Ср, 2024-04-24, 16:13
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Березень » 24 » Школярі Донецька залишилися без канікул. Атестати - "липові"
10:47
Школярі Донецька залишилися без канікул. Атестати - "липові"

У донецьких школах скасували весняні канікули, а випускники шкіл готуються здавати атестацію екстерном. Батьки учнів кажуть, що якісний навчальний рік для дітей втрачено.

"Почнемо з того, що навчання почалося на місяць пізніше – з 1 жовтня. Потім половину січня і лютого ми сиділи вдома, навчалися дистанційно. Вийшовши, нарешті, з цих бойових канікул, ми дізналися, що тепер у школах буде 5-бальна система оцінювання замість 12-бальної. Я не знаю, з якого переляку знадобилося міняти систему в середині року, але, думаю, що це ідея не дуже розумних, м'яко кажучи, людей. Мало того, що діти вдома все-таки відвикли від навчального процесу, так ще й система така, що за оцінками діточки "з'їхали". Якщо раніше можна було варіювати, наприклад, 7, 8 і 9 балів, стимулюючи дитину працювати на уроці краще, то тепер це просто 4, ані туди, ані сюди", – поділилася мама донецької школярки Станіслава Порубай.

Батьки кажуть: у школи завезли російські підручники, але їх не вистачить для всіх. До того ж відмінна від української російська освітня програма вже змусила донецьких вчителів поламати голову над проблемою, як адаптувати дітей до інших методик.

"Поки що не знаємо толком, як системно вибудувати навчальний процес, українська програма складніша за російську й інакше вибудована", – зазначила викладачка початкових класів однієї з донецьких шкіл.

"Додалася ще політінформація у всіх класах, окрім початкової школи. Щодня з "департаменту освіти" "ДНР" приходять папери з темою, що відбулося за день у межах так званої "республіки", де були пожежі, події тощо, загалом зведення. Вчителі зобов'язані донести цю інформацію до відома учнів", – розповіла класна керівниця Нінель Саакянц.

Без грошей намагається прожити кожна шкільна їдальня в Донецьку

"Минулого тижня весь час була рисова каша молочна, пшоняна каша з консервами, а до цього – пшонка з тушкованкою. Є ще чай і булочки, можна в буфері купити шоколадку і маленьку піцу. А одного разу нам давали яєчню, так у всього класу боліли животи", – розповів другокласник з Донецька Юхим Червоненко.

До речі, яєчня не рекомендована в меню молодших класів за вимогами санітарних норм України. Поки ж що батьки в деяких школах на вибір оплачують близько трьох гривень за чай з булочкою для дитини, або п'ять гривень за тарілку каші з м'ясом, або шматком консервованої риби, жменьку салату з капусти і склянку чаю.

Школу закінчать дистанційно

Головного болю батькам додали і донецькі випускники 9-х та 11-х класів. Їхні атестати про закінчення школи – поки що невідомо, якого саме зразка, українського чи власного "окупантського", це вже неважливо – не матимуть жодної законної сили.

Як повідомили в Департаменті освіти і науки Донецької облдержадміністрації, атестат або свідоцтво про закінчення школи на окупованих територіях не дозволить дітям здати зовнішнє незалежне оцінювання і подати документи у виші України або будь-якої іншої держави. Єдиний спосіб закінчити школу з легальним документом на руках – оформити дистанційне навчання або екстернат у будь-якому українському місті.

"Міністерство освіти розробило таку схему: для переведення на дистанційне навчання або екстернат у підконтрольний українській владі навчальний заклад не обов'язково переїжджати на нове місце проживання. Батькам необхідно звернутися у відділ освіти будь-якого українського міста або району Донецької області із заявою, свідоцтвом про народження або паспортом та документом про освіту, якщо він є, – розповіли у Департаменті освіти. – Зрозуміло, що бойовики окремих районів Донецької області всіляко перешкоджають видачі документів, особових справ, посвідчень і довідок для переведення учнів. Тому Департамент зобов'язав міські та районні відділи освіти приймати таких учнів за наявності навіть мінімального пакету документів".

Після оформлення у підконтрольному Україні навчальному закладі випускник проходить екстерном річне оцінювання та атестацію, після чого отримує український атестат державного зразка.

"Якщо випускник хоче стати в 2015 році студентом українського університету, то він також буде проходити 24 квітня державну підсумкову атестацію з української мови в поєднанні з зовнішнім незалежним оцінюванням", – додали в ДонОДА.

Що ж стосується вишів, захоплених бойовиками, то багато з них заявили про те, що будуть набирати собі "студентів" за конкурсом балів шкільного атестата.

Нагадаємо, в жовтні 2014 року з Російської Федерації на окуповані території прибула партія російських підручників.

Як повідомлялося, у листопаді 2014 року Росія офіційно відмовилася видавати дипломи випускникам окремих районів Донецької і Луганської областей.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11016 | Додав: abel | Теги: навчання у донецьку, атестати, школа, донецькі школи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]