Чт, 2024-03-28, 21:41
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » Спецтеми: в Україні та в світі » В Україні » Ситуація в зоні АТО

Бойовики готують масштабні провокації на Луганщині

Протягом вчорашньої доби бойовики 83 рази обстрілювали позиції сил АТО. В тому числі більш як 40 випадків порушення умов припинення вогню з боку бойовиків зафіксовано з вечора до опівночі. Про це повідомляє прес-центр АТО на своїй сторінці в Facebook.

"Уздовж усієї лінії розмежування сторін кремлівські найманці гатили з 82-мм та заборонених Мінськими домовленостями 120-мм мінометів. Зокрема, з окупованого Донецька та його околиць бандити били по Мар’їнці, Красногорівці, шахті "Бутовка", Пісках. У Луганській області постраждали Кряківка, Новотошківське, Золоте та Станиця Луганська. На Артемівському напрямку міни та гранати вибухали на наших позиціях поблизу Кірового, Ленінського та Майорська. На півдні Донецької області ворожі міномети гатили по Новотроїцькому та Гранітному", - йдеться в повідомленні.

За даними прес-центру поточна доба в зоні проведення АТО також розпочалась напружено. З понад 10 випадків порушення бойовиками режиму тиші половина із застосуванням забороненого артилерійського озброєння.

Зокрема, Дружба та Врубівка, що на Артемівському напрямку, потрапили під вогонь 122-мм гаубиць. А по Золотому вдарили РСЗО бойовиків.

Також прес-центр повідомив, що є інформація про активізацію підривної діяльності бойовиків Луганській області.

"За нашими даними, загарбники готують чергові масштабні провокації, зокрема в Станиці Луганській. Не виключається підготовка та здійснення кремлівськими найманцями терористичних актів в місцях проведення масових заходів", - підсумували в прес-центрі.

Раніше командир добровольчого полку (фактично, вже бригади) спеціального призначення МВС України, народний депутат України Андрій Білецький заявляв, що безкарне застосування російськими найманцями всупереч Мінським домовленостям артилерії понад 100 мм змінилося ще більш кричущим систематичним порушенням даної угоди. Вимушені "мовчати", згідно з узятими зобов'язаннями, українські позиції тепер регулярно обстрілюють калібром понад 150 мм.

Південніше Донецька російсько-терористичні війська розгортають нові БТГ, - зведення ІС

Група ІС констатує, що відведення важкої бронетехніки (передусім танків) від лінії зіткнення сторін на Донбасі "до 26 червня", "анонсоване" у форматі глав МЗС "нормандської четвірки", беззастережно зірвано. Російсько-терористичні війська активно використовують і підтягують в першу лінію важкі озброєння, заборонені мінськими домовленостями, в т.ч. бронетехніку, йдеться в оперативних даних групи "Інформаційний спротив".

На Приморському напрямку в районі н.п. Широкине, Лебединське, Бердянське терористи продовжують вести активні обстріли позицій сил АТО, в т.ч. з 120-мм мінометів. Протягом доби бойовики в даному районі також неодноразово завдавали ударів з 122-мм артилерії ("працювала" артгрупа бойовиків, яка була раніше зафіксована групою ІС під час маршу в південному напрямку через н.п. Красноармійське з боку Донецька).

У районі н.п. Павлопіль і Чермалик бойовики вели вогонь із "зеленки" зі стрілецького озброєння, також зафіксовано застосування АГС-17 (терористи, побоюючись відповіді, вели вогонь неприцільно, на великій дистанції, змінюючи позиції відразу після короткочасних обстрілів).

Південніше Донецька російсько-терористичні війська проводять комплекс заходів, покликаних приховати зосередження і розгортання низки нових батальйонних тактичних груп (в районі Мосьпіно - Комсомольське; в районі Тельманове; в районі Оленівка - Докучаєвськ). На думку аналітиків групи ІС, саме в цьому ключі варто розглядати активізацію обстрілів з 122-мм артилерії позицій українських військ у районі н.п. Гранітне, Старогнатівка і південніше Новомихайлівки (район н.п. Степне). Також появу в зазначених районах у першій лінії відразу кількох груп бронетехніки бойовиків (протягом доби кілька разів терористи обстріляли з танків, під прикриттям ББМ, передові позиції сил АТО в районі н.п. Гранітне), варто розглядати в контексті зазначеного розгортання нових БТГ.

