Ср, 2024-04-24, 05:42
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Січень » 16 » В РНБО описали сценарії розвитку ситуації на Донбасі
19:45
В РНБО описали сценарії розвитку ситуації на Донбасі

Терористичні організації "ДНР–ЛНР" фактично відмовилися від мирного врегулювання конфлікту шляхом переговорів та зробили ставку на силу та військову і матеріальну підтримку з боку Російської Федерації.

Про це йдеться в матеріалі заступника керівника ІАЦ РНБО Володимира Полевого, який опублікований на сайті організації в п'ятницю 16 січня.

"Злочинці продовжують використовувати важку техніку та проводять повноцінні наступи з метою захоплення територій України (Донецький аеропорт, Дебальцевський виступ – 13-16 січня).

Під час ведення бойових дій ворог свідомо наносить удари по населених пунктах (Кримське 15.01, траса в районі Волновахи – 13.01), вчиняє інші військові злочини, спричиняючи масову загибель цивільного населення.

Злочинці продовжують утримувати заручників як з числа українських військових, так і цивільних активістів та волонтерів", - йдеться у матеріалі.

Також заступник керівника ІАЦ РНБО зазначив, що бойовики запровадили силовий контроль над захопленими територіями: "Це влада насилля та зброї, а не закону".

"Позиція ЄС та США зводиться до оцінки дій бойовиків як терористичних і, відповідно, до підтримки України. Разом з цим ключові ігроки на міжнародній арені вимушені будувати власну політику, часто не розуміючи стратегії України”, - повідомив Полевий.

За словами заступника керівника ІАЦ РНБО, за таких обставин можна розглянути наступні сценарії розвитку ситуації:

"Перехоплення ініціативи українською стороною шляхом вчинення конкретних кроків для фактичного і юридичного визнання "ДНР–ЛНР" терористичними організаціями. Мета дій – змусити терористів перейти до виконання Мінських домовленостей.

Посилення агресії з боку терористичних "ДНР–ЛНР" за потужної, але прихованої підтримки Росії. Мета терористів – змусити Київ до офіційного визнання псевдореспублік та переглядання Мінських домовленостей.

Збереження status quo щодо одностороннього виконання Україною умов Мінських домовленостей.

Перший сценарій передбачає перехід ініціативи до української сторони і здійснення планомірного та поступового тиску на злочинців з метою їх витіснення на територію країни, що є спонсором тероризму – до РФ. Росія не зацікавлена у такому баласті, а тому буде вимушена шукати шляхів до усунення нинішніх очільників терористів та до зміни форматів тиску.

Реалізація другого сценарію залежить від волі суб’єктів, що знаходяться в межах н.п. Москва та не виключає здійсненя сценарію №1. Головна відмінність полягає в тому, хто саме диктуватиме стратегію боротьби: Москва чи Київ?

Третій сценарій має тимчасовий характер та поглиблює невідповідність фактів об’єктивній реальності, внаслідок чого здатен спровокувати глибоку соціально-політичну кризу в Україні. Може розглядатися як проміжний".

Заступник керівника ІАЦ РНБО Володимир Полевий відзначає, що з огляду на зазначене виглядає доцільним така логіка дій української влади:

1.Мобілізаційна та військова готовність до протидії ескалації агресії.

2.Визнання "ДНР" і "ЛНР" терористичними організаціями на рівні судових рішень через винесення заочних судових вироків конкретним особам (Захарченко, Пушилін, Плотницький тощо).

3.Ухвалення Закону "Про протидію терористичним організаціям "ДНР" і "ЛНР", в якому:

- встановити статус тимчасово окупованих територій Донбасу, як таких, які є "тимчасово окупованими терористичними організаціями "ДНР–ЛНР".

- навести перелік діянь, які кваліфікуватимуться як злочинні в контексті ст. 258-3 КК України, і , таким чином, відмежувати терористів від законослухняних громадян.

- надати правові гарантії громадянам України, які проживають на окупованих територіях (соціальні виплати за межами окупованих територій, можливість отримання гуманітарної допомоги, заняття господарською діяльностю, реалізація права на працю)

4.Припинення економічної діяльності з усіма суб’єктами, що не виконують вимоги Закону "Про протидію терористичним організаціям "ДНР–ЛНР".

5.Посилення політичної та економічної ізоляції фізичних та юридичних осіб, що пов’язанні з наданням "організаційного чи іншого сприяння" (цитата з Кримінального кодексу України) терористичним організаціям "ДНР–ЛНР".

6.Отримання міжнародної допомоги для вимушених переселенців з тимчасово окупованих територій.

7.Інтенсифікація міжнародної співпраці з метою протидії агресії Росії на основі чітких цілей та месиджів з боку України".

"Ухвалення та впровадження чіткої стратегії дій України на Донбасі матиме наслідком консолідацію здорових політичних сил навколо прозорого, правового та зрозумілого механізму виходу із конфлікту та кризи, сприятиме ефективному виконанню поставлених завдань Збройними силами, правоохоронцями, органами центральної та місцевої влади", - зазначається у матеріалі.

Раніше секретар РНБО України Олександр Турчинов заявив, що через насичення бойовиків російською зброєю, а також концентрацію наступальних сил військ РФ на кордоні з Україною влада розглядає два основних сценарії розвитку подій.

"Можливі два основних сценарії. Перший - відновлення ворогом широкомасштабних військових дій і наступ за активної участі збройних сил Російської Федерації, наслідком чого може стати повномасштабна континентальна війна", - сказав він та додав: "Другий сценарій передбачає спроби Кремля не допустити стабілізації ситуації в Україні, активізацію терористичної діяльності, перетворення протистояння на тривалий збройний конфлікт з виснаженням економічного, військового, морально-психологічного потенціалу України, створенням передумов для реалізації своєї мети - знищення державності та незалежності України".

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11046 | Додав: admin | Теги: Донбас, розвиток ситуації, РНБО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]