Пт, 2024-03-29, 15:42
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Серпень » 17 » Українські стрічки, які варто побачити. СПИСОК
10:37
Українські стрічки, які варто побачити. СПИСОК

Український кінематограф дедалі впевненіше заявляє про себе. Щороку виходить по кілька якісних стрічок – документальних, художніх, а також анімаційних. Деякі з них уже зібрали нагороди як на вітчизняних фестивалях, так і за кордоном.

Тож до вашої уваги – список українських стрічок, яким вдалось отримати визнання на різноманітних кінофестивалях упродовж 2016 та 2017 років, який склав "Тиждень".

"Ізі"

Повнометражний українсько-італійський комедійний фільм режисера Андреа Маньяні "Ізі" у серпні 2017 року отримав премію незалежних швейцарських критиків Boccalino d’Oro у категорії "Найращий актор" на 70-у Міжнародному кінофестивалі в Локарно. Фільм розповідає про 40-річного італійця-невдаху Ісідоро, який за проханням брата везе з Італії у високогірне карпатське село труну з тілом загиблого на будівництві українського заробітчанина.

Вихід стрічки у світовий прокат запланований на 2017 рік, а українці зможуть побачити її вже 21 вересня.

"Припутні"

Трагікомедія Аркадія Непиталюка "Припутні" є першим повнометражним фільмом в історії українського кінематографа, де чи не всі актори розмовляють суржиком. У 2017 році Одеський міжнародний кінофестиваль нагородив фільм спеціальним призом журі. Кінофільм розповідає про долю трьох жінок – бабусі, доньки й онуки, чиї долі переплетені, а життя наповнене складнощами і самотністю. Дія картини відбувається в залишеному мешканцями селі Припутні протягом однієї доби, яка кардинально змінить життя всіх героїв.

Реліз запланований на 28 вересня 2017 року.

"Сторожова застава"

Повнометражне фентезі "Сторожова застава" режисера Юрія Ковальова отримало нагороду на кіноконкурсі WorldFest-2017, який 21-30 квітня проходив у Сполучених Штатах Америки і який вважається найстарішим фестивалем незалежного кіно й відео у світі. Фільм, знятий за мотивами однойменної книги Володимира Рутківського, розповідає про сучасного школяра Віктора, який через загадковий портал часу потрапляє в минуле – на тисячу років назад.

Прем’єра стрічки в Україні відбудеться 12 жовтня 2017 року.

"Коли падають дерева"

Спільний українсько-польсько-македонський повнометражний художній фільм Марисі Нікітюк "Коли падають дерева" у травні 2017 року став переможцем церемонії 10 сесії ScripTeast Award, що проводилась під час Каннського фестивалю. Події фільму відбуваються в українській провінції, де на очах у бунтівної п’ятирічної Вітки розгортається драма стосунків між двоюрідною сестрою дівчинки Ларисою та її коханим, бандитом на ім’я Шрам. Сюжет фільму розповідає про долю трьох поколінь, що проживають у жорстких соціальних рамках і спробах віднайти внутрішню свободу.

Український глядач зможе побачити стрічку вже восени 2017 року.

"Стрімголов"

Повнометражний художній фільм Марини Степанської у 2017 році переміг на пітчингу Coming soon new talents у Вільнюсі. Стрічка описує події 2014 року в Києві. Антон – музикант-вундеркінд. Отримує повістку з військкомату. Від служби в армії планує з коханою втекти в Німеччину. Новий життєвий етап молодих людей збігається зі змінами в Україні. Їм треба зробити непростий вибір. Зокрема, жити тут чи поїхати за кордон.

Психологічна драма "Стрімголов" вийде в український прокат до кінця зими цього року.

"Випуск 97"

Короткометражний фільм "Випуск 97" режисера Павла Острикова став найкращим короткометражним фільмом за версією Молодіжного журі фестивалю й отримав 1500 швейцарських франків від Департаменту освіти, культури і спорту кантону Тічино (Швейцарія).

Прем’єра стрічки відбулась 21 липня 2017 року на Одеському міжнародному кінофестивалі в рамках національного конкурсу короткометражних фільмів, де "Випсук 97" теж здобув головний приз в національній короткометражній програмі.