У районі н.п. Мар'їнки терористи активно завдавали ударів аж кількома вогневими підрозділами 82-мм мінометів, за підтримки АГС-17. Під прикриттям цього вогню бойовики проводили перегрупування своїх передових підрозділів західніше Олександрівки, південніше Мар'їнки і в проміжку між Мар'їнкою та Красногорівкою.

У районі н.п. Дослідне, Піски, Красногорівка, південніше Авдіївки бойовики активно застосовували важку бронетехніку. Відразу кілька груп танків бойовиків, висуваючись на приховані і замасковані позиції на передньому краї під прикриттям вогню ЗУ-23-2 і мінометів (82-мм і 120-мм), відкривали вогонь прямим націленням по передових позиціях сил АТО. Потім під прикриттям 76-мм і 30-мм гармат БМП-1 і БМП-2, а також великокаліберних кулеметів (БТР-70 і БТР-80) швидко відходили вглиб своїх бойових порядків. У районі н.п. Піски і Дослідне терористи також вели вогонь з 122-мм і 152-мм артилерії (режим ведення вогню противником: 2-3 пристрілювальних, оцінка, введення коректив, 5-6 снарядів на ураження, потім знову перенос, пауза, знову пристрілювальний вогонь і - на ураження).

На Світлодарському плацдармі бойовики використовують "традиційну" для цього району схему "міномети + танки". Удари в основному завдаються по позиціях сил АТО в районі н.п. Луганське, Миронівське, Новозванівка, рідше - по східних окраїнах Попасної. Водночас все частіше бойовики стали супроводжувати використання зв'язку "мінометів і танків" короткими вогневими нальотами артилерії, в основному 122-мм (працюють як правило двома "замінними" вогневими підрозділами - один на 122-мм гармат Д-30, другий на 122-мм САУ 2С1 "Гвоздика", позиції на захід від Брянки). Зрідка фіксується використання 152-мм калібру (гаубиці "Мста-Б", позиції між Вергулівкою і Чорнухиним).

У районі н.п.Кримське, Новотошківка бойовики під прикриттям вогню з 120-мм мінометів і АГС-17 здійснювали спроби інфільтрації своїх ДРГ та розмінування мінних полів. Крім того, в районі Кримського група з 4 БМП бойовиків протягом 15 хвилин вела обстріл передових позицій сил АТО. Після кількох прицільних черг з великокаліберних кулеметів бронегрупа відійшла.

Переміщення живої сили і озброєння терористів:

- У Стаханові, на місцевому стадіоні бойовики організували тимчасовий парк бойових машин. Зафіксовано: 15 МТ-ЛБ (без озброєння), 12 од. колісного транспорту, 2 танки, 2 БМП-2, 4 автозаправника. Техніка продовжує прибувати, за останню добу зафіксовано прибуття ще 5 одиниць - 1 БАТ, 2 БТР-70, 2 БМП-2.

- В Горлівку до низки підрозділів "армії ДНР" надійшов наказ виділити "робочі команди" для розвантаження боєприпасів (по 12-15 осіб з роти). Команди формуються для відправки "на Донецькі бази".

- Зі складу Горлівської станції "швидкої допомоги" формуються кілька виїзних бригад для надання екстреної допомоги та евакуації "ополченців" на прилеглі "бойові дільниці".

- Розгорнуті раніше в районі н.п. Єленівка дві посилені роти терористів (група ІС про них повідомляла) переформовано і передислоковано. Частина пішла на Донецьк (до роти - 8 БМП-1,2, а також 4 танки), ще частина - на Докучаєвськ (7 БТР і БМП-2 і 5 танків). Решту передано до складу місцевого піхотного "батальйону".

- У район н.п. Донецьк перекинута батарея (6 установок) 122-мм САУ 2С1 "Гвоздика" і до 10 одиниць ББМ - 4 БМП-1,2, 3 БТР-80 і 3 МТ-ЛБ.

- У районі н.п. Донецьк, поблизу шахти №12/18 спостерігається зосередження бронетехніки терористів - 5 танків і 4 ББМ (3 БМП-2 і 1 БТР-80). Техніку маскують і обкопують.

- У н.п. Ясинувата бойовики поблизу місцевої "комендатури" влаштували "навчання" з використанням засобів РХБЗ (протигазів).

Категорія: Ситуація в зоні АТО | Додав: abel (2015-06-30)
Переглядів: 1495 | Теги: АТО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]