Пт, 2024-03-29, 01:24
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Січень » 17 » Сербія готує анексію за "кримським сценарієм" - президент Косова:
13:50
Сербія готує анексію за "кримським сценарієм" - президент Косова:

Президент Косова Хашим Тачі вважає, що Сербія готується анексувати північну частину регіону за "кримським сценарієм". Про це він заявив у інтервʼю Reuters.

Як відомо, спецпідрозділи поліції Косова в суботу, 14 січня, завернули поїзд із Сербії, який був пофарбований в національні кольори Сербії з написом "Косово - це Сербія".

Президент Косова Хашим Тачі наголосив, що такий потяг був спрямований на "провокації" косоварів для того, аби створити привід для військового втручання Сербії у північні райони Косова, де проживає близько 50 тисяч етнічних сербів, які відмовляються визнавати незалежність краю і знову хочуть, щоб краєм керував Белград.

"Намір Сербії полягає в тому, щоб використовувати цей потяг, який був подарований Росією, по-перше, аби допомогти відрізати північну частину Косова, а потім... приєднати її до Сербії. Це модель Криму", – сказав Тачі.

У неділю, 15 січня, президент Сербії Томіслав Ніколич заявив, що дії в Косові показали, що колишня автономія "шукає війни з Белградом". Ба більше, Ніколич пригрозив ввести війська в Косово.

Відповідаючи на висловлювання Ніколича, Тачі заявив, що будь-які спроби Сербії вторгнутися до північної частини Косова викличуть "ланцюгову реакцію в усьому регіоні Західних Балкан".

Белград не визнає за незалежну державу Косово, колишню автономію у складі Сербії, яка проголосила незалежність у 2008 році. Нормалізація відносин двох країн є попередньою умовою для Сербії та Косова на шляху до членства в ЄС, якого прагнуть обидві країни.

Чергове напруження у відносинах між країнами виникло після того, як колишній прем'єр-міністр Косова Рамуш Харадінай був затриманий у Франції на підставі ордера від Сербії, яка звинувачує його у воєнних злочинах.

Пізніше французький суд ухвалив рішення відпустити Харадіная.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1929 | Додав: adminA | Теги: кримський сценарій, Сербія, Косов, анексія, президент | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]