Пт, 2024-04-19, 10:57
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Червень » 25 » Україна може призупинити сплату боргів РФ. Подейкують про дефолт
13:42
Україна може призупинити сплату боргів РФ. Подейкують про дефолт

Україна "теоретично" може оголосити мораторій на виплату частини держборгу наприкінці липня, оскільки це право закріплено законом, повідомила журналістам міністр фінансів України Наталія Яресько.

За словами міністра, Україна, як і раніше, вважає свій борг Російській Федерації в обсязі 3 млрд дол., оформлений у вигляді євробондів уряду, комерційним боргом і закликає не спекулювати позицією ключового кредитора країни Міжнародного валютного фонду в цьому питанні.

"Такого рішення МВФ не було. Я прошу - подивіться на сайт МВФ і на цитати глави або заступника глави МВФ з цього питання. Все є. Нічого не змінилося", - сказала Яресько.

Реструктуризація частини державного боргу, переговори про яку веде Міністерство фінансів України з березня поточного року, стане запорукою фінансової стабільності України, заявив прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк у ході зустрічі з представниками Американської торгової палати та Європейської бізнес асоціації.

При цьому Яценюк зазначив, що фінансова стабілізація – це завдання уряду, і виконання цього завдання дасть змогу перейти до подальшого економічного зростання.

"Для нас серйозний виклик – реструктуризація боргів. І уряд, і Мінфін активно над цим працюють. Це має стати запорукою фінансової стабілізації в цілому. Ми не можемо дозволити собі обслуговувати ті борги, які накопичилися насамперед за останні три роки. А за останні три роки Україні було видано 40 млрд дол. США, загальний обсяг коштів, який потрібен для обслуговування боргів країни, дорівнює нашим військовим витратам. 5% ми витрачаємо на нашу безпеку й оборону і 5% ми змушені витрачати на обслуговування внутрішнього і зовнішнього боргу країни", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, після затвердження МВФ нової чотирирічної програми розширеного фінансування для України на 17,5 млрд дол., Мінфін з 13 березня почав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу. Україна запропонувала утримувачам її облігацій обговорити скорочення суми основного боргу та купонних виплат, а також продовження термінів обігу паперів.

Уряд також включив у реструктуризацію єврооблігації Києва, державних Ощадбанку та Укрексімбанку, Укрзалізниці, однак вказані позичальники будуть вести консультації з кредиторами з приводу умов реструктуризації їхніх позик як окремі юрособи.

Згідно з програмою з МВФ, угоди щодо зміни умов запозичень повинні забезпечити виконання Україною трьох кількісних зобов'язань: економія на зовнішніх платежах за боргами держави і гарантованих державою і суб'єктів держсектора на суму приблизно 15,3 млрд дол. За період реалізації програми МВФ; забезпечення до 2020 року співвідношення державний борг/ВВП на рівні не вище ніж 71% ВВП; підтримання загальних потреб у фінансуванні бюджету за борговими операціями в середньому на рівні 10% ВВП (максимум 12% ВВП на рік) в 2019-2025 рр.

Водночас найбільші утримувачі українських паперів не хочуть погоджуватися на списання основної суми боргу, вважаючи, що заявлений масштаб скорочення виплат, який має становити приблизно 15 млрд дол. за чотири роки дії програми EFF, занадто великий.

І хоча Україна запросила Росію на переговори з рефінансування боргу, РФ вимагає виплати 3 млрд дол. наприкінці 2015 року, відмовляючись від участі в реструктуризації.

Українська делегація під час весняної сесії Світового банку і МВФ у Вашингтоні 17 квітня представила кредиторам стан боргової операції.

Прогноз Goldman Sachs: Україна оголосить дефолт у липні

Американська інвестиційна компанія Goldman Sachs вважає, що наступного місяця Україна не зможе здійснити платіж за кредитом і оголосить дефолт.

Про це повідомляє Українська правда, що посилається на Bloomberg з посиланням на звіт компанії.

Аналітик компанії Ендрю Матені написав у середу, що навряд чи уряд зможе домовитися з кредиторами щодо плану реструктуризації наступного тижня і, ймовірно, оголосить мораторій ще до 24 липня – дати, на яку призначена виплата за купоном.

"Україна не здійснить виплату, призначену на 24 липня, і в результаті увійде у стан дефолту", – повідомив він, додавши, що кредитори, скоріш за все, не приймуть запропонований Україною план реструктуризації боргу.

Видання нагадує, що Україна просила списати 40% загального боргу і купити її нові облігації під забезпечення майбутньої економічної діяльності.

Також Bloomberg додав, що наступного тижня міністр фінансів Наталія Яресько зустрінеться з інвесторами у Вашингтоні. Після трьох місяців переговорів кредитори, які володіють 9 млрд доларів зовнішнього боргу України, все ще відмовляються від умов уряду.

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 11042 | Додав: abel | Теги: Україна оголосить дефолт у липні, Прогноз Goldman Sachs, дефолт, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]