Чт, 2024-04-18, 10:09
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Травень » 18 » Росія змирилася із Асоціацією та ЗВТ України з ЄС
18:37
Росія змирилася із Асоціацією та ЗВТ України з ЄС

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін в цілому задоволений тристоронніми міністерськими консультаціями за участю міністра економічного розвитку і торгівлі Росії Олексія Улюкаєва і комісаром ЄС з питань торгівлі Сесілією Мальмстрем про Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

"Головним результатом цих консультацій для мене є чітке розуміння, в тому числі з російської сторони, що, по-перше, до тексту Угоди не повинні вноситися зміни, а по-друге, не буде відтермінування повної реалізації зони вільної торгівлі між Україною та ЄС ", - сказав український міністр журналістам у Брюсселі в понеділок 18 травня по завершенню консультацій.

Він зазначив, що всі сторони прийшли до розуміння, що подальші переговори на рівні експертів здійснюватимуться за трьома напрямками: митне адміністрування, технічні бар'єри в торгівлі і санітарні та фітосанітарні заходи.

"За результатами експертних консультацій знову відбудеться зустріч на міністерському рівні. Дата цієї зустрічі поки не визначена", - додав Клімкін.

Як заявив міністр економрозвитку РФ Улюкаєв за підсумками зустрічі з представником Єврокомісії, російська сторона не наполягає на відтермінуванні застосування угоди про асоціацію України з ЄС.

"Ми таке питання не ставимо – ми вважаємо, що потрібно максимально ефективно використовувати той час, який є", - повідомив він за підсумками зустрічі з єврокомісаром з торгівлі Сесілією Мальмстрем.

Улюкаєв також зазначив, що не в інтересах Москви і не в інтересах її партнерів затягувати цей процес, "щоб місяць проходив за місяцем – а на питання, які піднімаються, не знаходились відповіді".

За його словами, Москва, Брюссель і Київ у ході тристоронньої зустрічі на міністерському рівні з питань, пов'язаних з імплементацією Україною угоди про асоціацію з ЄС, сформулювали мандат для експертів у сферах митного, технічного регулювання та санітарного контролю.

"Експерти повинні завершити цю роботу в липні, доповісти на політичному рівні", - заявив Улюкаєв, зазначивши, що після цього буде ухвалено рішення про проведення наступної міністерської зустрічі.

Зокрема, за його словами, в результаті переговорів був сформульований мандат для експертів з тих питань, "які викликають найбільше занепокоєння".

"Це технічне регулювання, митне адміністрування, поліпшення інформаційного обміну на тристоронньому рівні, щоб зняти занепокоєння з приводу країни походження товарів, що ввозяться в РФ. Це заходи санітарного контролю, які дозволили б бізнесам, які працюють у зовнішній торгівлі, не мати додаткових адміністративних бар'єрів. Це заходи в галузі забезпечення кращого режиму в цілому для торгівлі та інвестицій Росія-Україна", - сказав Улюкаєв.

На офіційному сайті Єврокомісії за підсумками тристоронньої зустрічі в понеділок 18 травня була опублікована спільна заява, в якій йдеться про домовленості з відпрацювання питань митного, технічного регулювання, а також санітарного контролю.

"Сторони погодилися активізувати свої зусилля і дати завдання своїм експертам, щоб досягти практичних рішень питань, поставлених Росією", - йдеться в документі.

У ньому наголошується, що для роботи з питань технічного регулювання, зокрема, буде створена спеціальна робоча група, перша зустріч якої повинна відбутися протягом найближчих двох тижнів.

Нагадаємо, із 1 січня 2016 року має запрацювати всеосяжна зона вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом, відтермінована на півтора року – в жовтні 2014 року в зв`язку з необхідністю проведення переговорів у форматі Україна – ЄС – Росія. Однак подальші відтермінування і переговори, на думку європейської сторони, є непотрібними, а відтермінування – згубне для самої ідеї вільної торгівлі.

Також, згідно з програмою роботи українського уряду, затвердженою в грудні 2014 року, Україна розраховує укласти Угоди про зону вільної торгівлі з Туреччиною, Канадою, Ізраїлем, країнами Африки і низкою Балканських країн.

5 травня посол Росії при Європейському Союзі Володимир Чижов звернувся до ЄС з проханням відкласти до 2017 року вступ в дію торговельної частини Угоди про асоціацію з Україною. Європейський Союз відмовив Росії.

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 11109 | Додав: abel | Теги: зона вільної торгівлі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]