Пт, 2024-03-29, 10:15
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Лютий » 10 » Сквер на честь Василя Стуса назвала Варшава
16:37
Сквер на честь Василя Стуса назвала Варшава

У четвер, 9 лютого, Рада міста Варшави проголосувала за надання імені Василя Стуса скверу в центрі столиці Польщі. Про це повідомляє Prostir з посиланням на інформацію Ради міста.

Сквер, названий іменем відомого українського поета, облаштований на перехресті алеї Незалежності та вулиці Стефана Баторія. Своє рішення Рада міста обґрунтовує тим, що Василь Стус був "українським поетом і опозиційним діячем", а також "полонофілом та речником польсько-українського поєднання".

Відтак ухвалу Ради тепер має виконати мер Варшави Ганна Ґронкевич-Вальц. Рішення набуде чинності через 14 днів після його публікації в офіційному урядовому виданні Мазовецького воєводства.

Видання зазначає, що неподалік майбутнього скверу Василя Стуса - Національна бібліотека Польщі та найбільший економічний університет країни – Головна торговельна школа (SGH).

"Перейменування скверу коштуватиме Варшаві 8650 злотих (2 тисячі євро), більшість суми – це ціна виготовлення та встановлення таблиць з назвою скверу", – зазначає Prostir.

Довідка

Поет, письменник, перекладач та правозахисник народився 6 січня 1938 року. Він став символом Українського Опору другої половини ХХ століття. Роль, яку відігравала сама постать Стуса у розвитку української літератури ХХ століття, відновленні української державності та національної ідеї, годі переоцінити.

За правозахисну діяльність, за виступи з приводу репресій проти української інтелігенції у вересні 1980 року поета було засуджено до десятирічного ув’язнення та п’яти років заслання. Він відбував покарання в таборі особливого режиму ВС-389/36 с. Кучино Чусовського району Пермської області РФ. 1982 рік поет провів ув одиночній (окремій) камері. Упродовж 1980-1985 років Стус написав останню збірку своїх віршів "Птах душі". Рукопис книги повернути з архівів та справ російського КДБ-МВС не вдається досі.

Стус помер уночі проти 4 вересня 1985 року в карцері табору.

Видатний німецький письменник, лауреат Нобелівської премії Генріх Белль за книгу "Палімпсести" висував Стуса на здобуття Нобелівської премії. 1991 року за збірку вибраних поезій "Дорога болю" Василеві Стусові присуджено Державну премію України ім. Тараса Шевченка (посмертно).

За коротке життя поет і правозахисник, член Української Гельсінської групи, Стус залишив 6 томів творів, більшість з яких перекладено англійською мовою та надруковано на Заході.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1809 | Додав: adminA | Теги: Василь Стус, Варшава, сквер | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]