Пт, 2024-04-19, 22:22
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » Спецтеми: в Україні та в світі » В Україні » Ситуація в зоні АТО

Бойовики намагаються вибити сили АТО з Мар'їнки: десятки обстрілів

За добу, що минула, окупанти 90 разів порушували умови припинення вогню в зоні проведення АТО. Про це сьогодні зранку повідомляється на сторінці прес-центра АТО у Facebook.

"Вздовж усієї лінії розмежування сторін злочинці били по позиціях українських військ з РСЗВ "Град", артилерії, бойових машин, стрілецької зброї та гранатометів", - йдеться у повідомленні.

Найактивніше терористи обстрілювали позиції сил АТО в Мар’їнці, здійснивши не менше десяти обстрілів. Найманці Кремля використовували 120-мм міномети, бойові машини піхоти, гранатомети та стрілецьку зброю.

Під щільним вогневим прикриттям ДРГ окупантів двічі спробували вибити сили АТО з позицій. Проте вкотре такі спроби обернулись для бойовиків втратами, і вони відступили.

Представник Адміністрації президента з питань антитерористичної операції Андрій Лисенко в ефірі "112" каналу заявив, що Мар'їнка і далі буде зазнавати постійних обстрілів з боку бойовиків, бо має стратегічне значення.

"Мар'їнка розташована в безпосередній близькості до Донецька, де є така база бойовиків, де у них дуже багато техніки та боєприпасів. Мар'їнка є одним з опорних пунктів, який стоїть на дорозі в Курахове, там є водосховище, там є електростанція, і бойовикам зручно було б її захопити як стратегічний об'єкт... Мар'їнку вони будуть постійно обстрілювати, це зрозуміло", - підкреслив спікер з питань АТО.

Прес-центр АТО зазначає, що під вечір 18 червня бойовики помітно активізувалися. Загалом за ніч вони 55 разів обстрілювали українських військових та оселі мирних мешканців. Потужні 152-мм гаубиці гатили по Широкій Балці, що неподалік Артемівська, та по Широкиному. В районі Маріуполя зі 120-мм мінометів найманці били по Чермалику.

"Неподалік Донецька Піски, Опитне, Красногорівку та Мар’їнку загарбники методично обстрілювали зі стрілецької зброї та мінометів калібру 82 мм. Після опівночі російсько-терористичні бандформування обстріляли Золоте та Сокільники, що на Луганщині", - зазначили у штабі.

Під Мар'їнку кидають "гарматне м'ясо" з РФ. Бойовикам видали зарплатню

Російсько-терористичні війська на Донбасі зберігають активність, не припиняючи вести масовані обстріли позицій українських військ і цивільних об'єктів, а по низці напрямків здійснюючи наступальні дії тактичного рівня. Протягом останніх діб активність бойовиків фіксується і на ділянках, які вважалися відносно "спокійними" після підписання других Мінських домовленостей. Про це сьогодні вранці в своєму Facebook пише координатор групи "Інформаційний спротив", народний депутат Дмитро Тимчук.

У районі н.п. Мар'їнка терористи не полишають спроб штурму позицій сил АТО з метою зав'язати бої за населений пункт. Використовуючи як прикриття вогонь ствольної артилерії (122-мм і 152-мм) і мінометів (82-мм і 120-мм) піхотні групи противника намагаються зближуватися з передовими позиціями українських військ з метою нав'язати ближній вогневий бій (на дистанції менш ніж 200 метрів). Протягом доби в ході спроб наступальних дій бойовики використовували 4 танки, 2 БМП-2 і 2 БТР-80. В результаті вогню сил АТО, один Т-72Б терористів отримав ряд пошкоджень (проте зумів своїм ходом відійти на вихідний рубіж), один БТР терористів був пошкоджений.

Зафіксовано прибуття в район н.п. Донецьк групи бойовиків (450-500 осіб), що пройшли підготовку в "навчальних таборах" російсько-терористичних військ в окупованому Криму та Ростові-на-Дону (РФ). Частина бойовиків - жителі Донбасу, щонайменше 70% - найманці з громадян РФ, в т.ч. амністовані кримінальники. Підрозділ (загальною чисельністю до 600 осіб, частина - до сотні - бойовики, були вивантажені в Макіївці) прибув з території РФ на автобусах у супроводі близько 20 російських військовослужбовців. Техніка, зброя та спорядження для цієї групи були завезені в Донецьк раніше. У Донецьку бойовиків доставили в район Критого ринку, де вони були переодягнені в камуфляж без відзнак. Вже через кілька годин дві посилені роти з прибулої групи (близько 220 осіб) були перекинуті в зону активних бойових дій в районі н.п. Мар'їнка.

У районі н.п. Піски, Опитне і Водяне протягом доби активно "працювали" артилерійські та ракетно-артилерійські засоби ураження російсько-терористичних військ. Відзначається поява в цьому районі професійно підготовлених російських фахівців (як у сфері організації управління військами, так і щодо застосування різних родів військ і налагодження між ними взаємодії). Зафіксовано застосування бойовиками в цьому районі групи бронетехніки (5-6 одиниць), яка вела обстріл н.п. Водяне з "нейтральної смуги".

