Пт, 2024-04-19, 11:44
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Березень » 23 » Україну залив підроблений бензин. Як визначити "бодягу"
10:47
Україну залив підроблений бензин. Як визначити "бодягу"

Через різку девальвацію гривні та зростання акцизу в Україні значно зросли обсяги підробленого бензину і дизпалива. Про це кажуть експерти ринку, підкреслюючи, що 80% палива у нас – імпорт і платити за нього треба у валюті.

Насамперед потерпають від цього автовласники, бо "бодяга" здається дешевою тільки на перший погляд, але її витрата значно вища, ніж заводського бензину, та й часто потім доводиться серйозно витрачатися на ремонт двигуна. Як розповів менеджер з приймання автомобілів СТО відомого німецького бренду Максим Початун, за останні 3-4 місяці кількість машин з проблемами паливної системи збільшилася приблизно на 60%.

За словами експертів, обсяг фальсифікату за рік зріс удвічі. "Після підвищення з січня 2015 р. акцизу, податки (акциз і ПДВ) досягли 40% в ціні на бензин, дизпаливо – 30%, це 7-10 грн/л. Виробляти фальсифікат стало набагато вигідніше, ніж раніше, коли податки були 22-33%, адже очевидно, що бодяжники нічого державі не платять, – сказав директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

"У 2014 р. через зростання цін на пальне частка фальсифікату зростала лавиноподібно і сягнула 20% ринку, або 670 тис. т на рік (у 2013 р. було близько 10% – ред.). Підсумки за перший квартал будуть пізніше, але вже зараз зрозуміло, що ситуація не покращилася. За нашими підрахунками, за 2014 р. бюджет втратив 5 млрд грн, у 2015-му може бути недобір до 10 млрд грн", - зазначив Куюн.

За словами заступника директора НТЦ "Психея" Геннадія Рябцева, найчастіше в низькооктановий бензин або газоконденсат додають етанол, метилтретбутиловий ефір (отрута), відходи коксохімічного виробництва.

"Навіть поверхневий аналіз показує, що бодяжать, – каже Рябцев. – Наприклад, одна з брендових мереж АЗС офіційно купила в 2014 р. 200 тис. т бензину, а продала... 320 тис. т. Звідки надлишки? При цьому три нафтобази на Київщині та Вінниччині придбали 20 тис. т газоліну, 10 тис. т газового конденсату, 30 тис. т октанопідвищувальних присадок. Усе це змішується і продається на заправки. Але таке пальне шкодить двигуну. Якісний бензин виробляється тільки на НПЗ".

Експерти кажуть, що на неякісний бензин найпевніше натрапити, заливаючись на невеликих немережевих заправках, де ціна палива менша на пару гривень.

Втім, аналітик UPECO Олександр Сіренко вважає, що не весь бензин з кустарних НПЗ псує автомобілі: "Інакше дешевим пальним не заправлялися б. Проблема в тому, що у нас немає стандартів на сумішеві бензини, тому їх оголошують фальсифікатом. Але реально небезпечної "бодяги" на ринку не більш ніж 10%, переважно в глибинці, де ніколи не було контролю за якістю палива".

Є три прості експрес-способи не потрапити на очевидну "бодягу": не купувати дуже дешеве пальне (на 2 і більше грн нижче від звичайної ціни); перед заправкою понюхати пістолет – нормальне пальне не пахне побутовою хімією; капнути бензином на білий папір або на руку – після його випаровування не має бути масної плями.

Поки що влада оцінює серйозність проблеми. На запит з приводу контролю якості палива у Міненерговугілля (зобов'язане ретельно контролювати трейдерів) відповіли, що міністерство "моніторить ринок газу, нафти і продуктів їхньої переробки, причин для зростання цін немає", але про якість палива не згадали.

У Держінспекції з питань захисту прав споживачів відповіли, що зараз заборонені будь-які перевірки бізнесу. Вони можливі лише за скаргами споживачів, але часто і на це в бюджеті бракує грошей.

Нарешті, в Держфіскальній службі запевнили, що з трейдерів вони стягують усі податки згідно з поданими ними документами. А займатися розслідуванням махінацій, пов'язаних з якістю палива, якщо вони є, повинні правоохоронні структури. Втім, як повідомили журналістам у прес-службі відомства, фіскали готові зайнятися проблемою ухилення деяких трейдерів від податків, але спочатку це питання має вивчити Громадська рада при Держфіскальній службі.

Категорія: Бізнес і виробництво | Переглядів: 11011 | Додав: abel | Теги: Як визначити бодягу, Як визначити підроблений бензин, Україну залив підроблений бензин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]