Пт, 2024-03-29, 15:39
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Лютий » 1 » Радбез ООН ухвалив запропоновану Україною заяву щодо Донбасу
10:44
Радбез ООН ухвалив запропоновану Україною заяву щодо Донбасу

 За ініціативи української сторони РБ ООН засудила використання важкого озброєння на Донбасі, висловила підтримку територіальної цілісності України. Про це йдеться в повідомленні постійного представництва України в ООН на сторінці в Twitter.

У заяві Радбезу зазначається, що РБ ООН висловлює серйозну занепокоєність через небезпечне загострення ситуації на сході України і закликає до негайного повернення до режиму припинення вогню.

"Члени РБ ООН засуджують використання на лінії зіткнення в Донецькій області озброєнь, що заборонені Мінськими угодами, яке призводить до загибелі і поранень людей, у тому числі мирних жителів", - йдеться в прийнятій на закритому засіданні Радбезу ООН заяві.

Також у заяві наголошується, що члени РБ ООН висловили повну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, а також наголосили на необхідності суворого дотримання резолюції 2202 (2015), яка затвердила "Пакет заходів з імплементації Мінських угод".

Крім того, Україна ініціює відкрите засідання Ради Безпеки ООН стосовно ситуації в районі Авдіївки.

"Рада Безпеки ООН і Україна як головуюча стежать за ситуацією на Донбасі. Скликаємо відкрите засідання з приводу України в четвер, 2 лютого", - йдеться в повідомленні Місії України при ООН у Twitter. Засідання заплановано на 22.00 за київським часом.

Рада Безпеки ООН у вівторок, 31 січня, провела закрите обговорення ситуації в Авдіївці. По його закінченню постійний представник України при Організації Володимир Єльченко зазначив, що під час закритих консультацій українська сторона поінформувала про застосування з російської сторони важкої артилерії, забороненої Мінськими домовленостями. Крім того, за його словами, мова йшла про погіршення гуманітарної ситуації в районі Авдіївки і надзвичайно холодні умови, в яких опинилися жителі міста й околиць, повідомляє "Укрінформ".

"Починаючи з минулого тижня, коли з боку окупованих Росією територій на Донбасі ситуація в районі Авдіївки почала загострюватися, українська сторона намагалася здійснити низку кроків для мирного врегулювання ситуації, які, однак, були відкинуті Москвою", - йдеться в повідомленні.

В ООН закликають негайно припинити бойові дії на Донбасі

Координатор з гуманітарних питань Організації Об’єднаних Націй в Україні Ніл Вокер заявляє про необхідність негайного припинення бойових дій на Донбасі, аби запобігти загибелі людей.

Як зазначається у прес-релізі Представництва ООН в Україні, Вокер серйозно стурбований стрімким погіршенням ситуації у сфері безпеки на сході України та її можливими наслідками.

"Особливе занепокоєння викликають наслідки для цивільного населення з обох сторін від лінії розмежування. Продовжує надходити інформація щодо постраждалих. Прицільне пошкодження цивільної інфраструктури тільки погіршує складне становище, що додатково загострюється в умовах суворої зими і може призвести до незворотних наслідків", - сказано у прес-релізі.

У Представництві ООН в Україні наголошують, що український уряд докладає усіх зусиль, щоб надати підтримку та координувати гуманітарні дії.

"Через постійні обстріли 30 січня Донецька фільтрувальна станція зупинила роботу, залишивши від 15 тис. до 17 тис. жителів Авдіївки без водопостачання, що також може мати наслідки ще для 400 тис. осіб, які отримують воду від цієї станції. Авдіївка була відрізана від електропостачання 29 січня, без чого не може працювати система опалення міста, що також вплинуло на подачу води з резервного водосховища", - йдеться у прес-релізі.

Крім того, зауважують у Представництві ООН, 30 січня в результаті обстрілу була пошкоджена четверта високовольтна лінія електропередачі до Авдіївського коксохімічного заводу, залишивши його без електроенергії, що в подальшому позначилось на постачанні гарячої води до системи опалення. У Представництві ООН в Україні заявляють, що необхідно провести термінові ремонті роботи, щоб перезапустити систему опалення.

"В зимових умовах, коли температура значно нижче -10 градусів за Цельсієм, нефункціонуюча система опалення замерзне, і для її перезапуску будуть потрібні тижні. Незважаючи на те, що влада знайшла тимчасове рішення з підтримки циркуляції води, воно не є сталим. Ремонтні бригади перебувають у режимі очікування, проте постійні обстріли перешкоджають відновлювальним роботам", - сказано у прес-релізі.

Зазначається, що постачання води було повністю або частково зупинено в деяких районах Донецька та його околицях, в тому числі в Ясинуватій, Верхньоторецькому, Василівці та Спартаку. У Донецьку постачання води перерозподіляється з Верхньо-Кальміуської фільтрувальної станції. Інші міста забезпечуються водою з місцевих водосховищ, ємність яких розрахована на 24 години. У таких селах, як Василівка, Спартак, Верхньоторецьке та Крута Балка, постачання води повністю зупинено, частина Ясинуватої також відрізана від водопостачання.

"Необхідне негайне припинення бойових дій, щоб запобігти подальшій загибелі людей та надати можливість ремонтним бригадам у терміновому порядку відновити критичні основні послуги для сотень тисяч постраждалих цивільних осіб, в умовах сильних морозів, нижчих за -10 градусів за Цельсієм", - заявив Вокер.

Нагадаємо, 29 січня бойовики провели штурмові дії в районі Авдіївської промзони з метою захоплення позицій ЗСУ. Обидві сторони зазнали серйозних втрат.

Внаслідок обстрілів Авдіївка залишилася без енергопостачання, електроенергії і тепла.

У місті оголосили надзвичайний стан.

Рятувальники терміново перекинули в місто додаткові технічні засоби, електрогенератори і польові кухні. Авдіївському коксохімічному заводу (АКХ), найбільшому в Європі коксохімічному підприємству, що зупинив роботу після обстрілів внаслідок знеструмлення, вдалося зберегти автономну генерацію електроенергії на заводі й обігрів Авдіївки на коксовому газі.

31 січня російсько-окупаційні війська продовжили безуспішні атаки, застосовуючи артилерію і міномети.

Відбулася екстрена нарада керівників силових відомств на чолі з президентом Петром Порошенком.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1864 | Додав: adminA | Теги: Донбас, україна, Заява, ООН | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]