Чт, 2024-04-25, 10:34
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Квітень » 29 » Зірку-"вампіра" знайшли у глибинах космосу
10:50
Зірку-"вампіра" знайшли у глибинах космосу

Вчені виявили "омолоджуючий" пульсар XB091D, що знаходиться в стародавньому кульовому скупченні галактика Андромеда. Цей об’єкт захопив іншу зірку, забираючи у неї речовину.

При загибелі масивних зірок відбувається викид зовнішньої оболонки, а ядро стискається, перетворюючись в нейтронну зірку. У тому випадку, якщо останні обертаються, їх називають пульсарами. Вони роблять сотні обертів в секунду, але поступово сповільнюються, випускаючи потоки частинок, передає портал Цікавості.

Знову прискорити пульсар може зустріч із звичайною зіркою. У цьому випадку нейтронна зірка починає "роздягати" свого сусіда, забираючи у неї речовину, що надає їй додатковий імпульс. Пульсар, який сповільнився до одного обороту, може розкрутитися в тисячі разів сильніше. Вчені відкрили XB091D на ранньому етапі "омолодження" за допомогою космічного телескопа XMM-Newton.

Один оберт ця нейтронна зірка робить за 1,2 секунди, що робить її найбільш повільно обертаючою з усіх виявлених розкручених пульсарів. Її "розгін" розпочався менше мільйона років тому. «На датчики космічного телескопа від цього пульсара прилітає лише по фотону кожні п’ять секунд", — розповідає Іван Золотухін, один з авторів роботи. За його словами, для їх виявлення довелося створити абсолютно нові математичні інструменти.

Астрофізики також показали, що XB091D знаходиться в галактиці Андромеди, в 2,5 мільйони світлових років від Землі. Він розташований в щільному кульовому скупченні B091D, де знаходиться більше мільйона старих і тьмяних зірок. Це дозволило пульсару захопити одну з них і почати процес "омолодження".

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1866 | Додав: adminA | Теги: космос, зірка вампір | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]