Сб, 2024-04-20, 00:22
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Червень » 13 » ЗМІ дізналися деталі нових санкцій проти Росії
16:12
ЗМІ дізналися деталі нових санкцій проти Росії

Остаточне рішення про посилення санкцій проти Росії, до якого ЄС і США можуть вдатися в разі ескалації конфлікту в Україні, ще не ухвалене. Про це телеканалу CNN розповіли джерела в адміністрації президента США, а також дипломати з країн єврозони.

Згідно з інформацією, тема введення додаткових санкцій почала обговорюватися через відновлення боїв під Донецьком. Тим не менш, зіткнення українських силовиків і проросійських бойовиків закінчилися ще до того, як західні країни вирішили діяти, пояснили чиновники.

Джерела CNN уточнили, що обмежувальні заходи можуть зачепити як окремих фізичних та юридичних осіб, так і окремі сектори економіки Росії. Співрозмовники каналу назвали такі галузі, як фінанси, енергетика та оборона.

Представник адміністрації президента США Барака Обами зазначив, що приводом для введення додаткових санкцій проти Росії стане "випадок". "Ви зрозумієте, коли це відбудеться", - зазначив він. За його словами, мова може йти про "серйозний напад в будь-якому місці на лінії зіткнення" українських військовослужбовців і проросійських бойовиків.

"Існує великий перелік різних варіантів, якими лідери зможуть відповісти на будь-який прояв російської агресії, швидко і рішуче. Мова не йде про тижні", - додав представник адміністрації.

Європейські джерела телеканалу зазначили, що їм би не хотілося розширення санкцій проти Росії. Вони висловили сподівання, що інформація про їх підготовку буде утримувати Москву від порушення мінських угод.

"Ми хочемо дати зрозуміти, що в разі подальшої агресії ми можемо діяти швидко. Крім того, ми хочемо дати зрозуміти, що ми дійсно готові використовувати стримуючі фактори", - заявив європейський дипломат.

На минулому саміті G7 лідери "сімки" домовилися про можливе посилення санкцій проти Росії. Канцлер ФРН Ангела Меркель пояснила, що глави держав підуть на цей крок в тому випадку, якщо ситуація на Україні буде погіршуватися. Таку ж позицію висловив президент США Барак Обама.

У свою чергу, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков пообіцяв, що Москва не залишить без відповіді посилення антиросійських санкцій. За його словами, в цьому питанні Кремль дотримується принципу взаємності.

Напередодні Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав країни ЄС продовжити дію обмежувальних заходів проти Росії. Євродепутати заявили про необхідність посилити тиск на Москву в тому випадку, якщо мінські угоди не виконуватимуться.

Питання про продовження санкцій проти Росії обговорюватиметься на саміті ЄС в Брюсселі наприкінці червня. Для прийняття рішення з цього питання потрібна згода всіх 28 членів Євросоюзу.

Санкції проти Росії були введені членами ЄС і США після анексії Криму і посилені на тлі бойових дій на Донбасі. Захід звинувачує Москву в підтримці бойовиків.

Російська влада неодноразово заперечувала факти підтримки бойовиків, а також постачання озброєнь і відправки військовослужбовців в зону конфлікту. Крім того, Кремль наполягає на законності референдуму, за підсумками якого Крим і Севастополь увійшли до складу Росії.

У Європарламенті закликали негайно відключити Росію від SWIFT

Росія не відмовилася від планів атаки на Маріуполь і прокладання коридору в Крим, а тільки чекає відповідного моменту. Про це в Брюсселі заявив віце-президент Європарламенту Ришард Чарнецький.

"Росія готує атаку на Маріуполь і хоче пробити коридор до Криму, адже для неї це дуже важливо як з економічної, так і військово-стратегічної точок зору. В головах російських лідерів основним є не питання - вдарити по Маріуполю або піти далі, а питання, коли це зробити", - заявив Чарнецький.

За його словами, ЄС повинен бути готовий до такого розвитку подій, мати план Б. На переконання Чарнецького, щоб змусити Москву відмовитися від таких намірів, потрібно їй погрожувати "профілактичними засобами".

Серед таких засобів європейський політик назвав свою торішню ініціативу про виключення Росії з банківської системи SWIFT. "Зрозуміло, що це було б більш болючим ударом для Росії, ніж персональні санкції проти олігархів і чиновників з оточення Путіна", - констатував Чарнецький.

Він наголосив, що зараз, "після всіх агресивних дій РФ" можливості для розширення санкцій значні. "Зараз політична "погода" для посилення санкцій сприятлива у випадку, якщо Росія наважиться на чергову атаку на Маріуполь або інший напрямок в Україні", - зауважив віце-президент Європарламенту.

Зазначимо, раніше Банк Росії підключив 91 банк до внутрішньоросійської системи міжбанківських переказів, щоб уникнути колапсу в разі відключення від міжнародної системи міжбанківських переказів SWIFT.

Восени минулого року виникла загроза відключення російських банків від системи міжбанківських переказів SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications), через яку проходять платіжні доручення більш ніж на 6 трильйонів доларів, і в якій бере участь понад 10 тисяч фінансових організацій в 210 країнах.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11058 | Додав: abel | Теги: відключення від SWIFT, Swift, санкції проти Росії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]