Чт, 2024-04-25, 03:00
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Січень » 13 » У Бєларусі ЄС планує фінансувати будівництво таборів для біженців із Сирії, РФ і України
21:27
У Бєларусі ЄС планує фінансувати будівництво таборів для біженців із Сирії, РФ і України

 Євросоюз має намір фінансувати будівництво таборів для біженців у Бєларусі. У найближчі роки на ці цілі Мінську буде надано 7 млн євро. Про це йдеться в призначеному для внутрішнього користування документі Єврокомісії, який вдалося вивчити кореспонденту щоденної німецької газети Tageszeitung Крістіану Якобу.

В описі проекту повідомляється, що на території Бєларусі планується побудувати "центри розміщення мігрантів" (Migrants Accomodation Center) відкритого та закритого типу. Про цей другий тип зазначається, що "мігрантів утримуватимуть під замком доти, доки вони не будуть депортовані з Бєларусі або не покинуть її добровільно", йдеться в статті, перекладеної InoPressa.

Центри для біженців будуть розраховані на 30-50 місць. Перш за все у нових установах планується розміщувати три категорії мігрантів: біженців з України, Сирії і "осіб, які тікають від економічної кризи в Росії і шукають роботу в країнах ЄС". Автор статті підкреслює, що насамперед у цю категорію можуть потрапити чеченські біженці.

Табори для мігрантів будуть "відповідати найкращим міжнародним і стандартам ЄС". У них створять ізольовані секції для жінок, дівчат і сімейних, а також там буде надаватися психологічна і лікарська допомога.

У статті наголошується, що передумовою для проекту будівництва центрів для біженців стали переговори ЄС і Бєларусі з приводу трьох міграційних угод. Перша передбачає спрощення умов в'їзду для бєларуських громадян у країни Шенгену. У другій йдеться про так зване "мобільне партнерство" - спрощення видачі робочих і студентських віз. Відповідно до третьої угоди Бєларусь зобов'язується забирати біженців, які потрапили в Євросоюз через її територію (тобто зробити реадмісію).

Третій пункт повинен стати відповідною послугою за перші два, пише Якоб. Однак переговори саме з приводу угоди про повернення мігрантів гальмують. Так, 10 січня начальник головного консульського управління МЗС Бєларусі Ігор Фісенко заявив, що Мінськ на сбогодні не здатний виконати угоду про реадмісію в розумінні Брюсселя, як повідомляло інформагентство БЕЛТА. "У нас просто немає для цього відповідної інфраструктури", - пояснив співробітник дипвідомства.

Фісенко пояснив, що за час переговорів умови змінилися, в тому числі через міграційну кризу в Європі: "Два роки тому ставлення до цього питання було одним. Але після міграційної кризи в Європі відбулася певна переоцінка цінностей, в тому числі на експертному рівні". За словами дипломата, щоб бути готовою "приймати людей", які повертаються в рамках реадмісії, Бєларусі "необхідні час і гроші".

Фісенко поскаржився, що ЄС дуже жорстко пов'язує перші дві угоди з третьою і надасть візові послаблення тільки після того, як Мінськ підпише пункт про реадмісію.

2015 року повідомлялося, що Латвія для боротьби з нелегальною міграцією може звести загородження на кордоні з Бєларуссю, розповіла місцевому телеканалу LSM тодішній прем'єр-міністр республіки Лаймдота Страуюма. Причиною такого рішення стали затримання перед цим великих груп біженців з Іраку, що пробралися в країну з бєларуської території.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1857 | Додав: adminA | Теги: будівництво, Сирія, біженці, РФ, табір, ЄС, Бєларусь, україна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]