Пт, 2024-03-29, 01:50
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Травень » 23 » У Норвегії підтопило сховище "Судного дня"
08:37
У Норвегії підтопило сховище "Судного дня"

На одному з островів архіпелагу Шпіцберген внаслідок глобального потепління відбулося танення вічної мерзлоти, що призвело до підтоплення Всесвітнього сховища насіння. Про це повідомляє The Guardian.

Протягом минулого року температура на Шпіцбергені перевищувала норму на на 7°C. Внаслідок танення льодовика відбулося підтоплення Сховища, але вода не дісталася до зразків насіння, що перебувало у сховищі. Як повідомляють вчені, відбувся стрибок температури, після чого вода замерзла, утворивши льодовик всередині бункера. Працівники сховища видалили лід, та впевнилися що зразки рослинних культур залишилися неушкодженими.

Сховище являє собою трикімнатний бункер у скелі глибиною 130 м. Там перебуває близько мільйона зразків насіння, що представляють собою майже 4 тис. сільсько-господарських культур. Сховище створене у 2008 році з метою збереження посадкового матеріалу, у разі всесвітнього стихійного лиха.

Температура у бункері -18 °C. Його захищеність та функціональність зумовлена низькою навколишньою температурою, яка є нормою на Шпіцбергені. Природно-кліматичні характеристики в поєднанні з місцем розташування бункеру мали б дозволити зразкам пережити більшу частину катастроф – від падіння астероїду до ядерної війни. Через це, глобальне потепління становить загрозу для проекту, бо підвищення температури послаблює захисні особливості Сховища.

Наразі вчені розроблюють план водовідводу з бункеру. Також для пониження температури навколишнього грунту прибрали деякі електричні пристрої, які нагрівалися під час роботи.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1766 | Додав: adminA | Теги: Норвегія, судний день, Сховище, підтоплення | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]