У районі н.п. Гранітне і Степове терористи застосували мобільні установки ЗУ-23-2 і 82-мм міномети на транспортних платформах. Кілька разів протягом доби бойовики на цих ділянках вели прицільний вогонь з великокаліберних кулеметів.

На Приморському напрямку бойовики вели обстріл позицій сил АТО в районі н.п. Широкине з 122-мм артилерії, 120-мм мінометів і АГС-17. У зазначеному районі з боку терористів "працюють" 2 артилерійські групи (дивізіони) і 3-4 мінометних підрозділи рівня батареї.

Протягом доби терористи вели обстріли н.п. Неліпівка і Новгородське з 120-мм мінометів. Основна частина ударів припала на житловий сектор.

По н.п. Троїцьке (Артемівський напрямок) бойовики двічі завдавали ударів з 152-мм артилерії ("працює" артилерійська група, яка раніше була перекинута через Стаханов у район Ірміно). На даний момент в цьому районі зосереджено два артдивізіони терористів (22-24 гармати ствольної артилерії обох основних калібрів). Н.п. Луганське, Світлодарськ та Миронівське також були обстріляні бойовиками як зі ствольної артилерії (122 мм), так і з мінометів (82 мм і 120 мм).

Вогневий удар з РСЗО БМ-21 "Град" терористи завдали по позиціях сил АТО в районі Новотошківки.

Зі ствольної артилерії (122 мм) були обстріляні позиції українських військ в районі н.п. Золоте, де також зафіксовано спробу обстрілу з ближньої дистанції з озброєння бронетехніки опорного пункту українських військ (бойовики застосували 6 БМП-2, в результаті вогню 1 БМП-2 бойовиків знищена внаслідок детонації БК. Також було знищено частину двох піхотних груп бойовиків, які вогнем із стрілецьких озброєнь намагалися прикрити перегрупування своїх бронемашин).

У районі н.п. Сокільники, Кримське і Оріхове зафіксовані зіткнення. У районі н.п. Кримське групи піхоти противника атакували блокпости і намагалися вийти в тактичний тил сил АТО. Всі ці спроби були відбиті вогнем українських військ.

У районі н.п. Щастя зафіксований неприцільний вогонь бойовиків з АГС-17 і великокаліберних кулеметів.

Через Стукалову Балку триває перекидання і різке посилення вже зосередженої в районі н.п. Обозне тактичної групи бойовиків. У даному районі вже розгорнуто близько 14 танків і 28-30 ББМ. Північніше Луганська розгортається артилерія (приблизно змішаний дивізіон - 122-мм САУ 2С1 "Гвоздика" і гармати Д-30).

У смузі від Мосьпиного до Комсомольського зосереджено 3 бронегрупи терористів (в кожній - від 30 до 35 танків і 55-60 різних ББМ), ще одна група - в районі на південь Тельманове (до батальйону, 18-20 танків і 26-27 ББМ).

Триває перекидання техніки і озброєнь через Алчевськ для Стахановсько-Первомайської групи бойовиків. За добу зафіксовано проходження 26 одиниць вантажного транспорту, а також 5 БМП-2, 2 БТР-80, 2 МТ-ЛБ з мінометами 120-мм і 4 танки.

У всіх підрозділах "армії ЛНР" видали зарплату (і погасили всі заборгованості) за квітень-травень ц.р., в доларах США. Тижнем раніше також у доларах США було видано грошове утримання в "армії ДНР". Протягом усього конфлікту на Донбасі подібні масові виплати були зафіксовані лише одного разу, в січні 2015 р, перед подіями на Дебальцевському плацдармі.

Довідка. Бої за Мар'їнку

3 червня відбулися важкі бої в Мар'їнці, бойовики зробили кілька спроб штурму, накривши місто масованим обстрілам із забороненого озброєння.

Через широкомасштабний наступ бойовиків у районі Мар'їнки із застосуванням ними танків і самохідних артилерійських установок "Гвоздика" Збройні Сили України, попередивши всіх міжнародних партнерів, змушені були повернути з тилу відведену згідно з Мінськими угодами артилерію і застосувати її. У Генштабі ЗСУ зазначили, що українські військові прийняли бій і дали ворогові відсіч.

До 80 бойовиків було знищено і понад 100 - поранено. Окупанти також втратили до 10 одиниць бронетехніки.

З української сторони загинули четверо бійців і ще 39 зазнали поранень.

4 червня сили АТО провели зачистку Мар'їнки від бойовиків. Затримано 12 осіб, з-поміж них громадянина РФ.

8 червня диверсійно-розвідувальна група окупантів намагалася наблизитися до українських позицій, але отримала відсіч і зазнала значних втрат.

9 червня Сили АТО відвели все важке озброєння на встановлені відстані.

16-17 червня злочинці знову спробували прорватися під Мар'їнкою. Дві штурмові групи атакували українські позиції, але безрезультатно. Пізніше окупанти провели ще три атаки - з тим же успіхом.

Категорія: Ситуація в зоні АТО | Додав: abel (2015-06-19)
Переглядів: 1384 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]