж кількох днів значно збільшили кількість обстрілів і нападів на блокпости української армії та правоохоронців, підконтрольні Україні населені пункти, а також через загибель 12 мирних жителів у результаті попадання снаряда бойовиків у маршрутний автобус біля Волновахи.

Як зазначено в пояснювальній записці до проекту закону "Про затвердження указу президента про часткову мобілізацію", необхідність проведення часткової мобілізації в Україні обумовлена загрозою державній незалежності України, виникненням реальної загрози територіальної цілісності, спричиненої агресивними діями Російської Федерації, необхідністю підтримки бойової та мобілізаційної готовності Збройних сил України, інших військових формувань України на рівні, який гарантує адекватне реагування на загрози національної безпеки держави.

Перша черга часткової мобілізації розпочнеться 20 січня і триватиме 90 днів.

У четвер, 15 січня, на сайті президента України було оприлюднено указ глави держави про набуття чинності рішення РНБО України від 20 грудня 2014 року "про деякі оборонно-мобілізаційні питання", в якому ухвалено рішення щодо проведення 2015 року трьох хвиль мобілізації в державі.

У грудні РНБО України ухвалила рішення, що в 2015 році відбудуться три черги мобілізації - в січні, квітні та червні. "Перша черга мобілізації планується з 20 січня тривалістю 90 днів. Наступна орієнтовно, з квітня, буде тривалістю 60 днів. І з червня третя хвиля - також тривалістю 60 днів. Сплановано впродовж цих трьох хвиль мобілізації забезпечити необхідною кількістю особового складу Збройні сили, Нацгвардію, прикордонслужбу.

Крім того, передбачено призов на строкову службу громадян віком 20-27 років.

За даними Міністерства оборони, всього у рамках часткової мобілізації в 2015 році планується призвати 104 тис. осіб.

Також пропонується провести демобілізацію в Україні з 18 березня по 1 травня 2015 року.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11087 | Додав: admin | Теги: рада, проведення нової мобілізації | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]