Вт, 2024-04-16, 22:00
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2016 » Вересень » 13 » Суд щодо повернення Україні скіфського золота почнеться в Амстердамі у жовтні
11:10
Суд щодо повернення Україні скіфського золота почнеться в Амстердамі у жовтні

В Окружному суді міста Амстердама 5 жовтня відбудеться судове засідання у справі за позовом держави Україна до Музею Алларда Пірсона (м. Амстердам) щодо повернення української колекції скіфського золота. Про це повідомляє Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб з посиланням на інформацію Міністерства культури України.

"Предметом позову є колекція з 565 музейних предметів, наданих "Центральним музеєм Тавриди", "Керченським історико-культурним заповідником", Національним заповідником "Херсонес Таврійський" та "Бахчисарайським історико-культурним заповідником" для експонування в Музеї Алларда Пірсона (м. Амстердам) в період з 06.02.2014 до 28.05.2014 року в рамках виставки "Крим – золотий острів у Чорному морі", - йдеться у повідомленні.

У Міністерстві з питань окупованих територій нагадали, що конфлікт навколо експонатів кримських музеїв виник через анексію півострова Росією. Саме в цей час експонати перебували на виставці в Амстердамі. Після завершення виставки, нідерландська сторона, не дивлячись на надані раніше гарантії, заявила про неможливість повернення кримських експонатів Національному музею історії України, мотивуючи відмову можливими претензіями з боку кримських музеїв.

За українськими законами, усі надані експонати є частиною Музейного фонду України і можуть передаватися на тимчасове зберігання лише на підставі укладених контрактів.

"Контракт, який надавав право на тимчасове зберігання колекції Музеєм Алларда Пірсона, завершився 13.06.2014 року, після чого, згідно із законом, ці культурні цінності вважаються незаконно вивезеними з України і підлягають поверненню", - наголошується у повідомленні.

Представництво та захист інтересів України у суді здійснює юридична фірма Bergh Stoop & Sanders N.V.

Нагадаємо, у 2014 році після окупації півострова Росією музей відмовився продовжити угоду про експонування з Національним музеєм історії України і залишив експонати в себе на зберіганні.

У листопаді того ж року представники Центрального музею Тавриди, Керченського історико-культурного заповіднику, Національного заповіднику "Херсонес Таврійський" та Бахчисарайського історико-культурного заповіднику подали в окружний суд м. Амстердам позов проти МАП про повернення експонатів до окупованого Криму.

У квітні 2015 року суд залучив Україну третьою стороною, а влітку фірма "Bergh Stoop & Sanders N.V." подала розгорнуту заяву України по суті справи.

Категорія: Культура та навчання | Переглядів: 1884 | Додав: adminA | Теги: скіфське золото, амстердам, повернення, україна, Суд | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]