Ср, 2024-04-24, 11:50
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2016 » Грудень » 27 » З експорту равликів до ЄС Україна б'є рекорди
13:11
З експорту равликів до ЄС Україна б'є рекорди

 За останні три роки Україна наростила обсяги експорту равликів - за перші 10 місяців 2016 року експортовано 347 тонн. Як повідомляє Український клуб аграрного бізнесу, у 2013 році українські виробники експортували 3 тонни молюсків, у 2014-му – 58 т, у 2015-му – 260 т.

"Для порівняння за 10 місяців цього року за кордон було поставлено лише 51 тонну українського сала, а баранини – 9 тонн", - йдеться у повідомленні.

Найбільше українських молюсків купують у Румунії (25%) та Литві (75%). Хоча минулого року їхні частки були протилежні - в Румунію ми поставили 3/4 об’ємів, а в Литву – 1/4.

"Вітчизняних равликів завозять як сировину, яка в середньому коштує уп'ятеро дешевше за готовий продукт. Середня ціна продукції становить 1 дол/кг. До зазначених країн продукція потрапляє охолодженою, обробляється і знову відправляється на експорт, але вже за ціною в середньому 6,5 дол/кг із Румунії та 5,5 дол/кг з Литви. Кінцевими країнами споживачами наших молюсків здебільшого є Франція, Угорщина, Італія та Польща", - йдеться у повідомленні.

Право на експорт на ринок ЄС мають 277 українських підприємств, серед них п'ять постачають жаб'ячі лапки і равликів, розповів голова Державної служби з питань безпеки харчових продуктів Володимир Лапа.

"Так, зараз 277 українських підприємств мають право експортувати свою продукцію на європейський ринок, з них 97 - підприємства, які виробляють харчову продукцію, 180 - це підприємства, які виробляють продукти нетваринного походження", - повідомив Лапа.

Із 97 виробників харчових продуктів 7 - виробники м'яса птиці і продуктів з нього, 19 - риби і рибопродуктів, 2 - яєць і яйцепродуктів, 49 - меду бджолиного, 5 - жаб'ячих лапок і равликів, колагену - 1, кишкової сировини - 1.

"Для багатьох підприємств право експортувати на ринок ЄС - це питання статусу, і це серйозна перевага на інших ринках збуту", - зазначив Володимир Лапа.

Раніше стало відомо, що у Європейському парламенті розглядають можливість збільшення торговельних преференцій для України.

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 1917 | Додав: adminA | Теги: україна, рекорд, ЄС, експорт равликів | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]