Сб, 2024-04-20, 18:02
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Січень » 3 » У Чехії примусово ексгумували останки Олександра Олеся
19:23
У Чехії примусово ексгумували останки Олександра Олеся

 Останки відомого українського письменника Олександра Олеся, який похований в Чехії, примусово ексгумовані. Повідомляється, що у могилі Олеся збираються поховати іншу людину.

Як відомо, Олександр Олесь помер у 1944 році. За чеськими законами, після поховання родичі або друзі померлих повинні платити ренту за місце на кладовищі, розміром 20 тисяч чеських крон на 10 років (приблизно 20 тисяч гривень).

За словами представників місцевої української громади, донедавна ренту за могилу Олеся платив, за власною ініціативою, громадянин Чехії і виходець з України Володимир Михайлишин. Однак нещодавно Михайлишин помер, і тепер його син хоче поховати батька на могилі Олеся.

За словами українських діаспорян, перепоховання заплановано на 12.00 3 січня 2017 року, плани подальшого поховання останків Олеся і його дружини невідомі. Зараз на Ольшанському цвинтарі знаходяться представники української діаспори, які чекають на консула.

Міністр інформполітики Юрій Стець зазначив в коментарі, що відповідні державні установи вже поінформовані про проблему і намагаються розв'язати її.

У свою чергу, Міністерство закордонних справ попросило направити їм інформаційний запит.

Президент України Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ вивчити питання перепоховання українського поета і письменника Олександра Олеся в Україні, заявляє прес-секретар глави держави Святослав Цеголко у своєму Facebook.

"Президент України доручив Міністерству закордонних справ терміново втрутитися в ситуацію з похованням відомого українського письменника Олександра Олеся в Чехії, а також зв'язатися з його родичами з приводу вивчення питання перепоховання його в Україні", - повідомив Цеголко.

Також МЗС має зв'язатися з родичами письменника Олександра Олеся у Канаді для з'ясування можливості перепоховання його в Україні.

Голова Українського інституту національної пам`яті Володимир В`ятрович вважає, що останки українського митця Олександра Олеся мають бути перепоховані на Лук`янівському кладовищі в Києві. Про це В`ятрович написав на своїй сторінці у Facebook.

"Олександр Олесь має бути перепохований в Україні. Найкраще місце для цього - алея почесних поховань на Лук`янівському кладовищі", - переконаний він.

Проте, за словами В’ятровича, вирішення питання з перепохованням Олеся не вирішує проблему в цілому.

"По цілому світі розкидані могили визначних українців. Частина з них залишиться на місці і потребуватиме спільної опіки місцевих українських громад і української держави. Частину слід буде перепоховати в Україні через неможливість опікуватися на місці теперішнього поховання. А щодо найвизначніших українців наша держава сама має ініціювати їх повернення на рідну землю для поховання у національному пантеоні", - зауважив голова Українського інституту національної пам`яті.

Міністерство закордонних справ України за дорученням Порошенка через посольство України в Празі вживає заходів для збереження і подальшого перепоховання українського поета, письменника Олександра Олеся та його дружини.

"За втручання посольства України останки Олександра Олеся і дружини були переміщені в депозитарій кладовища до моменту вирішення родичів Олександра Олеся, які проживають в Канаді, про місце захоронення останків. Після відповідного рішення посольство України в Празі вживатиме всіх заходів для належного перепоховання останків Олександра Олеся та його дружини", - сказано в повідомленні.

Категорія: Культура та навчання | Переглядів: 1889 | Додав: adminA | Теги: останки, Чехія, ексгумували, Олександр Олесь | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]