Ср, 2024-04-24, 00:50
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Березень » 30 » ЗМІ з'ясували, чому Обама зволікає з наданням зброї
12:15
ЗМІ з'ясували, чому Обама зволікає з наданням зброї

Зброя для України лишається чи не найголовнішим питанням порядку денного для владних структур Вашингтона. Цього тижня (24 березня) обидві палати Конгресу ухвалили ще одну резолюцію до президента США: надати Києву летальну зброю. Під вікна господаря Білого дому прийшли кількасот українців з такою самою вимогою. Але Барак Обама не квапиться. Чому і коли настане час рішень, що стримує американського президента, ТСН.Тиждень дізнавався в однієї з найближчих до нього і найвпливовіших жінок Конгресу - Марсі Каптур.

Марсі Каптур - одна з найвпливовіших жінок Капітолія. Їй 69 років, 33 із яких вона - член Конгресу. Затята демократка, її цінують та поважають не тільки однопартійці, а й опоненти - за незламний потяг до справедливості та несподівану для політика людяність. Каптур у рідній партії дисидент - вона наполягає на наданні Україні зброї, а це йде врозріз з політикою демократів і президента Обами. А з ним легендарна сенаторка бачиться щонайменше раз на тиждень. Конгресвумен вірить, що Обама таки зглянеться.

"Я думаю, що президенту треба дати ще трішки часу. Гадаю, цей час спливе дуже швидко. Я з усіма своїми колегами підписала листа від комітету з питань співпраці з питань оборони до президента. Ми просили його посунути розклад, хоч який би розклад він мав у голові, щоби просто зараз таки дозволити відправку", - каже конгресвумен від штату Огайо, демократ Марсі Каптур.

Ця розмова відбувалася після того, як спершу нижня палата Конгресу, а наступного дня і Сенат США звернулися до американського керманича з резолюцією - відправити зброю в Україну. Резолюція, утім, за своєю суттю має тільки дорадчий характер, а не змушує до дії. Вона за останні півроку - вже друга. Прикметно, що і зимову, і цю, останню, весняну, підтримали безпрецедентно великою кількістю голосів і республіканці, і демократи. І виглядає так, що заспокоюватися вони не збираються.

"Якби я була президентом, я б таки придумала спосіб, як не покинути Україну, не залишити її вразливою. Безпека України перебуває на європейському рівні, і потрібно приділити їй ту увагу, якої вона заслуговує. Я не можу говорити від імені жодного республіканця чи демократа, але я думаю, що нам треба швидко вирішити це питання, поки все остаточно не завалилося", - переконана Марсі Каптур.

Американські українці вирішили піти до Обами самі. Просто під вікна. Туди зі скаргами, транспарантами, приходять чимало незадоволених. Але не всі приводять із собою офіційну підтримку. Разом з українцями просити про зброю під обійстя американського президента прийшли і мами з візочками, аж троє дипломатів - посол Грузії в США, керівник дипмісії Естонії і колишній амбасадор США в Україні. Ще - кількасот американських українців. І конгресмен-демократ Білл Паскрелл. І бійці з АТО.

"Сполучені Штати мають змінити свою політику щодо України, тому ми не тільки проголосували за закон на підтримку України, щоби озброїти її, але і щоб люди могли захищати себе. Я з тих конгресменів, які не вірять у тезу, що зброя погіршить ситуацію", - наголосив конгресмен-демократ (штат Нью-Джерсі) Білл Паскрелл.

"Ну, він удома, і його вікна сюди виходять. Тому, напевно, чує. Але от змінити його думку - от це вже інше питання. Якщо чесно, я не знаю напевно (що змінить його думку). Я думаю, тільки ще один великий удар російських військ по Україні - от це точно змінить його думку. Або Конгрес сам по собі проведе нове голосування, яке не вповноважує виділити, а просто виділяє зброю Україні. От тоді президенту доведеться на це якось реагувати. І от у цьому випадку він надасть Україні військове обладнання, у тому числі, летальну зброю", - зазначає американський дипломат, 5-й Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джон Гербст.

Про невідворотність удару по українській території та небезпеку, яка виходить від Кремля, з різних трибун говорили і експерти, і чиновники, республіканці, і демократи. Сенатор Джон Маккейн сказав просто: "Європа - в небезпеці".

"Я передбачив майже все, що він, Путін, робить. І мій прогноз наступний - він спробує захопити Маріуполь. І тоді він отримує сухопутне сполучення з Кримом. Молдова теж дуже у великій небезпеці, вона не є членом НАТО, є однією з найбідніших європейських країн. Путін продовжує тиснути на країни Балтії і дуже велику занепокоєність також викликає Польща", - сказав сенатор Джон Маккейн.

"Я дуже занепокоєна з приводу Маріуполя, скажу чесно. Я не знаю, яким буде наступний крок Росії, але аж поки ми розраховуємо на найгірший сценарій, ми в такий спосіб і готуємося. Нам дуже потрібна архітектура безпеки, щоб захистити Україну, її кордон, буферну зону. І я думаю, саме про це президент Порошенко має просити на найбільш важливих подіях і засіданнях, які тільки є в світі. Є домовленості щодо місця і дати, і того, як все має відбуватися. Але я наполягаю - поза тим, українські дипломати мають запустити цей механізм. Та навіть більше, ніж зброя, важить створення точного кордону, який Росія не зможе просто так перетнути. І саме його мають охороняти представники вільнолюбних країн", - підкреслює конгресвумен Марсі Каптур.

США повинні зробити перший крок - його, як сигналу, чекають і в Європі, яка виявилася неготовою до правил темної підворітні, за якими діє російський керманич.

Ідею панамериканської політики обстоював один з найвідоміших американських розумників, Бернард Барух. Його поза очі називали радником шести президентів. Він зазвичай чекав їх на непомітній садовій лавці. Її навіть позначили спеціальною табличкою.

Поштарі приносили на неї стоси листів з проханнями від простих американців до президента. І знали напевно - Барух їх передасть. Лавка вже багато років стоїть порожня, на ній найчастіше відпочивають агенти секретної служби і туристи.

Американським президентам давно радять не в парках, а в кабінетах за зачиненими дверима. Та попри це і політики, і громадські діячі все ще вірять - треба говорити, просити і переконувати ще і ще, не здаватися ні на мить. Бо це - психологія переможців.

Нагадаємо, 11 березня США ухвалили рішення надати Україні безпілотники та броньовані військові автомобілі Humvee, системи зв'язку, радари для визначення мінометних і артилерійських позицій, прилади нічного бачення та інші засоби загальною вартістю 75 мільйонів доларів.

Зазначимо, що Барак Обама вважає, що на нинішньому етапі американська летальна зброя для України може тільки посилити конфлікт.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11108 | Додав: abel | Теги: сша зброю україні, Зброя для України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]