Пт, 2024-04-19, 13:48
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2016 » Квітень » 7 » Запевняють в Брюсселі, Парижі й Берліні, що референдум у Нідерландах не припинить дію ЗВТ
18:45
Запевняють в Брюсселі, Парижі й Берліні, що референдум у Нідерландах не припинить дію ЗВТ

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер засмучений результатом референдуму в Нідерландах щодо асоціації ЄС з Україною, заявив у четвер, 7 квітня 2016 року, на брифінгу в Брюсселі офіційний речник ЄК Маргарітіс Схінас.

"Угоду про асоціацію ЄС-Україна було підписано. На сьогодні 27 держав-членів його ратифікували. Його також ратифікував Європейський парламент. Ця угода застосовується тимчасовим порядком. І це було одностайне рішення Ради за підтримки 28 держав-членів", - цитує його "Інтерфакс-Україна".

За його словами, не буде наслідків для угоди про асоціацію і його тимчасового застосування. Єврокомісія раніше зобов'язується розвивати свої відносини з Україною.

Він також зазначив, що референдум мав рекомендаційний характер.

Прес-секретар повідомив, що напередодні ввечері Юнкер розмовляв на цю тему з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте й главою Європарламенту Мартіном Шульцем.

"Єврокомісія бере до відома результат вчорашнього референдуму про ратифікацію угоди про асоціацію з Україною. Це консультативний референдум. Внутрішні процедури ратифікації цієї угоди є питанням, що належить до національної компетенції. Уряд Нідерландів має проаналізувати результати цього референдуму і вирішити, які дії зробити", - зауважив Схінас.

Відповідаючи на запитання, прес-секретар пояснив: "Угода діє в тому, що стосується загальносоюзної компетенції, тому що було одноголосне рішення всіх 28 держав-членів, щоб ця угода могла діяти на тимчасовій основі у своїй комерційній частині з 1 січня нинішнього року, але також з 1 листопада 2014 (зокрема, положення про ЗВТ - ред.)".

Схінас дав зрозуміти, що не вбачає зв'язку між нідерландським референдумом і питанням про безвізовий режим ЄС для України. "Голова Юнкер оголосив минулого місяця, що відповідну пропозицію буде представлено (Єврокомісією - ред.) до кінця цього місяця", - підтвердив офіційний представник ЄК.

Водночас він ухилився від прямих відповідей на запитання, що станеться, якщо парламент Нідерландів не ратифікує угоди про асоціацію Євросоюзу з Україною, а також відмовився уточнювати поняття "тимчасове застосування угоди" в тому, що стосується конкретних термінів. "Ми продовжимо працювати з нашими державами-членами, з іншими інститутами (Євросоюзу - ред.), щоб знайти, як ми завжди це робимо, позиції для компромісів, угод. У цьому наша роль, і ми продовжимо це робити", - сказав Схінас.

"Ми живемо в Європі демократії, і це контекст, в якому ми працюємо", - додав прес-секретар.

Париж та Берлін й надалі підтримуватимуть Київ, незважаючи на підсумки референдуму у Нідерландах, учасники якого висловилися проти угоди про асоціацію між ЄС і Україною, заявив в четвер французький президент Франсуа Олланд.

"Франція і ФРН продовжать підтримувати Україну і після нідерландського референдуму", - сказав він журналістам в місті Мец.

"Що ж стосується Європи, то вона буде втілювати в життя ту частину угоди про асоціацію, яку буде можливо виконати", - додав він.

Своєю чергою Майя Коцьянчич, офіційний представник глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні, зазначила, що референдум в Нідерландах не може вплинути на політику сусідства Євросоюзу і програму "Східне партнерство".

"Політика сусідства і "Східне партнерство" діють активно. Ви знаєте, що політика сусідства була ґрунтовно переглянута в минулому році з орієнтацією на дуже чіткі напрями головної уваги, і в цьому нічого не змінилося. "Східне партнерство" залишається рамками нашої співпраці з шістьма країнами, які беруть участь у цій програмі, і воно залишиться для нього обов'язковими рамками. У цьому відношенні немає абсолютно ніяких змін", - сказала представник керівника європейської дипломатії.

Перед цим з заявами про те, що незважаючи на голландський референдум Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом й надалі застосовуватиметься на тимчасовій основі виступили президент ЄС Дональд Туск, голова Комітету асоціації Україна-ЄС Європейського парламенту Андрій Пленкович, заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль та посол з особливих доручень МЗС Дмитро Кулеба.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1869 | Додав: adminA | Теги: Нідерланди, Берліні, референдум, брюссель, Париж, дія ЗВТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]