"Рівень чорного"

Фільм режисера Валентина Васяновича у 2017 році отримав приз Міжнародної кінокритики – спеціальний приз, який з 2012 року журі Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI) вручають на Одеському міжнародному кінофестивалі. Сюжет стрічки розповідає про весільного фотографа Костянтина, в житті якого настає чорна смуга. Він все життя фотографує чуже щастя, що стало для нього звичайною рутиною.

Світова прем’єра стрічки відбулася 17 липня 2017 року.

"Межа"

Українсько-словацький кримінальний трилер "Межа" отримав нагороду за кращу режисуру 52 Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах (Karlovy Vary International Film Festival). Слід додати, що фільм встановив рекорд касових зборів, зібравши понад 70 тисяч глядачів у кінотеатрах Словаччини.

Прем’єра стрічки відбулася 3 липня 2017 року на кінофестивалі у Карлових Варах.

"Гніздо горлиці"

Український повнометражний фільм режисера Тараса Ткаченка про проблему еміграції, коли українські жінки їдуть на заробітки за кордон, упродовж двох років здобув десять нагород. Так, у 2016 році на Одеському міжнародному кінофестивалі стрічку визнали найкращою серед повнометражних фільмів, цього ж року на Міжнародному кінофестивалі Мангейм-Гайдельберг стрічка отримала приз екуменічного журі та нагороду за особливі досягнення. У 2017 році українська національна кінопремія "Золота дзиґа" нагородила стрічку у категоріях "Найкращий фільм", "Найкращий режисер", "Найкращий актор у головній ролі", "Найкраща акторка у головній ролі", "Найкращий актор другого плану" та "Найкраща акторка другого плану". Крім того, фільм став найкращим художнім фільмом за версією журі IV Індійського міжнародного кінофестивалю.

Прем’єра стрічки відбулася 10 листопада 2016 року.

"Жива ватра"

Мистецька документальна кінострічка "Жива ватра" режисера Остапа Костюка у 2015 році отримала Спеціальну нагорода журі Канадського міжнародного фестивалю документального кіно Hot Docs, а також нагороду за найкращий документальний фільм на 18 Міжнародному кінофестивалі для дітей та юнацтва Olympia у Греції. У 2016 році стрічці дали відзнаку за операторську роботу на Salem Film Fest у США, а 2017-го стрічка перемогла у двох номінаціях української національної кінопремії "Золота дзиґа": "найкращий оператор-постановник" та "Найкращий композитор". Сюжет фільму розповідає про життя вівчарів українських Карпат і долю традиційного ремесла в контексті сучасного світу.

В Україні фільм вийшов 29 вересня 2016 року.

"Моя бабуся Фанні Каплан"

Український драматично-історичний фільм Олени Дем’яненко "Моя бабуся Фані Каплан" стала найкращим іноземним фільмом на London Crystal Palace International Film Festival, а виконавця однієї з головних ролей фільму режисера Мирослава Слабошпицького нагородили призом за найкращу акторську роботу на Одеському міжнародному кінофестивалі. Також у 2017 році фільм отримав дві нагоди від національної кінопремії "Золота дзиґа" за найкращого художника-постановника та сценариста.

В основі фільму – журналістське розслідування, яке відбувається в наші дні. В паризькому передмісті Сент-Женев’єв де Буа, в Російському домі доживає останні дні старий, який володіє щоденником своєї бабці – Фані Каплан. Із цього щоденника київська журналістка Марина дізнається пронизливу історію "сліпого" кохання Фані Каплан до чоловіка на ім’я Віктор Гарський.

Прем’єра відбулася 19 червня 2016 року на Одеському міжнародному кінофестивалі.

"Микита Кожум’яка"

Український 3D-анімаційний фільм-фентезі, знятий Мануком Депояном за мотивами однойменної казки Антона Сіяніки, у 2017 році отримав головний приз національної кінопремії "Золота дзиґа", яка визнала роботу найкращим анімаційним фільмом.

Прем’єра стрічки в Україні відбулась 13 жовтня 2016 року.

Категорія: Шоу-бізнес і кіно | Переглядів: 1874 | Додав: adminA | Теги: україна, фільм | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]