Пт, 2024-04-19, 18:00
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Березень » 10 » Соратники Нємцова не вірять в "ісламські мотиви" вбивства
20:37
Соратники Нємцова не вірять в "ісламські мотиви" вбивства

Друзі та соратники Бориса Нємцова вважають неспроможною версію, що з'явилася в пресі з посиланням на слідство і поки що не підтверджену офіційно, про те, що у гучного вбивства нібито не було замовників. Близькі Нємцову люди вважають, що слідчі за минулі вихідні таки затримали виконавців розправи з політиком, проте впевнені, що замовника злочину серед п'ятьох заарештованих немає. Зокрема, про це заявили соратник Нємцова по партії РПР-ПАРНАС і руху "Солідарність" Ілля Яшин, опозиціонер Михайло Касьянов і адвокат убитого політика Вадим Прохоров.

У вівторок, 10 березня, "Росбалт" з посиланням на джерело в правоохоронних органах повідомило, що вбивство Нємцова спланували й виконали два колишні члени чеченського спецбатальйону "Північ" Заур Дадаєв і Беслан (Біслан) Шаванна. Дадаєв, який є чинним співробітником МВС Чечні, перебуває під арештом. Шаванна загинув у Грозному під час затримання, влаштувавши самопідрив за допомогою гранати.

Як повідомили ЗМІ, Дадаєв зізнався, що вбив Нємцова через його негативні висловлюваня про пророка Мухаммеда. У російської опозиції розкритикували подібне припущення про причини злочину.

"Я не вірю в "ісламські мотиви" вбивства і вважаю цю версію безглуздою", - заявив Ілля Яшин у вівторок.

За його словами, Нємцов був терпимою в релігійному плані людиною і ніколи не говорив поганого про іслам.

"Я переконаний, що стріляли в нього з політичних причин, а не через образи релігійних почуттів", - резюмував Яшин.

Як припустив опозиціонер, замовники злочину можуть бути пов'язані з владними структурами всередині країни.

"Особистих ворогів у Чечні у Нємцова не було", - зазначив опозиціонер, додавши, що в той же час його соратник систематично піддавав критиці владу Чеченської республіки.

"Я допускаю, що заарештовані реальні виконавці злочину, хоча доказів цього все ще недостатньо", - сказав Яшин.

Він висловив думку, що слідству варто продовжити пошук замовників вбивства і не довіряти визнанням Дадаєва, який, ймовірно, намагається "вигородити реальних замовників". Якщо слідство зупиниться на цій версії, практика політичних вбивств продовжиться", упевнений опозиціонер.

У Facebook Яшин припустив, що написані в Instagram главою Чечні Рамзаном Кадировим слова про те, що Дадаєв - "справжній патріот Росії", ймовірно, є "публічною частиною" угоди з прикриття замовників.

За версією Яшина, силовики отримали "явний знак з Кремля" про те, що затримання Дадаєва і його помічників має стати фіналом справи і "подальше розслідування небажано".

Опозиціонер прокоментував і вручення Путіним Кадирову ордена Пошани, яке прес-секретар президента Дмитро Пєсков вже назвав випадковим збігом з арештами у справі Нємцова. На думку Яшина, вручення держнагороди "виглядає як свого роду охоронна грамота", якою Путін демонструє "політичний захист Кадирову і по суті ставить його в розряд недоторканних".

"Фактична відмова слідства встановлювати реальних замовників вбивства Нємцова на повний зріст ставить питання про можливу причетність до цього злочину персон, наділених високою державною владою. Крім того, це створює загрозу того, що практика політичних вбивств продовжиться", - упевнений Яшин.

В іншому пості в Facebook Яшин безпосередньо звинуватив Кадирова в організації вбивства, написавши: "Будь-якій неупередженій людині очевидно: кривавий слід з Великого Москворецького мосту (де вбили Нємцова, - ред.) веде прямо в кабінет Кадирова".

Напередодні в інтерв'ю виданню Spektr Яшин назвав "головним бенефіціаром, головним вигодонабувачем" смерті Нємцова Путіна. Він закликав слідчих допитати президента як свідка.

"Я не можу звинувачувати його безпосередньо, невідомо, хто віддав наказ, але очевидно, що слід шукати замовників у владі", - заявив Яшин.

"З урахуванням біографії": адвокат Нємцова "здогадується" про особистості замовника

Близький друг і адвокат Нємцова Вадим Прохоров теж сумнівається в тому, що затримані у справі Нємцова самі організували злочин.

"Я допускаю, що затримані - ті самі люди, які є виконавцями вбивства", - сказав він.

