Ср, 2024-04-17, 01:40
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Травень » 21 » СБУ опублікувала списки російських спецпризначенців на Донбасі
15:18
СБУ опублікувала списки російських спецпризначенців на Донбасі

Російські спецназівці ГРУ на ротаційній основі перебувають на Донбасі з квітня 2014 року і займаються розвідувальною і диверсійною діяльністю, заявляють у СБУ.

"Після незаконної анексії Криму і як тільки активна фаза конфлікту, спровокована РФ, була завершена, 3-я окрема бригада спецназу ГРУ була перекинута на територію Луганської області та приблизно з квітня минулого року знаходиться на основі ротації", - сказав начальник Департаменту контррозвідки Служби безпеки Україна Віталій Найда на брифінгу в четвер, 21 травня, в Києві.

Він повідомив, що з квітня 2014 року відбулося як мінімум 4 ротації даної бригади, щоразу змінювалися 200-220 військовослужбовців. Доказом цьому є технічно задокументовані матеріали, які будуть долучені до кримінальної виробництву.

За словами представника СБУ, остання ротація відбулася 18 лютого 2015 року, перше місце дислокації було в Молодогвардійську, а штаб розмістився в Луганську.

Після інциденту із захопленням двох співробітників російського ГРУ підрозділи, що знаходяться в Україні, 17 травня отримали бойовий наказ терміново переміститися на територію Росії з метою не допустити їхньої ідентифікації, у тому числі спостерігачами СММ ОБСЄ.

Найда також заявив, що українська контррозвідка має в розпорядженні чіткі свідчення діяльності групи капітана Євгена Єрофєєва в 20 різних місцях на Донбасі. Група готувала і проводила диверсії, готувала засідки, мінувала території, встановлювала фугаси для знищення мирних громадян, займалася ліквідацією українських військових. Останній бойовий наказ, який отримала група Єрофєєва, - захоплення н.п. Щастя.

"Все це буде доказом у суді над затриманими", - заявив Найда.

"Встановлені 14 з 16 військовослужбовців (групи Єрофєєва). Ми знаємо їхні імена, псевдоніми, військові звання і передамо ці дані в міжнародні судові інстанції", - сказав контррозвідник.

СБУ передасть поіменний список спецназівців 3-ї бригади ГРУ ГШ РФ, які воюють на Донбасі, до міжнародних судових інстанцій, повідомив Найда. Список складається з понад 60 прізвищ.

Також СБУ оприлюднила списки цих спецназівців та фотографію командира 2-го батальйону 3-ї спецбригади майора Напольських Костянтина Миколайовича з позивним "Фагот".

"Він особисто давав накази стріляти в українських військових", - зазначив Найда.

У свою чергу, присутній на брифінгу радник голови СБУ Маркіян Лубківський продемонстрував журналістам вилучений у затриманих терористів автомат Калашникова АК-74 з підствольним гранатометом ГП-34 російського виробництва, якого немає на озброєнні Збройних Сил України, а також спеціальний ніж, виготовлений в Кизлярі, і гранату Ф-1, якою себе хотів підірвати, але не зміг, затриманий сержант Олександр Александров.

СБУ: Дружина російського затриманого збрехала, що не знала, де її чоловік

Дружина російського військового Олександра Александрова, затриманого на Луганщині, збрехала, коли заявила, що не знала, що її чоловік воює на Донбасі. Про це повідомив радник голови СБУ Маркіян Лубківський на брифінгу в четвер, 21 травня, пише Українська правда.

Так, за його словами, дружина Александрова не могла не знати, що він відправлений воювати в Україну, бо працює у відділі кадрів 3-ї бригади ГРУ ГШ РФ.

"Дружина Александрова працює у відділі кадрів частини чоловіка, тому вона не могла не знати, де він. Інтерв'ю постановочне", - сказав Лубківський.

