Пт, 2024-03-29, 11:55
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Травень » 13 » За парою надшвидких галактик дозволив спостерігати телескоп Hubble
17:30
За парою надшвидких галактик дозволив спостерігати телескоп Hubble

Орбітальний телескоп Hubble допоміг астрономам побачити і навіть поспостерігати за незвичайної парою галактик, що мчать одна повз іншу зі швидкістю близько 2 млн км в секунду. Про це повідомило в п'ятницю Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA).

Спочатку дослідники вважали, що мова йде про один об'єкт, який отримав назву IRAS 06076-2139 і розташований в сузір'ї Зайця. Бортові прилади вели спостереження за ним з відстані 500 млн світлових років.

З точки зору NASA, швидкість руху двох галактик досить велика, щоб заважати їх злиттю. При цьому обидва об'єкти розділяє близько 20 тисяч світлових років, що за космічними мірками відносно невелику відстань. Воно, однак, не перешкоджає їх взаємодії за допомогою сили тяжіння. Як нагадує космічне відомство США, така взаємодія може набувати різних форм - від умовно канібалізму до зіткнення. Наша галактика Чумацький шлях має в кінцевому рахунку злитися з галактикою Андромеди, що станеться через 4,5 млрд років.

В цьому році NASA уклало з американською Асоціацією університетів, які займаються астрономічними дослідженнями, угоду про продовження наукових досліджень за допомогою телескопа Hubble до 30 червня 2021 року. Сума контракту становить близько $ 196,3 млн.

Hubble, а також Chandra, що дозволили зробити чимало важливих відкриттів і отримати унікальну інформацію про будову Всесвіту, є найстарішими з усіх нинішніх космічних телескопів. Перший з них був відправлений на орбіту в 1990-м, а другий - в 1999 році. Ровесником Chandra є рентгенівський телескоп Newton, створений Європейським космічним агентством спільно з NASA.

Космічне відомство США планує запустити телескоп імені Джеймса Вебба в 2018 році на борту європейської ракети-носія Ariane 5 з космодрому Куру у Французькій Гвіані. James Webb з дзеркалом діаметром 6,5 метра буде найбільш оптимальним інструментом спостереження. Дзеркальна решітка телескопа складається з 18 сегментів, кожен з яких має форму рівностороннього шестикутника і важить близько 40 кг. Для їх виробництва був обраний берилій - матеріал, стійкий до наднизьких температур. Вчені розраховують отримати за допомогою нового інструменту важливі відомості про формування галактик, зірок і планет, в тому числі об'єктів в нашій Сонячній системі.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1800 | Додав: adminA | Теги: галактика, телескоп Hubble, надшвидка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]