Однак, підкреслив юрист, він "абсолютно не вірить", що ці люди "є одночасно і організаторами, і замовниками".

Як припустив адвокат, цілком ймовірно, затримано ще не всіх учасників злочину. Прохоров не став, як Яшин, висувати сміливих припущень з приводу осіб замовників, однак висловив думку, що до вбивства Нємцова, ймовірно, причетні представники спецслужб - колишніх або діючих, оскільки люди, які недавно приїхали з Чечні, не могли самостійно так точно спланувати вбивство біля стін Кремля. Як зазначив Прохоров, він "здогадується", хто реальний замовник, "з урахуванням біографії цих діячів" (заарештованих). Конкретизувати свої здогадки адвокат не став.

Зазначимо, що, говорячи про біографію заарештованих, Прохоров ймовірно, мав на увазі їхній зв'язок з правоохоронними органами Чечні. За даними "Кавказького вузла", Ескерханов раніше був співробітником РВВС Шелковського району Чечні, проте кілька років тому звільнився і переїхав до Москви, де до арешту працював приватним охоронцем. Мати Дадаєва раніше повідомила НТВ, що її син як співробітник МВС брав участь у нейтралізації повстанців, які нещодавно напали на Будинок Друку в Грозному.

Колишній глава російського уряду, опозиціонер Михайло Касьянов також не сумнівається, що були затримані реальні виконавці, і теж не бачить серед них організаторів і замовників.

"Слідчі всіляко намагаються уникнути версії політичного вбивства і знайти те, що може бути більш-менш прийнято громадськістю", - заявив Касьянов.

На думку опозиціонера, мотивом вбивства є політична розправа.

У понеділок, 9 березня, багато опозиціонерів заявили, що покласти відповідальність на войовничий іслам - зручний спосіб створити враження, що злочин швидко розкрито, і відвернути увагу від Кремля, пише з приводу версії вбивства Нємцова, що просуває в пресі, газета The New York Times.

Журналіст Нейл Макфарк'юхар зазначає, що, на думку друзів Нємцова, саме жорстка критика опозиціонера на адресу російського уряду в підсумку зробила його мішенню для вбивць.

"Нємцов також критикував Кадирова, востаннє - за влаштування параду його особистого воєнізованого формування в Чечні і клятви, що його люди можуть надати будь-яку послугу в ім'я Росії", - нагадує автор статті.

Як зазначається в матеріалі, для росіян головне питання полягає в тому, хто був замовником вбивства Нємцова. Опозиціонери звинувачують уряд у співучасті. У Кремлі відразу ж поклали провину на "провокаторів", у яких були плани очорнити владу, йдеться в статті.

Голова Московської групи Гельсінкі сумнівається, що замовників убивства Нємцова знайдуть

Відома російська правозахисниця, керівник Московської групи (МГГ) Гельсінкі Людмила Алєксєєва вважає, що правоохоронні органи затримали рядових убивць Бориса Нємцова, а про замовників злочину громадськість навряд чи дізнається.

"У мене і не було віри, що замовника знайдуть, і зараз немає", - сказала 87-річна Алєксєєва у вівторок, 10 березня.

За її словами, замовниками вбивства Нємцова можуть бути люди, пов'язані з російськими владними структурами.

"Але сліди замовника навряд чи ведуть у Чечню. Ті, кого заарештували, ймовірно, були простими виконавцями. Не думаю, що є якийсь ісламський або чеченський слід. Нісенітниця це все", - сказала голова МГГ.

"Принципово важливо дізнатися, хто замовник. Хоч би скільки заарештовували чеченців, я чекатиму, коли нам назвуть замовника, але сумніваюся, що дочекаюся. Так само, як із Політковською, як із Старовойтовою - замовників убивства не назвуть", - повідомила Алєксєєва.

Нагадаємо, згідно з головною версією, безпосереднім виконавцем вбивства Нємцова є колишній заступник командира чеченського батальйону "Північ" Заур Дадаєв. Джерело в правоохоронних органах повідомило, що, за однією з версій, мотивом вбивства "могли стати різкі висловлювання політика з приводу ісламу".

8 березня суддя Наталія Мушнікова при оголошенні постанови про арешт Дадаєва заявила, що він зізнався в причетності до злочину.

Наразі у справі проходять п'ять фігурантів. Басманний суд столиці дав санкцію на їхній арешт - до 28 квітня заарештований Заур Дадаєв, до 7 травня - Шагіт Губашев, до 8 травня - Рамзат Бахаєв, Тамерлан Ескерханов і Анзор Губашев.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11133 | Додав: abel | Теги: Заур Дадаєв, вбивство Нємцова | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]