Сб, 2024-04-20, 09:47
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Травень » 8 » Рада урочисто відзначила Перемогу у Другій світовій війні
15:43
Рада урочисто відзначила Перемогу у Другій світовій війні

Верховна Рада України сьогодні, 8 травня, провела урочисте засідання, присвячене Дню пам'яті і примирення з нагоди 70-ї річниці перемоги над нацизмом у Європі та завершення Другої світової війни. Засідання відкрив переший віце-спікер українського парламенту України Андрій Парубій, так як голова Верховної Ради Володимир Гройсман захворів.

В сесійному залі були присутні президент України Петро Порошенко, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк та увесь склад Кабінету міністрів, генеральний прокурор України Віктор Шокін, судді, посли іноземних держав та інші почесні гості, зокрема колишні президенти України попередніх років - Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко.

Місця народних депутатів у сесійній залі Верховної Ради зайняли ветерани Другої світової війти та учасники антитерористичної операції. Доступ журналістів у кулуари був обмежений через велику кількість учасників і гостей.

Перед початком засідання лунала мелодія пісні "А ми тую червону калину підіймемо…"

Під час свого виступу президент України Петро Порошенко заявив, що без українського народу перемога над нацизмом у Другій світовій війні була б неможливою.

"Ніхто не має права монополізувати перемогу над нацизмом, а тим більше використовувати її для апології своєї імперської політики. Ця перемога - наше спільне досягнення: всього прогресивного людства, антигітлерівської коаліції і народів Радянського Союзу", - сказав президент.

Глава держави нагадав, що кілька років тому шоком для українців стала заява російського президента Путіна про те, що нібито РФ виграла б війну й без України. "Такі слова - це наруга над пам'яттю загиблих воїнів і знущання над почуттями живих ветеранів. Не виграли б цієї війни без українців, тут немає про що навіть сперечатися", - підкреслив Порошенко.

При цьому президент додав: "А ось, до речі, про те, чи почалася б війна, якби в Кремлі не підписали пакт Молотова-Ріббентропа, можна було б подискутувати". Порошенко наголосив, що підписання цього пакту , власне, й "відкрило ті шлюзи, які стримували війну".

Нагадаємо, Верховна Рада визначила святкування 9 травня як Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, а 8 травня - як Дня пам'яті й примирення.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що символом Перемоги буде червоний мак - цей символ був уперше використаний в Україні у 2014 році.

Раніш повідомлялося, що президент Петро Порошенко заснував президентську відзнаку - ювілейну медаль "70 років Перемоги над нацизмом".

"Сталін і Гітлер - маніяки, а Європа ховала голову в пісок"

"Історія не відає умовного способу, але історична "якбитологія" не залишає сумніву: планетарній катастрофі, якою стала Друга світова, можна було запобігти. Якби не ховали голову в пісок; якби не розраховували на те, що кожна нова порція людської крові от-от наситить хижака-агресора; якби не тішили себе ілюзіями - мовляв, нас-то ця біда якось омине", - сказав президент.

За словами Порошенка, Друга світова війна стала "фатальним результатом низки аморальних розрахунків та стратегічних прорахунків".

Він також підкреслив: доведеним є факт, що протягом майже двох років - з осені 1939-го по червень 1941-го - сталінський Радянський Союз був союзником гітлерівської Німеччини. Промовистим символом цієї співпраці став спільний радянсько-нацистський парад у Бресті 17 вересня 1939 року. Але це не врятувало Радянський Союз від агресії, а народи СРСР - від необхідності сплачувати людськими життями за дружбу Сталіна з Гітлером, "цих навіжених маніяків, яким кортіло поділити світ на двох". У підсумку, ледве чи не кожен другий загиблий у Другій світовій війні був громадянином СРСР, наголосив президент.

"У вересні 1939 року разом з поляками, - а я буквально сьогодні на світанку, ще тільки сонце сходило, повернувся із Гданська - українці першими відчули наслідки змови двох тоталітарних режимів - комуністичного та нацистського. І в стінах цього парламенту абсолютно справедливо ухвалено закон, який юридично прирівнює злочинність нацистської та комуністичної людиноненависницьких ідеологій і кривавих практик", - зазначив глава держави.

"Величні подвиги не забуваються"

Президент заявив, що Україна - країна, проти котрої нині здійснюється військова агресія - більше, аніж будь-яка інша держава, цінує мир.

"Хіба можна, дорогі українці, знайти переконливішу, ніж історія родини Залужних, відповідь на питання, чому ми так широко відзначаємо і День пам'яті, і День перемоги над нацизмом? Тому що такі величні подвиги не забуваються, і в історію карбуються золотими літерами. Тому що наша країна, проти якої здійснюється військова агресія, більше, ніж будь-яка інша, цінує мир, який тривав майже 70 років. Тому що, - сказав би Олександр Довженко, - знову "Україна в огні". Тому що надто очевидними є паралелі між подіями в Європі наприкінці 30-х років минулого століття і тепер. Тому що Україна, яка не була в ті роки незалежною державою, де-факто, стала членом антигітлерівської коаліції, а ми, український народ - народом-переможцем. Хоча закінчення Другої світової так і не зробило Україну вільною", - сказав він.

Президент розповів історію родини 96-річного ветерана Івана Залужного, який пройшов усю Другу світову війну, брав участь у боях за Сталінград і завершив свій фронтовий шлях аж на Далекому Сході. Але цій людині довелося поховати свого 23-річного онука, молодшого лейтенанта Івана, який, рятуючи своїх товаришів, загинув 10 серпня минулого року під Амвросіївкою на Донеччині.

"Дорогий Іване Анікійовичу! Вся Україна дякує вам за онука-патріота. Вашій доньці Галині Іванівні - низький уклін за сина, як і всім мамам усіх українських героїв. Дозвольте вклонитися у вашій особі всім ветеранам за великий ратний подвиг, за звільнення і порятунок України та цілої Європи!", - наголосив Порошенко, звертаючись до ветерана, присутнього в сесійному залі парламенту.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11073 | Додав: abel | Теги: рада, україна, перемога | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]