Крім того, керівник інформдепартаменту контррозвідки Найда повідомив, що Катерина є колишньою моделлю, а в самого Александрова проблема з виплатою кредиту за автомобіль.

Раніше російський пропагандистський канал навів інтерв’ю з дружиною Александрова – Катериною, яка на камеру заявила, що Александров звільнився зі служби, що вона не знала, що той пішов воювати на Донбас. При цьому вона в цьому ж інтерв’ю заявила, що він їй пояснив, що має родичів на Донбасі.

Нагадаємо, російські спецназівці потрапили в полон, коли у складі диверсійно-розвідувальної групи намагалися захопити стратегічний міст в районі н.п. Щастя.

Один з військових РФ – Олександр Александров, сержант з третьої бригади спецназу в Тольятті (РФ), контрактник, служить з 12 грудня 2012 року. Він розповів про те, що група базувалася в Луганську, а приїхав в Україну "захищати область".

Другий – капітан Євген Єрофєєв родом з Куйбишева (Самари).

За розповідями українських бійців, поранених росіян на полі бою кинули їхні товариші по службі.

У Росії і у бойовиків заявили, що вони є співробітниками "народної міліції "ЛНР".

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що російських військових на Донбасі немає, а питання про перевірку інформації із затримання спецназівців потрібно адресувати не в Кремль, а в Міноборони.

В свою чергу міноборони Росії називає затриманих в Україні працівників ГРУ "колишніми військовими", і просить їх звільнити.

У рідному місті затриманих пройшла акція протесту з вимогою вивести російські війська з України.

20 травня ГРУшникам висунули підозру в створенні терористичної групи.

Російський консул поки що не відвідав затриманих російських ГРУшників, зазначають у СБУ

Російський консул поки не був в Центральному госпіталі Міноборони, де знаходяться двоє затриманих під м.Щастя під час зіткнення з українськими військовими військовослужбовців Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ, інформує радник голови СБУ Маркіян Лубківський.

"Так, вони мають право на адвокатів. Так, вони мають право на зустріч з консулом. За моєю інформацією, поки така зустріч не відбулася", - сказав він.

СБУ та МЗС надають повне сприяння, щоб міжнародні організації мали повний доступ до затриманих, а також допомагають їм в організації цих зустрічей, зокрема, у форматі "тет-а-тет", повідомляє Лубківський.

"Станом на 21 травня російських спецназівців відвідала СММ ОБСЄ, звіт про відвідування буде направлений до штаб-квартири ОБСЄ у Відні. Вчора поранених відвідали представники МКЧХ та спеціальної місії ООН з прав людини, а днем раніше - і експерти з прав людини ЄС", - сказав Лубківський.

За його словами, скарг на утримання російських спецназівців немає.

"Наскільки ми сьогодні знаємо, експерти підкреслили якісний і високий рівень наданих медичних послуг, зокрема, високо оцінили роботу психологів та інших українських лікарів, які врятували якщо не життя, то точно здоров'я затриманих. Представниками міжнародних організацій також відзначені належні умови утримання російських військових" , - повідомив представник СБУ.

У Службі безпеки України заявляють, що двоє затриманих під м.Щастя під час зіткнення з українськими військовими військовослужбовців Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ визнають, що вони є не військовополоненими, а затримані за підозрою у скоєнні кримінальних злочинів.

"Вони визнали, що не є військовополоненими, і розуміють, що вони затримані в рамках кримінального провадження", - зазначив радник голови СБУ.

У свою чергу, Віталій Найда підкреслив, що ГРУшникам можуть бути висунуті й інші підозри у скоєнні злочинів.

Також Найда додав, що поки невідомо, коли їм буде обиратися запобіжний захід, враховуючи, що вони знаходяться в госпіталі на лікуванні і їм були зроблені операції.

Разом з тим, Лубківський підкреслив, що "на даному етапі питання передачі російських військовослужбовців не актуальне".

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11076 | Додав: abel | Теги: список російських солдат на Донбасі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]